Problem z kartą PCI [więcej IDE]

Witam!

Zakupiłem Kartę AVACS BusMaster 133+RAID oraz nagrywarkę DVD LiteOn 16x. W specyfikacji urządzenia jest podane źe obsługuje ono napędy optyczne tymczasem po ich podłączeni do karty nie zostają wykryte. Nie dotyczy to tylko nagrywarki DVD, ale takźe mojego CD–ROMu i nagrywarki CDR–RW firmy LG. Mój system operacyjny to win XP Pro, a płyta główna Asrock P4i45PE. Czy wina leźy po stronie BIOSU (stara wersja, a moźe ustawienia) płyty głównej, a moźe karty. Karta jest sprawna, gdyź dyski twarde wykrywa bez problemu, jednak je chcę mieć podłączone do kontrolerów w płycie głównej.

Proszę o pomoc, radę, moźe ktoś miał podobny problem.

Odpowiedzi: 4

dziwne moze tak jak w biosi plyty glownej trzeba zapisac zmiany
Bohul
Dodano
26.09.2004 22:49:01
Z tymi zworkami to juź próbowałem, ale nic, a co do BIOSU kontrolera, to są tam opcje które sugerują źe działa w trybie RAID 0, próbuje to przestawić na normal jednak przy kaźdym restarcie kompa wszystko znów się ustawia tak jak poprzednio.
Arek_W
Dodano
25.09.2004 23:26:43
Bohul trochę zdawkowo podał sugestię – BIOS kontrolera powinien mieć moźliwość ustawienie trybu innego niź RAID i – jeźeli pewien jesteś, źe moźana do tego kontrolera urządzenai ATAPI podłączać – dopiero przy takim ustawieniu sprźet pewniem oźe być wykryty.
Rebe
Dodano
25.09.2004 20:15:32
sprawdz ustawienia biosu kontrolera, a jesli nie znajdziesz tam rozwiazanie to przestaw zworki w cdromie i dvd na master
Bohul
Dodano
25.09.2004 17:10:10
Arek_W
Dodano:
25.09.2004 16:38:00
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1