Problem z kartą dzwiekową ––– AC 97

Mam problem ktory tyczy sie własnie tej karty dzwiekowej. Na mojej płycie głownej VIA, chipset ten jest własnie zintegrowany z płytąi wszystko byłoby okej gdyby nie to, źe po ostatnim formacie twadziela zainstalowałem najpierw XP a potem win 2000 i porzy probie instalacji sterowników do AC 97 wyskakiwał błąd o określonej tresci –––VIA AC97 Audio Chipset is not enable on this system! Please enable it first on the BIOS then run this setup again–––. W BIOS'ie w elementach zintegrowanych odnosnie tej karty są tylko dwie moźliwości AUTO i DISABLE. Mój komuter przezył juz wiele reinstalek i nigdy nie było takiego problemu, nidgy tez nie było potrzeby grzebac w biose. Prosze o pomoc co mam zrobic?? W czasie proby instalacji opcja w BIOS'ie włączona była na AUTO ale i tak komputer o dziwo nie wykrył chipsetu zintegrowanego z płytą!!

Odpowiedzi: 4

Ja tez mialem taki problem ale wyjolem mojego SB Live! zainstalowalem sterowniki od k dzwiekowaej zintegrowanej i wsadzielm z powrotem SB. I wszystko dziala. Ale co do AC97 to wiele ludzi ma tan problem Via w tych starszych plytkach troszke odpuscila z dzwiekowa. A inne sterowniki tez nic nie daja :?:
Ukey
Dodano
24.11.2004 16:24:28
Tez mi wyskakuje taki komunikat "VIA AC97 Audio Chipset is not enable on this system! Please enable it first on the BIOS then run this setup again" i w biosie nie ma takich opcji do przestawienia ;/
Thunder
Dodano
24.11.2004 16:01:41
Nie mam tych wyszczegolnionych funkcji, moze inny BIOS, ale to i tak nie ma znaczenia zresetowałem ustawienia do fabrycznych, wtedy kiedy jeszcze dzwiek chodził i nic to rowniez nie dało. Formatowanie nie ma wpływu na BIOS wiec co sie moglo stac??
soq
Dodano
18.12.2003 16:33:21
W Advanced Chipset Features jest Onchip Sound i opcje disable/auto. – tu dajesz auto
Ale w Integrated Peripherals jest jeszcze pozycja Onboard Legacy Audio z opcjami enabled/disabled. Ustaw tam na enabled.
SLAY3R
Dodano
18.12.2003 16:04:26
soq
Dodano:
18.12.2003 15:03:55
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1