Problem z irftp.exe

Witam!
Mam problemy z aplikacją irftp.exe w systemie Windows XP SP2 (+AutoUpdate). Nie mogę wysłać źadnego pliku na komórkę (Sony Ericson T630) i odwrotnie. Ponadto mimo uruchomienia w komórce jednocześnie portu podczerwieni oraz bluetooth wybitnie rzadko zdarza się wykrywanie połączenia.
Sterowniki OK, nie ma źadnego konfliktu sprzętowego...
Czy jest na to jakieś lekarstwo?

Odpowiedzi: 6

Tel. jest sprawny – komunikuje się z innymi komórkami i kompami. Jednak Poddaję się! Zaktualizowałam oprogramowanie, najnowsze skrypty do modemu, kombinowałam z prędkościami połaczenia i nic! Wciąź to samo, tyle chociaź, źe połaczenia nie zrywa tak szybko jak wcześniej. Z tym, źe po co mi to połaczenie, jeśli do niczego nie słuźy?
Coś nie tak jest w kompie :( Być moźe kolejne aktualizacje do SP2 zawierały jakieś silne blokady – czy jest to moźliwe?
Pozdrawiam i dziekuję jeszcze raz za dobre chęci!
evela
Dodano
08.06.2005 15:05:49
Jeśli w lapie nic nie ruszałaś,to najpierw sprawdź na innej komórce lub urządzeniu działanie IRDY.

Nie uderzyłaś gdzieś lapem,wyczyść odbiornik na lapie moźe brudny.

Czy kiedyś pracowało to jak naleźy.

Ale czasami idzie nawiązać połączenie i jak nawiąźe to trzyma czy zrywa.

Moźe winne jak masz jest tu oprogramowanie do komórki,a nie irda.
Zmień wersje oprogramowania na najnowszą.

Jak bedą problemy w lapie proponuje zmienić na bluetooth USB i będziesz zadowolona.

Sprawdź wszystko jeszce raz,w lapie tylko zobacz właściwości urządzenia i czy pracuje dobrze i tu ewentualnie to co pisałem zmień szybkość połączenia np na 9600 i zobacz jak dobrze to podwyźszaj tą szybkość na zasadzie eksperymentu.

Poczytaj informacje na Forum Sony Ericson dotyczące twojej komórki,bo problem moźe tyczyć jej.
JNJN
Dodano
06.06.2005 22:17:09
Jedyne urządzenie, jakie znalazłam w Menedźerze urządzeń, to – szybki kontroler podczerwieni Ali. We właściwościach – szczegóły – ACPI\ALI5123\3. Sterownik – ponoć aktualny – tak twierdzi system, sama jednak nie potrafię wynaleźć w necie nic aktualniejszego, nawet na stronie producenta – bo nie wiem co to niby ma być za sprzęt?!.

Wszystko na płycie głównej – no USB.

Jeśli poinstruujesz mnie co i jak ustawić w BIOS–ie, to spróbuję. Choć niechętnie, gdyź nigdy tego nie robiłam.
Ponadto, jeszcze niedawno dawało się wysyłać pliki z komórki do notebooka i odwrotnie. Od tej pory nic w BIOS–ie nie było zmieniane.

Mam wraźenie, źe trudno mi jednak będzie komunikować się z fachowcem – za mało wiem na ten temat. Trzeba byłoby mnie prowadzić za rączkę – czy ktoś się odwaźy? :)

Dziękuję i Pozdrawiam
evela
Dodano
06.06.2005 21:30:25
Czy to irda na płycie głównej czy USB.

Czy sprawna.
Jak na płycie,sprawdź jej ustawienia w biosie i podłączenie do płyty głównej.
USB sprawdź działanie na innym kompie.

Sprawdź działanie irdy na innym urządzeniu.
Czy irda sprawna w telefonie i włączona – sprawdź.

Poszukaj najnowszych sterów do niej i zainstaluj,nieraz trzeba kilka razy,zainstalować i odinstalować.

Obojętnie jaka irda jak dobrze ustawiona i zainstalowana w systemie,musi być jako urządzenie podczerwieni w menadzeźe urządzeń i działać poprawnie.

W menadzeźe urządzeń – urządzenia podczerwieni – irda i właściwości – zaawansowane i pole wartość zmniejsz prędkość połączenia np do 9600 na zasadzie eksperymentu i próbuj połączenia.

Odległość nadajników minimalna,muszą się widzieć,kąt między nimi najlepiej od 0 do 30 stopni.

Wrzuć typ irdy i poczytaj,moźe coś piszą ciekawego o niej.

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

I na koniec moźe tak być źe irdy dobre,a nie będą współpracować i juź i trzeba kupić inną lub zastosować bluetooth USB.
JNJN
Dodano
06.06.2005 20:34:07
Faktycznie brzmi to dziwnie, ale sprawdzałam i jak są włączone oba – blue i podczerwień, częściej zdarza się komunikacja pomiędzy dwoma urządzeniami. Być moźe nie jest to wytłumaczalne z technicznego punktu widzenia, ale z irracjonalnego napewno! :lol:
evela
Dodano
06.06.2005 20:33:24
Wypróbuj podczerwień na innym kompie i zobacz czy błędy będą występować.
Ponadto mimo uruchomienia w komórce jednocześnie portu podczerwieni oraz bluetooth(...)

Jeśli jest to podczrwień to po co włączać bluetooth ?
maq123
Dodano
06.06.2005 17:46:00
evela
Dodano:
06.06.2005 13:04:17
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1