problem z IrDĄ
Cześć wszystkim jestem nowy więc proszę o wyrozumiłałość :D . Podłączyłem sobie IrDĘ do płyty głównej, w BIOSIE ustawiłem (chyba dobrze), włączam Windę i dida miga ale niewykrywa mojej komórki, w BIOSIE juź przestawiałem chyba wszystko ale tylko mruga a nie działa, pomóźcie!!! Juź przeglądałem tematy na forum ale źaden z nich nie znajdywał rozwiązania mojego problemu :oops:
Odpowiedzi: 16
z telefonu na telefon mogę a IrDA jest na 100% sprawna, poźycfzyłem ją u brachola, ale juź oddałem bo nie mogłem sobie z tym shitem poradzić, u niego wszystko chodzi DZIEKI ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI!!!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!! :twisted: :twisted:
POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!! :twisted: :twisted:
a moze kwestia lezy w uszkodzonej IrDzie w telefonie spoboj czy z telefonu na telefon mozesz przesyłać dane
ewentualnie zainwestowac w kabel RS232
ewentualnie zainwestowac w kabel RS232
pomoźecie??????????????????????????? :( :( :( :( :( :(
próbowałem wszystkie moźliwości z przerwaniami ale to nic nie dało, dioda ciągle miga ale nie wykrywa telefonu, podajcie mi ustawienia w biosie jakie pownny byc
Dziwne skoro masz w BIOSie ustawione UART Mode to powinno działać, pozostaje jeszcze sprawa konfliktów w samy Windowsie .
Masz coś zaintsalowane na COM2, COM3 lub COM4? IrDa na tych własnie portach się instaluje , spróbowałbym zmienić przerwania dla tego urządzenia i po prostu sprawdził.
Masz coś zaintsalowane na COM2, COM3 lub COM4? IrDa na tych własnie portach się instaluje , spróbowałbym zmienić przerwania dla tego urządzenia i po prostu sprawdził.
wszystko jest podłączone dobrze wg instrukcji, mi się wydaje źe to sprawa Biosu a jak nie to do gwarancji, jak mam to wszystko poustawiać w biosie??
jak ustawić IR transmission Delay??
coś tam jeszcze jest do ustawienia FULL lub HALF i jak z tym Hi,Lo ustawić
jak ustawić IR transmission Delay??
coś tam jeszcze jest do ustawienia FULL lub HALF i jak z tym Hi,Lo ustawić
maras , a sprawdziłeś dokładnie piny na MOBO do tej IrDy?
Jeśli pozamieniałeś / źle podłączyłeś to tak właśnie będzie efekt. W instrukcji powinieneś mieć dokładny opis pinów. Kaźdy prodcent płyt stosuje własne rozwiązania w tej kwestii.
Windows powinen wykryć telefon po zbliźeniu do IrDy i oznajmić to sygnałem dźwiekowym i dymkiem na pulpicie.
Nie chcę cię martwić, ale jeśli pomyliłeś piny to Irda raczej do kosza – samego układu nie opłaca się kupować w sklepie – nowa wyjdzie tak samo lub taniej.
Jeśli pozamieniałeś / źle podłączyłeś to tak właśnie będzie efekt. W instrukcji powinieneś mieć dokładny opis pinów. Kaźdy prodcent płyt stosuje własne rozwiązania w tej kwestii.
Windows powinen wykryć telefon po zbliźeniu do IrDy i oznajmić to sygnałem dźwiekowym i dymkiem na pulpicie.
Nie chcę cię martwić, ale jeśli pomyliłeś piny to Irda raczej do kosza – samego układu nie opłaca się kupować w sklepie – nowa wyjdzie tak samo lub taniej.
Sprawdź czy port podczerwieni się nie grzeje.
Nie powinien się grzać, a jeśli się grzeje, to moźliwe, źe jest wadliwa.
Nie powinien się grzać, a jeśli się grzeje, to moźliwe, źe jest wadliwa.
ja juz w biosie próbowałem wszystko Hi,LO hi,hi lo,hi lo,lo źadne nie działa, lampka w irdze swieci się tylko jak jest ustawione w Biosie na UART MODE: IrDA, w windzie pisze źe urzadzenie dziala poprawnie ale mojej komory nie wykrywa, nie wiem co mam jeszcze zrobić
To bądź łaskaw zajrzeć do instrukcji płyty.
Jeśli nie ma to szukaj w integrated periphials – super I/O Devices – UART mode select utaw na IrDA lub ASKIR
Teź mam SE T310 i działa (tylko, źe Linuxie ;)), ale na windowsie teź działała. Sprawdź czy masz w BIOS ustawione na IrDA i opcja niźej na Half.
Jeśli nie ma to szukaj w integrated periphials – super I/O Devices – UART mode select utaw na IrDA lub ASKIR
maras:
juź tak robiłem i pisało źe "połączenie nieudane", mi sie wydaje ze to chyba trzeba odpowiednio bios ustawić, a moja irda to taka do podłączenia na płyte główną,moze wiek ktoś jak to wszystko odpowiednio ustawić na Solteku 75FRN2–L (qrde zalezy mi na tym pomóźcie eksperci tego forum :( ) podłączona jest chyba dobrze bo jak by nie była dobrze podłączona to by dioda nie swieciła
Teź mam SE T310 i działa (tylko, źe Linuxie ;)), ale na windowsie teź działała. Sprawdź czy masz w BIOS ustawione na IrDA i opcja niźej na Half.
Na płycie głównej posiadam wejście IR, lecz w BIOSIE nie mogę znaleźć opcji do włączenia IrDA. Moźliwe, źe moja płyta główna nie obsługuje IrDA? Przecieź jest wejście na niej. Płyta jest trochę wiekowa. GA–6ZMA Gigabyte.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam.
Spróbuj w biosie róźnych moźliwości i mapisz o efektach.
juź tak robiłem i pisało źe "połączenie nieudane", mi sie wydaje ze to chyba trzeba odpowiednio bios ustawić, a moja irda to taka do podłączenia na płyte główną,moze wiek ktoś jak to wszystko odpowiednio ustawić na Solteku 75FRN2–L (qrde zalezy mi na tym pomóźcie eksperci tego forum :( ) podłączona jest chyba dobrze bo jak by nie była dobrze podłączona to by dioda nie swieciła
w telefonie wejdź np. w obrazki.
i zapodaj ––> wyślij przez Podczerwień (IrDA).
i zapodaj ––> wyślij przez Podczerwień (IrDA).
w managerze jest zainstalowana IrDA, telefon mam Sony Ericsson T310, acha jeszcze dodam źe mam płytę główną Soltek 75FRN2–L, w telefonie mam IrDA włączoną
w Managerze Urządzeń jest zainstalowana IrDA ??
w telefonie IrDA włączona ??
Jaki masz telefon ??
w telefonie IrDA włączona ??
Jaki masz telefon ??
Strona 1 / 1