Problem z internetem przez router
Mam nastepujacy problem:
Do neostrady lacze sie przez router–modem speedtouch 510. Pod W98 wszystko jest ok, instaluje drivery do karty sieciowej i necik smiga.
Zainstalowalem xp–ka i necik padl :). Sytuacja jest dosc zabawna: Przez pierwsze 2–3 minuty po wlaczeniu kompa moge przegladac stronki www, laczyc sie z tlenem/gg, chociaz wszystko trwa dlugo. Po tych trzech minutach net sie buntuje i moge uzywac juz tylko tlena/gg i google (sic!) niczego innego. Czasem nawet te nie dzialaja :)
Macie na to jakies rozwiazanie? :)
Do neostrady lacze sie przez router–modem speedtouch 510. Pod W98 wszystko jest ok, instaluje drivery do karty sieciowej i necik smiga.
Zainstalowalem xp–ka i necik padl :). Sytuacja jest dosc zabawna: Przez pierwsze 2–3 minuty po wlaczeniu kompa moge przegladac stronki www, laczyc sie z tlenem/gg, chociaz wszystko trwa dlugo. Po tych trzech minutach net sie buntuje i moge uzywac juz tylko tlena/gg i google (sic!) niczego innego. Czasem nawet te nie dzialaja :)
Macie na to jakies rozwiazanie? :)
Odpowiedzi: 11
a sprawdz jeszcze parametry swojej linii bo niepokoi mnie to teoretycznie nie powinno byc to ale wiesz ja juz we wszystko uwierze niekonwencjonalnymi srodkami uzdrawialem system :) wiec moze to i byc to chociaz moze to byc wina sprzetowa. A el nino dzieki za info o problemie RPC na win 98 :).
jest wrzucony sp2 bez update'ow, windoza swiezo po instalce, wiec smieci moga byc jedynie systemowe :)
teoretycznie wszystko dziala sprawnie, potem internet "znika". Poza tym smieci zablokowalyby mnie calkowicie, a przynajmniej wszystkie stronki, a google w magiczny sposob zostaje :S
teoretycznie wszystko dziala sprawnie, potem internet "znika". Poza tym smieci zablokowalyby mnie calkowicie, a przynajmniej wszystkie stronki, a google w magiczny sposob zostaje :S
danielszymo, nie pisz jednego posta za drugim jesli cos jeszcze chcesz dopisac. Od tego jest przycisk "ZMIEŃ" w poscie ktory juz wyslales.
jermol, Twoj XP jest w jakis sposob zabezpieczony ? Service packi ?
Wlaczasz, jest net. Kilka minut i nie ma ? Te kilka minut wystarcza aby smieci ktore dostaly sie wczesniej do systemu, odciely Cie od netu. Zadne APM, zadne oszczedzanie energia.
W dziale Bezpieczenstwo dwa przyklejone tamaty. W starszym znajdziesz HiJack This, w nowszym sprawdzisz wygenerowanego loga.
jermol, Twoj XP jest w jakis sposob zabezpieczony ? Service packi ?
Wlaczasz, jest net. Kilka minut i nie ma ? Te kilka minut wystarcza aby smieci ktore dostaly sie wczesniej do systemu, odciely Cie od netu. Zadne APM, zadne oszczedzanie energia.
W dziale Bezpieczenstwo dwa przyklejone tamaty. W starszym znajdziesz HiJack This, w nowszym sprawdzisz wygenerowanego loga.
czemu intuicyjna :> Wydaje mi sie ze to jest problem z zasilaniem karty sieciowej i tylko tyle. Nalezy poodznaczac funkcje oszczedzania eneergii :).
no problem wystepuje tylko pod xp :) i gdzie ta intuicyjna obsluga? :D
w biosie zarzadzanie energia wejdziesz do biosa kolejno otworzysz Power Managment i tam powinienes znalezc APM ustaw jako enable nie gwwarantuje ze to pomoze ale nie powinno zaszkodzic (przy czym ja zrozumialem ze masz takie problemy pod XP :))
k. sieciowa –––> nie moge teraz tego sprawdzic bo mam w98 a nie xp atm, ale chyba jakby sie wylaczala to na amen a nie tylko na stronki :)
apm–––> co to gdzie to szukac? :)
apm–––> co to gdzie to szukac? :)
wez zrob co Ci powiedzialem czyli karte sieciowa sprawdz i APM w biosie
wlasnie wydaje mi sie ze problem lezy w systemie i konfiguracji a nie w routerze. Jak net sie odlacza to ruter pracuje dalej poprawnie, wszystkie diodki dzialaja :). Ruter chyba tez nie padniety bo jak pisalem wyzej, na 98 smiga bezproblemowo.
To wyglada tak jakby mi xp po kilku minutach blokowal dostep do netu, tylko w dziwny sposob :) google dziala, mozan wyszukiwac, ale nic dalej :S
To wyglada tak jakby mi xp po kilku minutach blokowal dostep do netu, tylko w dziwny sposob :) google dziala, mozan wyszukiwac, ale nic dalej :S
mozesz miec jeszcze wylaczona w biosie funkcje APM :)
a ponadto wiem ze bridge router ma chyba firewalla ale nie wiem w jaki sposob sie on aktywuje :). Sprawdz to jeszcze bo przeciez np w nortonie security mozna wylaczyc firewalla na jaas godzine programy i strony aelegancko sie otwieraja. Powiedz mi jak Ci odlacza od netu dioda @ swieci sie na zielono czy na zolto ale nie gwarantu. Podaj mi wiecej szczegolow, i sprawdz w zarzadzaniu energia karty sieciowej ––> wlasciwowsci karty sieciiowej ––> zarzadzanie energia ––> odzbacz funkcje zezwalaj komputerowi na wylaczanie tego urzadzenia w celu oszczedzania energii. Odpisz mi czy to pomoglo.
Strona 1 / 1