Problem z instalką XP...
Na początku podam konfigurację komputera
AMD Athlon XP 1800 MHz 2200+ , ASRock K7S8X (SiS 748), 256 DDR , grafika Hercules 32 DDR, 40 GB
Pod koniec roku pragnąłem go rozbudować i dokupiłem grafikę FX 5200 i 120 GB twardy .Zaznaczam, ze XP był zainstalowany i hulał, ze aź miło. Nagle ni z tego ni owego sypnął się XP więc postanowiłem go na nowo wgrać, ale co się okazuje zarówno jak włoźę starą grafikę i starego twardego czy teź nowe talie XP tylko rusza do miejsca gdzie jeszcze nie rozpoczyna instalki tylko przeszukuje komputer całą konfigurację i później ma przechodzić do właściwego okna instalki i stoi na czarnym tle i u góry w lewym rogu miga kursor i czeka i dalej juź nie idzie.
Zaznaczam, źe formatowałem go spod dosa to nie jest nakładanie win na wina.Jedyne co mogę zainstalować obojętnie czy na starym twardym czy teź na nowym to ME.Moźe coś się poprzestawiało w biosie? Nie wiem proszę pomóźcie mi z tym problemem.... :?
AMD Athlon XP 1800 MHz 2200+ , ASRock K7S8X (SiS 748), 256 DDR , grafika Hercules 32 DDR, 40 GB
Pod koniec roku pragnąłem go rozbudować i dokupiłem grafikę FX 5200 i 120 GB twardy .Zaznaczam, ze XP był zainstalowany i hulał, ze aź miło. Nagle ni z tego ni owego sypnął się XP więc postanowiłem go na nowo wgrać, ale co się okazuje zarówno jak włoźę starą grafikę i starego twardego czy teź nowe talie XP tylko rusza do miejsca gdzie jeszcze nie rozpoczyna instalki tylko przeszukuje komputer całą konfigurację i później ma przechodzić do właściwego okna instalki i stoi na czarnym tle i u góry w lewym rogu miga kursor i czeka i dalej juź nie idzie.
Zaznaczam, źe formatowałem go spod dosa to nie jest nakładanie win na wina.Jedyne co mogę zainstalować obojętnie czy na starym twardym czy teź na nowym to ME.Moźe coś się poprzestawiało w biosie? Nie wiem proszę pomóźcie mi z tym problemem.... :?
Odpowiedzi: 9
Właśnie rozwiązałem ten problem u tego qmpla, a raczej ominołem... Winna była karta graficzna... On miał GF2Mx400, o dziwo załoźyliśmy starą RIVE TNT2 i teraz instalka idzie ok.
zaktualizuj bios do plyty glownej www.asrock.com
Ja polecam jeszcze, gdy te wszystkie zabiegi zawioda wymiwne bateri na plycie glownej, koszt okolo 3 zlotych. Spotkalem sie kilka razy z podobnym problemem.
Zrób do tego reset biosu baterią wyjmij na 30 minut i ustaw w biosie co trzeba.
Posiłkuj się ksiąźką do płyty głównej.
Czy płyta nie ma karty grafiki zintegrowanej to trzeba wyłączyć.
Zrób takźe konserwacje kompa,sprawdz nośnik CD z XP,napęd CD i to co koledzy pisali,szcególnie pamięć na błędy lub podmiana.
Podałeś dobry chip SIS bo chyba ma być 746 FX
http://www.implozja.kalisz.pl/asrock_k7s8x.html
Posiłkuj się ksiąźką do płyty głównej.
Czy płyta nie ma karty grafiki zintegrowanej to trzeba wyłączyć.
Zrób takźe konserwacje kompa,sprawdz nośnik CD z XP,napęd CD i to co koledzy pisali,szcególnie pamięć na błędy lub podmiana.
Podałeś dobry chip SIS bo chyba ma być 746 FX
http://www.implozja.kalisz.pl/asrock_k7s8x.html
niestety nie pomogło dalej ten sam problem... :cry:
Mam identyczny załoźony temat:( Mój qmpel ma taki sam problem, zrestarowąłem mu bios, załoźyłem partycje na nowo i nic...więc to moźna odrzucić
Zresetuj BIOS do ustawień fabrycznych – load default.
Sprawdź co dalej .
Jeźeli bez zmian to zdejmij partycje i załóź je ponownie – uźyj fdiska nie dostępnego na dyskietce w98, ale z tej: ftp://ftp.msinfo.pl/dodatki/fdiskwin98/ lokalizacji – ściągnij, wypakuj i podmień da dyskietce.
Dopiero teraz przystap do formatowania albo zostaw do "zajęcie" instalatorowi XP.
Jeźlei i to nic nie da to trzeba sie będzie dalej kiwać.
Sprawdź co dalej .
Jeźeli bez zmian to zdejmij partycje i załóź je ponownie – uźyj fdiska nie dostępnego na dyskietce w98, ale z tej: ftp://ftp.msinfo.pl/dodatki/fdiskwin98/ lokalizacji – ściągnij, wypakuj i podmień da dyskietce.
Dopiero teraz przystap do formatowania albo zostaw do "zajęcie" instalatorowi XP.
Jeźlei i to nic nie da to trzeba sie będzie dalej kiwać.
Tak próbowalem ta sama historia powtarza się...
Moźliwe źe rozsypały się ramy,przetestuj (Xp jest na błędy ram bardzo czuły).
Próbowałeś instalacji z innej płytki ?
Próbowałeś instalacji z innej płytki ?
Strona 1 / 1