Problem z instalacja
witam,
nie wiedziec czemu nie potrafie zainstalowac winxp, chociaz nigdy nie mialem z tym problemu.
uruchamiam instalatora z plytki, kopiuja sie pliki,
nastepuje ponowne uruchomienie komputera, pokazuje sie na dole ekranu pasek postepu, pod ktorym jest napisane "wcisnij f6 jesli chcesz zainstalowac sterownik scsi lub raid innej firmy", pasek dobiega do konca i nastepuje restart, po ktorym znow pojawia sie ten sam pasek i tak w kolko...
dzieje sie tak niezaleznie, czy zaczynam instalacje z poziomu plytki, czy tez z poziomu aktualnie zainstalowanego win98. na pewno nie jest to wina WinXP samego w sobie, identyczny problem mialem probujac zainstalowac win2000.
Dodac musze, iz na tym komputerze win2000 oraz xp byl juz kiedys instalowany, jednakze zmienilem dysk, zainstalowalem wpierw win98 no i pojawily sie opisane wyzej problemy.
prosze o pomoc bo w ogole tego nie rozumiem. :?:
z gory dzieki
nie wiedziec czemu nie potrafie zainstalowac winxp, chociaz nigdy nie mialem z tym problemu.
uruchamiam instalatora z plytki, kopiuja sie pliki,
nastepuje ponowne uruchomienie komputera, pokazuje sie na dole ekranu pasek postepu, pod ktorym jest napisane "wcisnij f6 jesli chcesz zainstalowac sterownik scsi lub raid innej firmy", pasek dobiega do konca i nastepuje restart, po ktorym znow pojawia sie ten sam pasek i tak w kolko...
dzieje sie tak niezaleznie, czy zaczynam instalacje z poziomu plytki, czy tez z poziomu aktualnie zainstalowanego win98. na pewno nie jest to wina WinXP samego w sobie, identyczny problem mialem probujac zainstalowac win2000.
Dodac musze, iz na tym komputerze win2000 oraz xp byl juz kiedys instalowany, jednakze zmienilem dysk, zainstalowalem wpierw win98 no i pojawily sie opisane wyzej problemy.
prosze o pomoc bo w ogole tego nie rozumiem. :?:
z gory dzieki
Odpowiedzi: 6
instalator nie dopuszcza wyboru partycji, ani tym bardziej nie ma opcji formatowania.
uruchamia sie z cd, nastepuje ladowanie plikow, nastepnie pojawia sie ten pasek postepu no i restart.
co do systemu plikow – w manualu twierdza, ze winxp obsluguje fat, fat32 i ntfs.
jakies inne pomysly??
cenne beda wszelkie sugestie, bo moja inwencja juz sie wyczerpala :?
uruchamia sie z cd, nastepuje ladowanie plikow, nastepnie pojawia sie ten pasek postepu no i restart.
co do systemu plikow – w manualu twierdza, ze winxp obsluguje fat, fat32 i ntfs.
jakies inne pomysly??
cenne beda wszelkie sugestie, bo moja inwencja juz sie wyczerpala :?
Instalujesz WinXP na partycje gdzie znajduje się juź Windows98?
Jeśli tak to sformatuj tą partycje w instalatorze XP na system plików NTFS.
Jeśli tak to sformatuj tą partycje w instalatorze XP na system plików NTFS.
haaalo!
czy naprawde nikt na tym forum nie wie co zrobic z ta instalacja?? :?:
czy naprawde nikt na tym forum nie wie co zrobic z ta instalacja?? :?:
niestety odpowiedz nie jest taka prosta.
dysk mam ATA, w biosie jako pierwszy ustawiony jest HDD.
Pierwszy proces instalacji przebiega prawidlowo – niebieski ekran, wybor partycji, kopiowanie plikow.
(*) Nastepnie pojawia sie napis – instalotor sprawdza konfiguracje sprzetowa komputera, po nim pojawia sie pasek postepu z napisem "nacisnij F6 itd... ", pasek dobiega do konca, komp sie restartuje, mam do wyboru :
a) kontynuuj instalacje xp
b) anuluj instalacje xp, wybor b) uruchamia win98, wybor a) powoduje skok do (*) i tak w kolko.
czekam na dalsze sugestie
z gory dzieki
dysk mam ATA, w biosie jako pierwszy ustawiony jest HDD.
Pierwszy proces instalacji przebiega prawidlowo – niebieski ekran, wybor partycji, kopiowanie plikow.
(*) Nastepnie pojawia sie napis – instalotor sprawdza konfiguracje sprzetowa komputera, po nim pojawia sie pasek postepu z napisem "nacisnij F6 itd... ", pasek dobiega do konca, komp sie restartuje, mam do wyboru :
a) kontynuuj instalacje xp
b) anuluj instalacje xp, wybor b) uruchamia win98, wybor a) powoduje skok do (*) i tak w kolko.
czekam na dalsze sugestie
z gory dzieki
Spróbuj po pierwszym kopiowaniu (jak nastąpi restart) wejść do biosa i ustawić jako pierwsze urządzenie startowe HDD. Bo teraz masz pewnie CDROM i po restarcie ponownie się uruchamia instalator z płytki.
Dysk zmieniłeś na... SATA? Podaj wiec podczas tego F6 sterownik do kontrolera z dyskietki.
Strona 1 / 1