Problem z instalacją XP

Witam, mam taki problem, po formacie z 98se wkładam płytke z xp (orginalną) przestawiam w biosie na cd-rom, wszystko leci do momentu w którym pokazuje mi sie biała kropka w górnym lewym rogu i tyle... komputer sie wiesza, dodam że kiedyś miałem inną płyte główną i jakoś sie zainstalował, pomimo że wtedy komputer miał mniej ramu, gorszą karte graficzną i mniejszy dysk twardy... Próbowałem instalować na samym dysku u kumpla, zainstalował się dziąłał idealnie, ale u mnie przy ruszaniu nadal była ta kropka... Mój komputer to: -800 celeron -288 ram - radeon 9200 se 128mb - dysk 40gb jakiś tam samsung... Wg. mnie to problem z biosem płyty głównej, jednak padł mi napęd dyskietek i jest problem z aktualizacją przez fdd... Może mi ktoś pomóc? jeżeli to wina biosu to prosze mi napisać jak to zrobić w bezpieczny sposób, i jeżeli to możliwe z obejściem stacji dyskietek bo nie mam możliwośc nawet od nikogo takowej pożyczyć.. pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Odpowiedzi: 12

Możesz spróbować tym nowym, o ile jest to właściwy BIOS do Twojej płyty. Warto może poszukać innej wersji samego pliku z biosem bądź ściągnąć go jeszcze raz - może ściągnięty przez Ciebie plik jest uszkodzony?
kierofca
Dodano
01.11.2007 17:02:55
Jezeli sam tego nie naprawie to serwis odpada, plyta jest tak stara ze poprostu ja wymienie, razem z procesorem. Czytalem troche o podnoszeniu komputerow po biosie, jest jeden problem, nie mam starego biosu. A gdyby sprobowac na tym nowym ktory wgrywalem?
malzyk900
Dodano
01.11.2007 11:06:06
Jeśli komputer nawet nie próbuje się uruchomić, to prawdopodobnie bez wizyty w serwisie się nie obejdzie - chociaż wcale nie jestem pewny co do przyczyny i skutków(!) uszkodzenia. Natomiast jeśli coś tam zaczyna mrugać (fdd) to można spróbować ratować się samemu. W przypadku wizyty w serwisie sprawa może być prosta, łatwa i przyjemna, ale wcale tak być nie musi :( - dopiero tam stwierdzą w czym problem.
kierofca
Dodano
01.11.2007 08:45:51
Chyba uwalilem plyte... (pisze post z telefonu). Utworzylem plyte bootowalna, wszystko pieknie, uruchomilem program do flashowania, wybral flash do mojej plyty i zflashowal. Wszystko pieknie. Potem pokazal sie komunikat zeby wcisnac f1 co tez uczynilem. No i klops, monitor sie wylaczyl a komputer przestal odpowiadac... Po kilku minutach go wylaczylem i wlaczylem ponownie. Monitor nie odowiada, nie "piszczy" przy wlaczaniu... Nic, nic, nic. Da sie jeszcze jakos to naprawic? Program i bios mialem z linka kolegi wyzej. Sprobuje wyjac baterie na noc i odlaczyc zasilanie, jednak boje sie ze to na nic... Program sam mnie poprosil o wcisniecie f1 w celu resetu. Od tego f1 jest trup... Pomocy!
malzyk900
Dodano
01.11.2007 01:42:14
ryzyko zawsze istnieje, najlepiej sprawdzić czy dzieciaki nie bawią się przy bezpiecznikach w piwnicy, ale jeśli to jest flash do Twojej płyty to nie powinno być większego problemu. Tylko potem chyba trzeba na nowo biosa skonfigurować. Pare rzeczy się może pozmieniać jak np. czcionka podczas uruchamiania kompa itp. ;P
domin45670
Dodano
01.11.2007 01:06:40
Sprawdzalem, ale nadal mi nic to nie mowi... Przeczytalem instrukcje ale to do winflasha i nic mi ona nie mowi... Sciągnełem 2 pliki, ale żaden nie jest plikiem .exe (widze swój błąd, formatowałem komuter żeby zainstalować xp, i nie zainstalowałem win rara, a jeden plik to archiwum zip... :/ ) Teraz po rozpakowaniu jest program,uruchamia sie w dosie, widze ze chce nazwe pliku do wpisania, jednak mam obawy że jeżeli wpisze nazwe flasha to coś się zwali.. :/ (a jednak nie taki leń jak myślałeś :) )
malzyk900
Dodano
01.11.2007 00:50:14
Dobra, mam juz ten bios na dysku, co dalej z nim zrobic? Skad i jaki wziac flasher ? I ten bootlock?
malzyk900
Dodano
31.10.2007 20:55:08
  • Rebe 31.10.2007 21:07:00

[quote=malzyk900]Dobra, mam juz ten bios na dysku,[b] co dalej z nim zrobic?[/b] Skad i jaki wziac flasher ? I ten bootlock?[/quote] W ramki oprawić ? Nawet nie spojrzałeś co, poza plikiem BIOS-u znajduje isę w linku, prawda ? O tworzeniu opłyty bootowalnej nie będzie, bo .... [b]też[/b] jestem leniwy.

http://www.ecsusa.com/ECSWebSite/Products/ProductsDetail.aspx?CategoryID=1&DetailID=117&DetailName=Feature&MenuID=52&LanID=16 BIOS jest nowszy - z 2003r.
Rebe
Dodano
31.10.2007 20:35:38
Płyta główna: Typ procesora Intel Celeron, 800 MHz (8 x 100) Nazwa płyty głównej ECS P6VAP-A+ (1 ISA, 4 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio) Mikroukład płyty głównej VIA VT82C694X Apollo Pro133A Pamięć fizyczna [ TRIAL VERSION ] Typ BIOS'u Award Modular (11/21/00) Dla to nie problem że nie bęzie demonem szybkości, ale na razie mam dość 98se ;/;/
malzyk900
Dodano
31.10.2007 17:00:20
Może ktoś by i mógł, ale póki co to tylko Ty wiesz jaka to ... płyta głowna. Inna rzecz, że , z konfiguracji sądząc, będziesz się mocno męczył przy XP - przy tej ilości pamięci niby można, ale .... nie wiem czy się nie przejedziesz, bo to pewnei w dodatku SDR.
Rebe
Dodano
31.10.2007 14:46:28
No więc tak, ostatnio próbowałem na geforcee 440mx, teraz mam radeona,zobaczymy. w razie czego mam jeszcze zintegrowaną. co do biosu to mógłby mi ktoś podrzucić linki do biosu flashera i do tego bootlock'a oraz jakąs instrukcje jak to zrobić...
malzyk900
Dodano
31.10.2007 14:29:06
BIos możesz zaktualizować nagrywając go, wraz z flascherem na płytę i dodając do neij bootblock ( możliwość botowania ). Najpierw jednak sprawdź czy instalacja nie ruszy jeżeli zmienisz kartę graficzną - najlepiej na inną niż Radeon ( moze być PCI ) i dopiero po zakończeniu procedury podmienisz tę kartę na własną.
Rebe
Dodano
31.10.2007 07:46:00
malzyk900
Dodano:
30.10.2007 23:16:41
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1