problem z instalacją XP

Witam :))

Czytałem forum ale nie znalazłem sposobu naprawy błędu związanego z instalacją XP. Na dysku Seagate Barracuda 200GB (ultrta ATA) chciałem zainstlowac system Windows XP. Instalacja przebiega poprawnie do czasu restartu. Po restarcie zamiast przejść dalej instalacja rozpoczyna się ponownie. Fdiskiem załozyłem partycje C: ale system jej nie widzi . Formatowanie teź nic nie daje– brzebiega poprawnie lecz po ponownym zainstalowaniu systemu dysk zachowuje się tak jakby nie widział sektoru butującego . Co ciekawe sam dysk na innym komputerze działa poprawnie i instalacja przebiegła bezproblemowo. Komputer na którym chciałem zainstaować windows z innym dysiem tez działa poprawnie. Nie wiem w czym tkwi problem :( Moźe ktoś z kolegów miał juz taki przypadek ?
Dodam źe mam płytę główną Gigabyte GA–7N400L
Ktoś na forum napisał źe przy dyskach ATA trzeba wpisać ścieźkę do sterownika . Moźe w tym tkwi problem ? Ale jak to zrobić ?

Pozdrawiam
Rysiek650

Odpowiedzi: 3

Przechodzimy do sprzetu – wymiana tasmy sygmałowej i zmiana kanału IDE – podpięcie dysku na drugim kontrolerze.
Skoro
dysk na innym komputerze działa poprawnie
to pewnie od tej strony zostąło się przyjrzeć.
Zanim jednak to zrobisz – przejdź do konsoli odzyskiwania i przeprowadź chkdsk /p /r moźe coś isę dzieje ze znacznikami partycji na dyksu, bo raczej nie z samym obszarem danych.
Przy okazji zaś wklep diskpart i zobacz czy partycje jest aktywna – moźe isę atrybut "zgubił".

Jeszcze jedno – wiem, źe dizelniki są blokowane, ale ...jeźlei sprzet jest kręcony to czasem taka blokada jest "nieszczelna" i moze to kwestia i takiego zonka.
Rebe
Dodano
11.01.2006 07:56:21
Rebe:
Nie scieźkę sterownika przy duzych dyskach, a załoźyć – w trakcie instalacji , o ile system jest bez SP – partycję o rozmiarze nie większym niz 120GB i na niej system instalować.

Przy okazji spradź w BIOS–ie czy dysk jest wskazany jako jedno ze źródeł bootowania – nie pierwsze, bo tym przy instalacji ma być CD, ale np. 2.

Dzięki Rebe za cheć pomocy :lol:
Załozyłem partycję 30GB i zainstalowałem system.
Zmieniłem ustawienia BIOS

Po restarcie pojawia sie

Verifing DMI Pool Data .....

pojawia się migający kursor

i system stoi ...
Nie startuje dalsza instalacja
Rysiek650
Dodano
10.01.2006 21:44:07
Nie scieźkę sterownika przy duzych dyskach, a załoźyć – w trakcie instalacji , o ile system jest bez SP – partycję o rozmiarze nie większym niz 120GB i na niej system instalować.

Przy okazji spradź w BIOS–ie czy dysk jest wskazany jako jedno ze źródeł bootowania – nie pierwsze, bo tym przy instalacji ma być CD, ale np. 2.
Rebe
Dodano
10.01.2006 08:45:00
Rysiek650
Dodano:
09.01.2006 22:39:54
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1