Problem z instalacją XP Pro
Odpowiedzi: 7
-
[quote=Marianek78]... Co do Ciebie Veers to w sumie mam takie samo przypuszczenie, że płyta zrobiła papa, jednakże nie znałbym powodu dla jakiego miałoby się tak stać ???[/quote] Zdalnie - to można jedynie spekulować .... [quote=Marianek78]A propos zasilacza to powiem, że miałem Modecom 400 Watt i przy zakupie karty graficznej Radeon wiedziałem, że muszę wymienić go na mocniejszy (w instrukcji jest napisane, że ma być minimum 450 W) Mój nowy zasilacz to Modecom Carbon 620 W. Zanim zmieniłem kartę graficzną to zmieniłem zasilacz.[/quote] Zacznijmy więc od tego - bo to dobry punkt wyjścia dla podejrzeń które snuje. Zasilacz zostawiam na boku, bo HD5750 spokojnie działa nawet na słabszych zasilaczach, zaś ze specyfikacji wynika że ten Carbon (choć dane ma nieco optymistycznie podane) powinien podołać zadaniu. Natomiast Radeon którego posiadasz - to karta w standardzie PCI-E 2.0, co oznacza że jest przystosowana do dostarczenie jej sporej mocy poprzez to złącze właśnie. Standard 2.0 pozwala na dostarczenie karcie do 150 W poprzez złącze PCI-E x16. Natomiast płyta którą posiadasz - posiada złącze standardu PCI-E 1.0 - które zgodnie ze specyfikacją może dostarczyć ledwie połowy tego co opisuje standard 2.0. I nie byłoby tu zapewne żadnej tragedii, gdyby nie drobny fakt, że największy pobór mocy komputer wykazuje na starcie (składa się na to wiele czynników). Magistrala PCI-E jest obsługiwana przez mostek północny. Pamięci masowe - obsługiwane są przez mostek południowy. Mostek północny zazwyczaj jest dobrze chroniony przed nadmiernym nagrzaniem się - w przeciwieństwie do mostka południowego. Jeśli ten został "przegrzany" na skutek nagłego skoku poboru mocy przez mostek północny - mogło dojść do uszkodzenia zintegrowanego kontrolera pamięci masowych. [quote=Marianek78]Zastanawia mnie to, że udało mi się uruchomić z płyty bootowalnej (niezbędnik), gdzie miałem funkcję uruchomienia tzw. Mini Windows XP i komp staje i wszystko niby jest ok.[/quote] To jest całkiem możliwe, jeśli np. masz napęd optyczny ATAPI (IDE). Z tego samego powodu, początek instalacji idzie ci całkiem sprawnie, do momentu kiedy instalator przełącza sterowniki z trybu rzeczywistego na tryb chroniony ... i bach. To oczywiście tylko teoria podparta jakimś tam doświadczeniem - i nie musi być koniecznie zgodna z zaistniałą sytuacją (bo mógł np. paść zasilacz, albo jakiś syf dostał się do slotu PCI-E .... że o innych możliwościach nie chce mi się pisać) [quote=Marianek78]Co radzicie....czy kupno nowej płyty?? czy jednak da się jakoś jeszcze sprawdzić to czy płyta padła?? a jak tak to jak to zrobić??[/quote] Ja bym ci radził zrobić ClearCMOS zgodnie z instrukcją opisaną na 26 stronie instrukcji od płyty głównej, odpięcie WSZYSTKICH peryferiów, i podłączanie ich kolejno (zaczynając od pamięci, poprzez kartę graficzną na pozostałych komponentach kończąc). Osobiście intrygują mnie te piski .... Nie spotkałem jeszcze płyty głównej która piszczy przy WYŁĄCZANIU. Mało tego nie znam kodu Awarda który składałby się z 5 sygnałów. Natomiast krótkie powtarzające się sygnały po zakończeniu procedury POST zazwyczaj oznaczały problem z zasilaniem (np. zwarcie) - co jakoś komponuje mi się z moją śliczną teorią.
-
[quote=Marianek78]Może to będzie przydatne[/quote]Może?! [quote]Autko po lekkiej, bocznej stłuczce, detalik tylko jeden... tylna oś jest przesunięta względem przedniej o marne 10 cm. Ale kto by tam patrzył :-" [/quote] Może?! Że tak jeszcze raz zapytam? ](*,) Wodzu, podstawową informację spychasz do rangi jakiejś tam ewentualności?! Liczysz piski, upewniasz się co do ich długości trwania, [color=red][b]bo to też[/b][/color] ma istotne znaczenie, potem idziesz [url=http://ocforum.pl/showthread.php?t=6560]tutaj[/url] i szukasz odpowiedzi. Ilość pisków jest precyzyjnie prezentowana przez mobo. Zanim system się uruchomi usłyszysz ich komplet. Może... #-o