Problem z instalacją XP Pro

Witam, Mam problem z instalacją Windows XP Pro na moim komputerze. Sytuacja zaczęła się od tego, że chciałem wymienić kartę graficzną GF 7600 GS na Gigabyte Ati Radeon HD 5750 o symbolu GV-R575D5-1GD. System przed zmianą działał prawidłowo. Problem się zaczął po tym jak odinstalowałem sterowniki karty oraz odinstalowałem kartę. Po zmianie karty oraz ponownym uruchomieniu kompa system się uruchamiał ale do momentu jak ukazało się logo windows z niebieskim ruchomym paskiem. Póżniej pojawił się czarny ekran. System działał, gdyż było słychać dzwięk uruchamiającego się Windows. Wyłączyłem kompa, włożyłem starą kartę i problem był ten sam, czyli brakowało obrazu. Jakakolwiek próba uruchomienia ekranu poprzez tryb awaryjny, w systemie VGA nie pomagały. Postanowiłem, więc sformatować dysk i na nowo wgrać windows. Użyłem do tego płyty bootowalnej (serwisowej tzw. niezbędnik). Za pomocą programu Partition Manader Pro 8.5 sformatowałem dysk i usunąłem partycję. Przy próbie instalacji Windows XP Pro SP1 lub Windows XP Pro SP 3 przy pierwszym restarcje (po trybie instalatora) pojawia się niebieski ekran z błędem 0x00000007B (0xBA4C3528, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000) Mam płytę główną Gigabyte 8i945pl-g Dysk twardy ATA ST3200021A 200 GB Dysk twardy SATA Model ST3500410AS 500 GB 2 x po 1 GB RAM DDR2 Procesor Intel Pentium D 930 3.0 GHz Przy instalacji muszę zainstalować z dyskietki sterowniki z płyty do obsługi RAID lub SCSI Są to takie sterowniki: Si3112 System je ładuje, jednak wyskakuje cały czas niebieski ekran. Próbowałem już odłączyć niepotrzebny dysk (sata) pozostawiając tylko ten ATA oraz jeden DVD-ROM Niestety nic to nie daje. Nie wiem w czym jest problem. Czy ktoś ma jakiś pomysł. Z góry wielkie dzięki za sugestie. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

Veers, Ogólnie także zastanawiałem się nad wersją rev 1.1, jednakże jest ją ciężko dostać. Bynajmniej szukałem w necie a tam są sam wersje rev 1.0. Co do problematyki podłączenia dysku ata, który mam będzie kłopotliwe to może uda mi się to zrobić, tym bardziej, że mam także dwie stacje dvd-rom. Może są jakieś przejściówki :) a jakby co to napiszę nowy temat na forum :) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Proszę także o zamknięcie tematu :)
Marianek78
Dodano
07.03.2010 22:19:00
Zasadniczo będzie OK. Jedynie kwestią lekko problematyczną może być podpięcie do kontrolera IDE dysku wraz z napędem optycznym (jeśli takowy posiadasz, również z interfejsem ATA). I jeszcze drobna rada: zwróć uwagę na wersję płyty głównej. Rev. 1.1 (z niebieskimi i białymi slotami pamięci), jest zdecydowanie lepszym wyborem od Rev. 1.0.
Veers
Dodano
05.03.2010 10:38:20
Witam po krótkiej przerwie, ale niestety nie miałem czasu na to aby dokonać to co mi radziłeś Veers. Więc, odłączyłem wszystko od płyty. Odkurzyłem komputerek, wcześniej wyjmując baterię aby zresetował się BIOS. Później wszystko pomału zacząłem podłączać na końcu wkładając baterię. Uruchomiłem komputer i niestety problem nie znikł. Pomimo resetu biosu problem jest ten sam. Jeśli chodzi o te dźwięki z płyty to jest ich kilkanaście tzn. są przerywane krótkimi przerwami. Ich ilość kończy się wraz z końcem wyłączenia kompa co trwa kilka sekund. Wychodzi na to, że jest to sygnał o zwarciu, tak jak zresztą napisałeś. Teraz stwierdzam, że chyba masz rację, czyli płyta zrobiła papa. Moje pytanie takie teraz i zarazem prośba. Wiem, że będę musiał kupić nową płytę i czy model płyty Gigabyte GA-P43-ES3G, będzie odpowiedni na moje zasoby systemowe. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam
Marianek78
Dodano
04.03.2010 21:02:38
A więc, jeśli chodzi o liczbę sygnałów z płyty przy wyłączeniu kompa to jak wróce do do domu to ją policzę o ile dam radę. Co do Ciebie Veers to w sumie mam takie samo przypuszczenie, że płyta zrobiła papa, jednakże nie znałbym powodu dla jakiego miałoby się tak stać ??? A propos zasilacza to powiem, że miałem Modecom 400 Watt i przy zakupie karty graficznej Radeon wiedziałem, że muszę wymienić go na mocniejszy (w instrukcji jest napisane, że ma być minimum 450 W) Mój nowy zasilacz to Modecom Carbon 620 W. Zanim zmieniłem kartę graficzną to zmieniłem zasilacz. Podpiołem wszystko jak należy i odpaliłem kompa z nowym zasilaczem i starą kartą graficzną. System zachowywał się stabilnie, jak i reszta podzespołów. Następnym krokiem była właśnie wymiana kartyi tutaj już były problemy opisane przeze mnie na początku. Reset Biosu robiłem poprzez wyjęcie baterii na więcej niż 10 minut. Niestety reset nic nie zdziałał. Zastanawia mnie to, że udało mi się uruchomić z płyty bootowalnej (niezbędnik), gdzie miałem funkcję uruchomienia tzw. Mini Windows XP i komp staje i wszystko niby jest ok. Testowałem także płytę innym programem, jednak nazwy jego nie pamiętam. W sumie może powinienem wgrać poprzez F6 inny sterownik, ale robię to zgodnie z instrukcję płyty głównej czyli instaluję ten co trzeba. Jak dla mnie to może jakieś kontrolery dysku się żrą i to może być powodem braku wykonania instalacji windowsa XP. Co radzicie....czy kupno nowej płyty?? czy jednak da się jakoś jeszcze sprawdzić to czy płyta padła?? a jak tak to jak to zrobić??
Marianek78
Dodano
02.03.2010 14:39:10
  • Veers 02.03.2010 19:20:20

[quote=Marianek78]... Co do Ciebie Veers to w sumie mam takie samo przypuszczenie, że płyta zrobiła papa, jednakże nie znałbym powodu dla jakiego miałoby się tak stać ???[/quote] Zdalnie - to można jedynie spekulować .... [quote=Marianek78]A propos zasilacza to powiem, że miałem Modecom 400 Watt i przy zakupie karty graficznej Radeon wiedziałem, że muszę wymienić go na mocniejszy (w instrukcji jest napisane, że ma być minimum 450 W) Mój nowy zasilacz to Modecom Carbon 620 W. Zanim zmieniłem kartę graficzną to zmieniłem zasilacz.[/quote] Zacznijmy więc od tego - bo to dobry punkt wyjścia dla podejrzeń które snuje. Zasilacz zostawiam na boku, bo HD5750 spokojnie działa nawet na słabszych zasilaczach, zaś ze specyfikacji wynika że ten Carbon (choć dane ma nieco optymistycznie podane) powinien podołać zadaniu. Natomiast Radeon którego posiadasz - to karta w standardzie PCI-E 2.0, co oznacza że jest przystosowana do dostarczenie jej sporej mocy poprzez to złącze właśnie. Standard 2.0 pozwala na dostarczenie karcie do 150 W poprzez złącze PCI-E x16. Natomiast płyta którą posiadasz - posiada złącze standardu PCI-E 1.0 - które zgodnie ze specyfikacją może dostarczyć ledwie połowy tego co opisuje standard 2.0. I nie byłoby tu zapewne żadnej tragedii, gdyby nie drobny fakt, że największy pobór mocy komputer wykazuje na starcie (składa się na to wiele czynników). Magistrala PCI-E jest obsługiwana przez mostek północny. Pamięci masowe - obsługiwane są przez mostek południowy. Mostek północny zazwyczaj jest dobrze chroniony przed nadmiernym nagrzaniem się - w przeciwieństwie do mostka południowego. Jeśli ten został "przegrzany" na skutek nagłego skoku poboru mocy przez mostek północny - mogło dojść do uszkodzenia zintegrowanego kontrolera pamięci masowych. [quote=Marianek78]Zastanawia mnie to, że udało mi się uruchomić z płyty bootowalnej (niezbędnik), gdzie miałem funkcję uruchomienia tzw. Mini Windows XP i komp staje i wszystko niby jest ok.[/quote] To jest całkiem możliwe, jeśli np. masz napęd optyczny ATAPI (IDE). Z tego samego powodu, początek instalacji idzie ci całkiem sprawnie, do momentu kiedy instalator przełącza sterowniki z trybu rzeczywistego na tryb chroniony ... i bach. To oczywiście tylko teoria podparta jakimś tam doświadczeniem - i nie musi być koniecznie zgodna z zaistniałą sytuacją (bo mógł np. paść zasilacz, albo jakiś syf dostał się do slotu PCI-E .... że o innych możliwościach nie chce mi się pisać) [quote=Marianek78]Co radzicie....czy kupno nowej płyty?? czy jednak da się jakoś jeszcze sprawdzić to czy płyta padła?? a jak tak to jak to zrobić??[/quote] Ja bym ci radził zrobić ClearCMOS zgodnie z instrukcją opisaną na 26 stronie instrukcji od płyty głównej, odpięcie WSZYSTKICH peryferiów, i podłączanie ich kolejno (zaczynając od pamięci, poprzez kartę graficzną na pozostałych komponentach kończąc). Osobiście intrygują mnie te piski .... Nie spotkałem jeszcze płyty głównej która piszczy przy WYŁĄCZANIU. Mało tego nie znam kodu Awarda który składałby się z 5 sygnałów. Natomiast krótkie powtarzające się sygnały po zakończeniu procedury POST zazwyczaj oznaczały problem z zasilaniem (np. zwarcie) - co jakoś komponuje mi się z moją śliczną teorią.

Piski przy wyłączaniu komputera to tak samo niezwykłą rzecz jak najpierw sformatować dysk, a potem usunąć partycję. To co powiem będzie bolesne - ale na pocieszenie to jedynie teoria którą musisz zweryfikować, np. resetując BIOS (Load Fault Optimized - czy jakoś tak) Jeśli po resecie BIOSu sytuacja nie ulegnie zmianie - to będzie to jasny znak że płyta główna powiedziała PA-PA (a tak konkretnie - mostek południowy który uwielbia się przegrzewać). Kluczem do zrozumienia tej teorii jest wiedza (a raczej jej brak) o posiadanym przez ciebie zasilaczu, sposób działania chipsetu i945, oraz lektura instrukcji Radeona, która to lektura nasunęła mi myśl że w twoim przypadku zgodność wsteczna standardu PCI-E 2.0 została zniweczona marnym zasilaczem.
Veers
Dodano
02.03.2010 10:23:48
Dzięki za info, ale jednakże problem tkwi nadal. Już dawno mam przestawioną funkcję w BIOS-ie z RAID na ATA i niestety problem tkwi. Może to będzie przydatne, ale podczas wyłączania kompa z głośnika systemowego wydobywa się kilka krótkich dzwięków. Niestety nie jestem w stanie określić ich ilości, gdyż komp się już wyłącza. Na pewno jest ich więcej niż 5 Pozdrawiam i czekam na dalsze podpowiedzi.
Marianek78
Dodano
02.03.2010 09:07:02
  • XanTyp 02.03.2010 09:47:30

[quote=Marianek78]Może to będzie przydatne[/quote]Może?! [quote]Autko po lekkiej, bocznej stłuczce, detalik tylko jeden... tylna oś jest przesunięta względem przedniej o marne 10 cm. Ale kto by tam patrzył :-" [/quote] Może?! Że tak jeszcze raz zapytam? ](*,) Wodzu, podstawową informację spychasz do rangi jakiejś tam ewentualności?! Liczysz piski, upewniasz się co do ich długości trwania, [color=red][b]bo to też[/b][/color] ma istotne znaczenie, potem idziesz [url=http://ocforum.pl/showthread.php?t=6560]tutaj[/url] i szukasz odpowiedzi. Ilość pisków jest precyzyjnie prezentowana przez mobo. Zanim system się uruchomi usłyszysz ich komplet. Może... #-o

Idąc za kodem błędu w goglarce, trafiłem [url=http://www.cybertechhelp.com/forums/showthread.php?t=156593]tutaj[/url]. Spróbuj rady Gladiatora. Swoją drogą, możliwość kopiowania i wklejania całych kodów błędów w google to przydatna rzecz ;)
XanTyp
Dodano
02.03.2010 00:43:31
Marianek78
Dodano:
01.03.2010 23:56:25
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1