Problem z instalacją windowsa
Odpowiedzi: 2
Postępuj tak:
rozpocznij instalację z płyty
podczas restartu wyjmij płytę, instalator powinien się już zbootować z twardego dysku
podczas dalszego procesu instalacji włóż ponownie płytę ponieważ instalator dalej będzie z niej kopiował pliki
Pozdrawiam
Przepraszam używasz do instalacji windowsa przez floopa czy CD ??
Kolejność raczej powinna być : cdrom,floopy,hdd-0 jeżeli korzystasz z płytki CD
floopy , hdd-0 , cdrom - jeżeli czytasz z dyskietki
-
Dzięki za odp ale akurat to nie gra roli czy floppy pierwszy czy CD, jeżeli instaluje z bootowalnej płytki i nie mam w stacji dyskietki to instalka pójdzie przy ustawieniu: FDD, CD, HDD-0 i CD, FDD, HDD-0 (przynajmniej ja się nigdy nie spotkałem z takim problemem żeby nie poszła jak FDD jest pierwszy). Problem dalej mam i napewno nie zależy to od kolejności urządzeń ani od płytki instalacyjnej bo wypróbowałem już 2 płytki (XP pro i XP Media Center). Co radzicie?
-
<DIV>Nie do końca - z tą kolejnościa - musi być prawda. To jednak tylko na marginesie.</DIV> <DIV>Weź dowolną płytę bootowalną i sprawdź czy z nią ruszy ( jakiś zestaw narżedziowy, Linux Live czy inny AV ) - może to nie jest sprawa płyt, a czytrnika, który z brudu czy starości swych dni dożywa.</DIV>
-
Czytniki też są ok bo: po pierwsze instalke XP pro mam na CD (napęd LG 52x), a instalke win xp media center mam na DVD (nowiutki napęd i nowiutka płyta), po drugie jeżeli problem był by z czytnikami to instalacja raczej wogóle by nie ruszyła, a u mnie pierwszy etap instalki normalnie przebiega natomiast następne nie idą i cały czas uruchamia się pierwszy etap.
-
<DIV>Już nie takie cudaw iwdziałem, a i na forum można o nich poczytać.</DIV> <DIV>Pamięć sptrawdzałeś ?</DIV> <DIV>Póbowąłeś użyć tych płyt w innym sprzęcie?</DIV> <DIV>Jakie zmiany sprzętowe ew. były?</DIV> <DIV>Podaj,proszę, pełen konfig .</DIV> <DIV> </DIV> <DIV> </DIV> <DIV> </DIV>
<P>Rebe: Pamięć OK, płytki chodzą na innych kompach, zmian sprzętowych nie było, z configiem problem ale mogę podać ogólnie: default biosu + zmieniona kolejność bootowania, jedno mnie ciekawi: przy starcie kompa pokazuje się że procek to AMD 1503, a mam 2200. </P> <P>Strumgrub: robiłem tak i pokazuje się napis: "nieprawidłowa tablica partycji".</P> <P>Dysk formatowałem na system plików NTFS, a win przy instalacji pokazuje "nieznane", podłączyłem dysk do innego kompa i normalnie chodzi czyli format jest OK. Co jeszcze radzicie? </P> <P>BTW: kiedyś też tak miałem ale wystarczyło kilka godzin odłączenia zasilania i potem zaczynało chodzić, teraz nawet to nie pomaga.</P>