Problem z instalacją windowsa

W biosie dałem żeby kolejność: floppy, cdrom, hdd-0. Zawsze przy bootowaniu pokazywał się komunikat "dowolny klawisz spowoduje rozruch z CD", nie ma tego. Przechodze wstępny proces instalacji (niebieskie okno) i zawsze jest to samo - komp się restartuje i znowu bootuje z płyty ale od nowa czyli cały czas niebieskie okno, nie przechodzi do dalszej instalacji. Co zrobić?

Odpowiedzi: 2

Postępuj tak:

rozpocznij instalację z płyty

podczas restartu wyjmij płytę, instalator powinien się już zbootować z twardego dysku

podczas dalszego procesu instalacji włóż ponownie płytę ponieważ instalator dalej będzie z niej kopiował pliki

Pozdrawiam

strumgrub
Dodano
21.07.2006 12:10:18
  • darioze 21.07.2006 22:19:57

<P>Rebe: Pamięć OK, płytki chodzą na innych kompach, zmian sprzętowych nie było, z configiem problem ale mogę podać ogólnie: default biosu + zmieniona kolejność bootowania, jedno mnie ciekawi: przy starcie kompa pokazuje się że procek to AMD 1503, a mam 2200. </P> <P>Strumgrub: robiłem tak i pokazuje się napis: "nieprawidłowa tablica partycji".</P> <P>Dysk formatowałem na system plików NTFS, a win przy instalacji pokazuje "nieznane", podłączyłem dysk do innego kompa i&nbsp;normalnie chodzi czyli format jest OK. Co jeszcze radzicie? </P> <P>BTW: kiedyś też tak miałem ale wystarczyło kilka godzin odłączenia zasilania i potem zaczynało chodzić, teraz nawet to nie pomaga.</P>

Przepraszam używasz do instalacji windowsa przez floopa czy CD ??

Kolejność raczej powinna być : cdrom,floopy,hdd-0  jeżeli korzystasz z płytki CD

floopy , hdd-0 , cdrom - jeżeli czytasz z dyskietki

mareee
Dodano
20.07.2006 23:59:49
  • darioze 21.07.2006 01:00:59

Dzięki za odp ale akurat to nie gra roli czy floppy pierwszy czy CD, jeżeli instaluje z bootowalnej płytki i nie mam w stacji dyskietki to instalka pójdzie przy ustawieniu: FDD, CD, HDD-0 i CD, FDD, HDD-0 (przynajmniej ja się nigdy nie spotkałem z takim problemem żeby nie poszła jak FDD jest pierwszy). Problem dalej mam i napewno nie zależy to od kolejności urządzeń ani od płytki instalacyjnej bo wypróbowałem już 2 płytki (XP pro i XP Media Center). Co radzicie?

• Rebe 21.07.2006 09:06:37

<DIV>Nie do końca - z tą kolejnościa -&nbsp;musi być prawda. To jednak tylko na marginesie.</DIV> <DIV>Weź dowolną płytę bootowalną i sprawdź czy z nią ruszy ( jakiś zestaw narżedziowy, Linux Live czy inny AV ) - może to nie jest sprawa płyt, a czytrnika, który z brudu czy starości swych dni dożywa.</DIV>

• darioze 21.07.2006 09:42:43

Czytniki też są ok bo: po pierwsze instalke XP pro mam na CD (napęd LG 52x), a&nbsp;instalke win xp media center mam na DVD (nowiutki napęd i nowiutka płyta), po drugie jeżeli problem był by z czytnikami to instalacja raczej wogóle by nie ruszyła, a u mnie pierwszy etap instalki normalnie przebiega natomiast następne nie idą i cały czas&nbsp;uruchamia się&nbsp;pierwszy etap.&nbsp;

• Rebe 21.07.2006 10:22:41

<DIV>Już nie takie cudaw iwdziałem, a i na forum można o nich poczytać.</DIV> <DIV>Pamięć sptrawdzałeś ?</DIV> <DIV>Póbowąłeś użyć tych płyt w innym sprzęcie?</DIV> <DIV>Jakie zmiany sprzętowe ew. były?</DIV> <DIV>Podaj,proszę, pełen konfig .</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV>

darioze
Dodano:
20.07.2006 23:48:50
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1