Problem z instalacją Windowsa XP

Witam :) Mój (były mój obecnie dziewczyny) komputer działał już strasznie wolno więc postanowiłem zainstalować od nowa Windowsa :) Zacząłem od środowiska graficznego klikam na CD ROM i instaluję ale już po chwili na etapie przygotowywanie do instalacji gaśnie ekran i pojawia się kursor w lewym górnym rogu i koniec nic się nie dzieje. Więc postanowiłem uruchomić ponownie komputer i pojawia się już opcja wyboru uruchom Windows XP albo instalator Windowsa XP (kontynuacja tego co mi przerwało). Zmienić nie mogę bo w tym momencie [b]nie działa klawiatura !![/b] a domyślnie jest ustawione na instalator więc zaczyna się znowu instalacja i przerywa w tym samym momencie. Uruchamiam ponownie w biosie daję botowanie na CD-ROM i wszystko fajnie gdyby nie to, że przed instalacją pojawia się (jak zawsze zresztą co jest chyba normalne) "naciśnij dowolny klawisz aby rozpocząć instalację" sęk w tym, że w tym momencie klawiatura nie działa nie wiem czemu :-k w biosie działa jak ustawiam botowanie czy jak wogóle chcę wejść do ustawień biosu ale przy instalacji nie działa ](*,) Sformatowałem dysk i zainstalowałem Windowsa na innym kompie po włożeniu do kompa dziewczyny pojawia się ekran z wyborem trybów: awaryjny, ostatnia poprawna, czy normalny ale tutaj to samo domyślnie ustawione na normalnym mi klawiatura wtedy nie działa więc się po paru sekundach uruchamia normalnie niby ale pojawia się czarny ekran z kursorem u góry po lewej i nic ... Próbowałem z Linuksem ale jest to samo w momencie wyboru opcji klawiatura nie działa a na uruchomienie Live CD mam za mało RAMu :mryellow: 192 MB. Ogólnie komputer stary Duron 1300, SDRAM 192, GeForce4, dysk nie pamiętam :) Instalowałem setki razy już Windowsa ale bez klawiatury która działa w biosie ale nie podczas instalacji jestem bezradny :( jakieś rady ? PS. stary Windows 2000 takie same objawy :(

Odpowiedzi: 3

Dzięki panowie (panie są na tym forum ?) poszukam w Biosie ustawień, myszka jest na USB mam gdzieś w domu przejściówkę na PS/2 też spróbuję :) A poradzicie co może być przyczyną przerywania instalacji i pojawienia się czarnego ekranu z kursorem w lewym górnym rogu ? Jak wcześniej opisałem na początku instalowałem z poziomu Windowsa i instalację mi przerywało. Co może być tego przyczyną ?
jajakub
Dodano
07.01.2010 11:37:24
A jeśli jest na PS/2, sprawdź, czy się nie przełączyło na disable "on any click". Miałem ten sam problem u siebie i u kumpla. Nic w biosie nigdy sobie nie grzebałem z PS/2 a tu nagle jakoś to się przestawiło. Jeden klik i po kłopocie :)
XanTyp
Dodano
06.01.2010 22:45:37
[quote=jajakub]Instalowałem setki razy już Windowsa ale bez klawiatury która działa w biosie ale nie podczas instalacji jestem bezradny :( jakieś rady ?[/quote] Wymień klawiaturę, ale najpierw sprawdź w BIOS-ie czy jest podłączona, jeżeli jest to klawiatura USB. Mogło paść ustawienie w BIOS-ie.
Ucho
Dodano
06.01.2010 20:52:12
jajakub
Dodano:
06.01.2010 19:08:30
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1