Problem z instalacja windows [zwieszenie kompa pod koniec]:(
Witam.
Mam problem z instalacja Windows XP Professional. Mianowicie chce zrobic install windowsa ale co zaczne ladnie wszystko idzie ale w pewnym momencie (wlasciwie to zawsze pod koniec) komp sie zwiesza. Probowalem juz chyba z xx razy ale komp nie ustepuje. Moj sprzet: plyta glowna ECS K7VZA 133mzh, procesor AMD Athlon 850; 256MB RAM DIMM; karta grafiki nVidia GeForce 2 MX 100/200 32MB; dysk 40GB (hmmm) 5400 obr/min – trzy partycje C: 7GB; D: 10GB; E: 20GB– z tym ze na E: mam okolo 300tys plikow (zapisanych stron www za pomoca przegladarki internetowej, jedna stronka = css+obrazki itd.,itp.).Czy to ma wpływ na to ze komp sie zwiesza(bo zwiesza sie tez przy normalnej pracy, ale czas w jakim windows sie instaluje wytrzymuje, a nawet jezeli y nie wytrzymywal to za ktoras proba by sie udalo, a ja nie moge bo zawsze sie zwiesza – srednio – przy tak pisze w instalatorze – 5–15min do konca, czasem jest juz minutka a tu trach :( ).Da sie cos z tym zrobic?
Mam problem z instalacja Windows XP Professional. Mianowicie chce zrobic install windowsa ale co zaczne ladnie wszystko idzie ale w pewnym momencie (wlasciwie to zawsze pod koniec) komp sie zwiesza. Probowalem juz chyba z xx razy ale komp nie ustepuje. Moj sprzet: plyta glowna ECS K7VZA 133mzh, procesor AMD Athlon 850; 256MB RAM DIMM; karta grafiki nVidia GeForce 2 MX 100/200 32MB; dysk 40GB (hmmm) 5400 obr/min – trzy partycje C: 7GB; D: 10GB; E: 20GB– z tym ze na E: mam okolo 300tys plikow (zapisanych stron www za pomoca przegladarki internetowej, jedna stronka = css+obrazki itd.,itp.).Czy to ma wpływ na to ze komp sie zwiesza(bo zwiesza sie tez przy normalnej pracy, ale czas w jakim windows sie instaluje wytrzymuje, a nawet jezeli y nie wytrzymywal to za ktoras proba by sie udalo, a ja nie moge bo zawsze sie zwiesza – srednio – przy tak pisze w instalatorze – 5–15min do konca, czasem jest juz minutka a tu trach :( ).Da sie cos z tym zrobic?
Odpowiedzi: 7
www.ecs.com.tw ew. http://www.techspot.com/drivers/driver/file/information/3159/ECS–K7VZA–30–Bios/
wieszco, poczytalem, i to chyba bios, tylko teraz mam dylemata czy instalowac, nie wiesz skad moge sciagnac biosa wersja obecna moja to K7VZA Ver 3.2d 05/31/2001 od zakupu nie uaktualnialem.
Moim zdaniem to ten bios, jak bede robil biosa to wyjme dyska dla bezpieczenstwa :D:D
Moim zdaniem to ten bios, jak bede robil biosa to wyjme dyska dla bezpieczenstwa :D:D
twoj link nie dziala bo go nie dales..
hmmmm.. czy ja wiem czy bios.. xpka insalowalem nawet na komputerze z 99 roku z zegarem cel 366mhz, chociaz... szczerze watpie... bad sectory najlepiej by sprawdzic jakims programem firmy ktora wyprodkowala dysk, np seagate – seatools itp...
scandisk w gruncie rzeczy powinien wychwycic ale czy naprawi?!
mozliwe jest rowniez ze dysk jest uszkodzony mechanicznie i staje po jakims czasie pracy....
dluzsza zabawa..
hmmmm.. czy ja wiem czy bios.. xpka insalowalem nawet na komputerze z 99 roku z zegarem cel 366mhz, chociaz... szczerze watpie... bad sectory najlepiej by sprawdzic jakims programem firmy ktora wyprodkowala dysk, np seagate – seatools itp...
scandisk w gruncie rzeczy powinien wychwycic ale czy naprawi?!
mozliwe jest rowniez ze dysk jest uszkodzony mechanicznie i staje po jakims czasie pracy....
dluzsza zabawa..
chyba nie, mialem modem, odlaczylem nic, ale jakby mial zle sektory to moze by hmm scandisk cos wykrywal, a czysto, gdzies pisalo na forum (tutaj) ze moze byc bios za stary. moze to pomze ?
podmien karte graficzna podczas instalacji, czy płyta ma poprawki SP1 a moźe Sp2??
tak sie sklada ze pozyczylem od kolegi ram 32mb 133 z jego starego kompa, bo kupil sobie nowego, komp lepiej dzialal (tak i sie zdawalo, moze to swiadomosc ze jest ten ram), wyjolem juz i moze z 5 razy instalowalem i niestety to samo. No chyba nie jest mozliwe ze ram uszkodzil plytke nie?
Napisz dokladniej jak wyglada zawieszenie. U nie bylo kiedys podobnie, za cholere nic i sie nie chcialo zainstalowac ale wyskakiwal jakis dziwny (nie pamietam co dokladnie) komunikat. Pamietam ze musialem wtedy pobawic sie RAMem. Poprzekladaj kosci, podociskaj je, jak ozez to sproboj na poczatek z jedna do ktorej jestes na 100% pewny ze jest sprawna (np pozyczona). U nie okazalo sie ze jedna kosc byla padnieta, gdy ja wywalilem wszystko bylo w porzadku, tylko komp wolniej chodzil:)
Strona 1 / 1