problem z instalacją Windows XP
Witam,
Na swoim komputerze chciałem sobie zainstalować system Windows XP. Niestety po prostu zainstalowac się go u mnie nie da, poniewaz na samym poczatku Award BIOS nie wykrywa Primary Master–a, robi to dopiero Highpoint, dzieki czemu Windows 2000/XP nie chce się zainstalować.
Myślalem o innym sposobie. Pozyczylem od kolegi komputer, tam podpialem swoj pusty dysk i zainstalowalem system Windows XP Proffesional. Wszystko grało. Podpialem go wiec do mnie (master), komputer sie uruchamia, lecz po bootcie z dysku wyswietla sie taki sam komunikat jak przy poczatku instalacji. Cos w stylu system windows xp nie moze zostac uruchomiony, zobacz czy dysk jest prawidlowo podpiety i czy nie ma na nim wirusow...
Hmm w temacie http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=63237 tzok powiedział:
Hmm, ale teraz ten system mam zainstalowany na dysku jak wiec zrobic aby sie uruchomil :?:. Ewentaulnie co zrobic aby go prawidlowo od poczatku uruchomic.
Na swoim komputerze chciałem sobie zainstalować system Windows XP. Niestety po prostu zainstalowac się go u mnie nie da, poniewaz na samym poczatku Award BIOS nie wykrywa Primary Master–a, robi to dopiero Highpoint, dzieki czemu Windows 2000/XP nie chce się zainstalować.
Myślalem o innym sposobie. Pozyczylem od kolegi komputer, tam podpialem swoj pusty dysk i zainstalowalem system Windows XP Proffesional. Wszystko grało. Podpialem go wiec do mnie (master), komputer sie uruchamia, lecz po bootcie z dysku wyswietla sie taki sam komunikat jak przy poczatku instalacji. Cos w stylu system windows xp nie moze zostac uruchomiony, zobacz czy dysk jest prawidlowo podpiety i czy nie ma na nim wirusow...
Hmm w temacie http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=63237 tzok powiedział:
Poprostu dyski masz podpięte do sterownika Highpoint (i podczas instalacji Win2000/XP musisz wcisnąć F6 i włoźyć dyskietkę ze sterownikami do tego kontrolera), jako urządzenie rozruchowe zapewne powinieneś ustawić SCSI albo RAID.
Dokładniej nie potrafię wyjaśnić. Dyskietkę ze sterownikami powinieneś dostać razem z płytą lub powinieneś mieć jej obraz na płycie CD ze sterownikami do płyty głównej.
W pierwszej fazie instalacji Windowsa 2000/XP na dole ekranu masz napisane, źeby wcisnąć F6 celem zainstalowania sterowników SCSI/RAID.
Hmm, ale teraz ten system mam zainstalowany na dysku jak wiec zrobic aby sie uruchomil :?:. Ewentaulnie co zrobic aby go prawidlowo od poczatku uruchomic.
Odpowiedzi: 6
witu:
kolega mial podobny problem i aktualka biosu mu pomogla
Juź EL NINO Cię pytał o istnienie związku między aktualizacją BIOS–u ,a problemem. Widać nie dotarło.
Przeczytaj post otwierający i przeproś za smiecenie.
win_pytacz – na jamie masz przecieź odpowiedzi związane z tym, źe dysk pod kontroler HP podpięty i bez F6 sie nie obejdzie.
kolega mial podobny problem i aktualka biosu mu pomogla
Co ma wersja BIOSu do braku driverow ?
a jaka masz wersje biosu? bo jak jakas stara to radeze go zaktualizowac
Sprobuj przy starcie kompa wcisnac F6 i zainstalowac te drivery. Czy zadziala ? Nie mam pojecia bo to robota od dupy strony. Trzeba wiedziec przed instalacja gdzie sie ma dysk podpiety.
Sprobuj przy starcie kompa wcisnac F6 i zainstalowac te drivery. Czy zadziala ? Nie mam pojecia bo to robota od dupy strony. Trzeba wiedziec przed instalacja gdzie sie ma dysk podpiety.
Strona 1 / 1