Problem z instalacją win XP SP2 / SATA
Witam,
Przepraszam jeżeli podobny problem był już rozpatrywany na tym forum (prosiłbym w takim wypadku linki do właściwych tematów), przeglądałem jednak kilka for, do większości wskazówek się zastosowałem ale problem wciąż nie jest rozwiązany.
Sprzęt:
Płyta główna: ECS 755-A2, procesor: AMD Sempron 3000+ S.754, pamięć: 2 x DDR 512/400, dysk: WD2500KS 250 GB, grafika: PALIT Radeon 9550 128 MB, nagrywarka DVD-RW dwuwarstwowa.
Problem:
Nie mogę zainstalować Windowsa XP z Service Pack`iem 2 na w/w sprzęcie. Instalacja "wstępna" przebiega pomyślnie ale po pierwszym wymaganym restarcie, pojawiają się błędy i system nie może przejść do dalszej części instalacji. Błędy różne, praktycznie za każdym razem inne, czasami w ogóle nie bootuje z dysku, czasem przechodzi dalej ale zawsze w którymś miejscu się wywala. Wyczytałem, że problemem jest tu brak sterowników SATA II do kontrolera dysku HDD.
Co zrobiłem do tej pory:
Zintegrowałem sterownik Silicon Image SiI 3112 SATARaid Controller załączony na CD do płyty głównej z moim WINXP SP2 programem Nlite i próbowałem instalacji, próbowałem też instalować ten sterownik poprzez F6 i wgranie go z dyskietki ale niestety stacja dyskietek (dyskietki) odmówiła/y posłuszeństwa (stara z innego komputera)
Próbowałem na różnych konfiguracjach w Biosie z włączonym/wyłączonym APIC, jeden z użytkowników sugerował aby wprowadzić ustawienia "Sata enabled" "Sata RAID disabled" ale nie znalazłem ich w moim Biosie
Próbowałem instalacji w różnych konfiguracjach sprzętowych tj, z jedną kością pamięci, z dwiema kościami pamięci, zmiana karty graficznej na inną, zmiana klawiatury USB na PS/2 (na wypadek gdyby był to konflikt sprzętowy)
Wcześniej też próbowałem zainstalować XP bez SP2 ale to chyba nie tędy droga
Uruchamiałem też "zwykły dysk" z zainstalowanym wcześniej Windowsem 2000 ale też w efekcie w trakcie uruchamiania przywitał mnie bluescreen z losowym komunikatem błedu
Spostrzeżenia:
Tylko tyle, że dysk najprawdopodobniej jest sprawny, instalator wgrywa na niego pliki, daje się sformatować (formatowanie szybkie) więc chyba jest ok
Będe wdzięczny za wszelkie wskazówki prowadzące do rozwiązania problemu. :)
Pozdrawiam