Problem z ikonami
Witam, mam dość nietypowy problem. Bez źadnej informacji zmieniły mi się ikony. Wszystko widać na dorzuconym screenie, ikony w menu strat są strego typu, a po prawej mam otwarte okno Doc&set/menu start... coś nie pasują do siebie. Tak samo stało się z ikoną internet explorera w menu start, jakaś taka dziwna, nie mam pojęcia dlaczego. I jeszcze ikona "pokaź pulpit" się zmieniła, nie wiem dlaczego. Bardzo proszę o pomoc, gdyź jest to strasznie irytujące. Czego juź próbowałem:
–szukać w innych topikach
–zmieniać kompozycje windows
–przywracać system
–zmieniać większość z ikon przez menu właściwości
niestety nic nie pomogło. Bardzo proszę jeszcze raz o pomoc. Dzięki
–szukać w innych topikach
–zmieniać kompozycje windows
–przywracać system
–zmieniać większość z ikon przez menu właściwości
niestety nic nie pomogło. Bardzo proszę jeszcze raz o pomoc. Dzięki
Odpowiedzi: 4
Kurcze, widze źe sie nieźle znacie na tych sprawach. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
Hmm, o przyczynie raczej trudno mówić – być moźe system wykorzystał po prostu nie ten format ikon, co trzeba...
W standardowych plikach ikon (*.ico, takźe w bibliotekach) występuje zwykle kilka formatów jednej ikony, róźniących się między soba wielkością i głębią kolorów. To, który z tych odrębnych formatów zostanie wczytany i wyświetlony na ekranie, zaleźy od widoku ustawionego w folderu (co oczywiście przekłada się na wielkość ikon) i palety kolorów ekranu (aby nie dochodziło do wyświetlania 24–bitowych ikon w palecie 16–bitowej). Gdy zmieniłeś głębię kolorów, system po prostu raz jeszcze wczytał poprawne formaty i zaktualizował swoją powłokę graficzną, jednocześnie eliminując błędy wyświetlania.
W standardowych plikach ikon (*.ico, takźe w bibliotekach) występuje zwykle kilka formatów jednej ikony, róźniących się między soba wielkością i głębią kolorów. To, który z tych odrębnych formatów zostanie wczytany i wyświetlony na ekranie, zaleźy od widoku ustawionego w folderu (co oczywiście przekłada się na wielkość ikon) i palety kolorów ekranu (aby nie dochodziło do wyświetlania 24–bitowych ikon w palecie 16–bitowej). Gdy zmieniłeś głębię kolorów, system po prostu raz jeszcze wczytał poprawne formaty i zaktualizował swoją powłokę graficzną, jednocześnie eliminując błędy wyświetlania.
Witam. Krotko mowiac zadzialalo :D Dziekuje bardzo za pomoc. Jedno tylko pytanie mam z ciekawosci, jaka byla przyczyna tego zdarzenia. Jeszcze raz wielkie dzieki :)
Spróbuj na chwilę zmienić palete kolorów, np. z 32 na 16 bitów. Potem wróć do starych ustawień (32 bit).
Strona 1 / 1