Problem z ikonami systemowymi w tray'u (zasobniku)

Problem wygląda następująco: 1. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera system się nie załadował. 2. Wyświetlił się za to czarny ekran i komunikat: brak pliku hal.dll (prawdopodobnie uszkodzony) 3. Konsola odzyskiwania nie pomogła - niestety nie miałem kopii partycji systemowej:-( 4. Jedyne wyjście w takiej sytuacji: Reinstalka systemu Win XP SP2 ... 5. I tu problem: po reinstalce i zainstalowaniu potrzebnych progr i sterów (w tym do karty Wi-Fi) brak w tray'u ikonki sieci bezprzewodowej. Odznaczenie pokaż gdy połącz utraci widoczność itp w ustawieniach połączenia nie skutkuje powodzeniem. Status "zawsze widoczna" też :-( Co jest grane ? Dodam, że zarówno przed padem systemu jak i po reinstalce zainstalowana była i jest nakłada na XP'ka - Vortex Prestige. Ale skoro wcześniej ikona była to i teraz powinna być o nkłądka podmienia biblioteki dll zmianiając menu i ikony jak w Vista. Pewnie trzeba coś w rejestrze zmienić - tylko co i w którym kluczu ? Aha - po odpaleniu apletu połaczenia sieciowe i próbie pokazania stanu sieci brak reakcji. Wcześniej nie było problemów. Komp działa jak sprzed awarii, sieć jest :-) Jakieś sugestie i porady ?

Odpowiedzi: 2

Chodziło mi o to, że skoro konsola nie pomoże to po co dalej grzebać z systemem. Kopie dokumentów i pozostałych prog miałem to reinstalka to pikuś. Nic nie tracę a system będzie świeży i przy okazji na dysku zrobię porządek z dawno nieużywanym softem. Dodam, że wcześniej przed awarią Vortex też działał a ikonka sieci była w tray'u. Na moje oko to nie nakładka namieszała tylko sam system tak zareagował na nią - tylko dlaczego ? Kiedyś czytałem na jakimś forum (żałuję, że nie zapisałem treści posta i adresu), że odpowiada za to konkretny wpis w rejestrze. Wystarczy go wyedytować tworząc nowy ciąg wartości o odpowiednim parametrze i gotowe. tylko który klucz i co wpisać ? Jak z kolei przywrócę oryginalne pliki to o kant dupy rozbić nakładkę i system dopiero wtedy może zgłupieć - bo Vortex podmienił w katalogu System32 bibliotekę shell.dll z inkami. W tym nowym shell.dll na 100% jest ikonka sieci ale system jej nie pokazuje. Poza tym jak załaduję aplet połączenia sieciowe (MenuStart->ustawienia->połaczenia sieciowe->i PPM na ikonce sieci Wi-Fi->teraz: wyświetl dostępne sieci bezprzewodow działa a Stan - niestety ie :-(. Usługa zarządzania połacz siciowym przez system Windows jest włączona. No i dalej jestem w punkcie wyjścia. Cóż - zrobię ghost'em obraz partycji systemowej i spróbuję sfc /scannow. Jak coś będzie nie halo to obraz na dysk i dalej będę kopał :-) Dzięki za pomoc!
apgar
Dodano
08.12.2009 23:43:48
[quote=apgar]brak pliku hal.dll (prawdopodobnie uszkodzony), ......4. Jedyne wyjście w takiej sytuacji: Reinstalka systemu Win XP SP2 ...[/quote] Nie prawda. Tak na przyszłość: można odtworzyć brakujący plik z instalki poleceniem expand. Inne brakujące pliki systemowe zresztą też. Teraz do rzeczy: zrobiłbym sfc /scannow (instalka w napędzie) i odtworzył pliki oryginalne. Jeżeli wszystko pójdzie OK to wgrał dopiero na nowo nakładkę. Czort wie co ona namieszała w plikach systemowych.
Ucho
Dodano
08.12.2009 20:40:52
apgar
Dodano:
08.12.2009 19:50:49
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1