Problem z HDD

Mam problem ze swoim twardym dyskiem... Przez osstatnie 5 lub 6 dni komp chodził 24h na dobe... Wczoraj wyłączyłem go na noc a dziś juź była jakiś nie bardzo... Windows 2003 uruchama sie okolo 5 minut, przy kopiowaniu filmu z jednej partycji na drugą transfer wynosi okolo 500kbytes/s (wczesniej bylo okolo 12000kbytes/s) – mierzone Windows Commanderem...

Jak przetestować mój dysk ? Robiłem defragmentacje, scandisk i dalej jest to samo... Juz nawet film do VPlayera wczytuje mi okolo 20 sekund... Moźe DMA sie wylączyło przez przypadek, tylko jak je włączyć w Win 2003 Server ... Dodam teź, źe nic nie instalowałem ostatnio i źe Windows nie ma otwartych źadnych podejźanych procesów... Wszysko poprostu chodzi tak jakby dyś pracował na 10–15% swoich moźliwości...

Prosze o pomoc

Pozdrawiam
Paweł

Dodam ze mam Athlona 2400+ / 2x 512MB RAM 400MHz / HDD WD 80GB

Odpowiedzi: 15

Nie, uźywam GF4 , skanowałem system, źadnych infekcji nie znalazł...
Pablo_NFG
Dodano
08.08.2004 16:24:16
Przeskanuj system pod względem zainfekowania,
Czy uźywasz moźe karty graficznej ATi na sterowniku Catalyst od wersji 3.4 :?:
McScr@by
Dodano
08.08.2004 01:49:52
OK załoźylem tam ten temat, ale narazie zero odzewu :(

PS. Nawet płytki nie moge nagrać bo bufor skacze i wywala później błąd odczytu danych :(
Pablo_NFG
Dodano
07.08.2004 18:26:44
Porada mało efektowna, ale moźe efektywna będzie – przejdź się na http://windows2003.pl/frmGroups.aspx
i wrzuć problem. Tam jednak jest większa szansa na jego rozwiązanie niź tu – kwestia lości i zaawansowania userów w kontaktach z tym systemem.
Rebe
Dodano
07.08.2004 15:01:04
Komp pracuje w sieci, ale DHCP mam ustawione ręcznie, tak samo mam "odfajkowane" wyszukiwanie dysków i folderów sieciowych ...

PS. Gdzie w win 2k3 moźna znaleźć rzeczy, które są odpalane w autostarcie... Chociaź nie wiem, czy to coś da, bo win uruchomiony w trybie awaryjnym pracuje róznieź z taką samą – bardzo wolną prekością ...

Majbardzie dziwi mnie właśnie to źe kopiowanie plików nawet na tej samej partycji, nie mówiąc o kopiowaniu z jednej na drugą idzie jak krew z nosa – poniźej 1000kbytes/s ... Jeźleli natomiast przenosze w obszarze tej samej partycji fplik – film 700MB to trwa to dokładnie ponieźej 2s .... :roll:
Pablo_NFG
Dodano
07.08.2004 13:29:14
Z tym opóźnieniem to moźe być szukanie DHCP albo konfigurowanie streowników :
ad 1. – o ręcznym przypisywaniu parę dni temu było ostatnio.
ad 2. – dla XP jest BootVis – dla w2k3 tylko stosowanie omówień związanych z udowmwieniem – wyłączenie zbędnych usług sieciowych i nie tylko.

Jeźeli ten komputer jest połączony w sieć to czyś przypadkiem w czasie tej pracy ciągłej nie dołączął/odłączał czegoś do/od tej sieci?
Moźe cały czas teraz wyszukuje te nowe/brakujące stacje?
Rebe
Dodano
07.08.2004 10:49:50
Przeskanowałem dysk programem diagnostycznym znalezionym na stronie producenta dysku... Oto jego wynik:

Drive Information:
Manufacturer: Western Digital Corporation
Serial Number: WMAHL3561766
Model Number: WD800BB–00DKA0
Firmware Rev: 77.07W77

Test Results:
TEST PASSED!
Congratulations! The Data Lifeguard Diagnositc utility has determined that your hard drive is functioning properly. If you still encounter problems on your hard drive that you feel were not identified in the Data Lifeguard utility, please contact us for technical support.

PS. Czy jest moźliwe, źe do mojego kompa mógł dostać sie jakiś wredny robak, który spowalnia prace HDD ? Wiadomo coś o takich wirusach...

Aha... Dysk tak powoli pracuje, źe nawet DivX'y przycinają :(

Co do uruchamiania Windowsa to zauwaźyłem jeszcze, źe po testowaniu pamięci, wykrywaniu napędów, kiedy ma "wskoczyć" plansza pokazywana podczas uruchamiania win 2k3 następuje około 10 sekundowa "zaćma" monitor nic nie wyświetla – czarny ekram, a dioda sygnalizująca prace HDD na obudowie mruga, tak jak bysk pracował... Taka sama przerwa pojawie się po zniknięciu planszy startowej, przed logowaniem do systemu...
Pablo_NFG
Dodano
07.08.2004 03:18:53
Przeskoczyć przeskoczyło, ale kompa jak wolno chodził, tak wolno chodzi :(
Pablo_NFG
Dodano
07.08.2004 00:18:03
Diagnostyka – nie mylić z naprawą, bo to juź róznie moze byc – najlepiej korzysytać zawsze z tego co daje producent hdd – na ich stronach są paczki narzędziowe – tylko niektórzy podają ózne dla óznych dysków – trzeba się czasem co do swojego modelu upewnić.

Skoro za którymś przeskoczło to jednak na przegrzanie wygląda – jest jakiś taki program hddtemperature, AIDA32/EVEREST teź je gdzieś tam podaje – moźna sprawdzić czy to to i ew. budę rozkręcić, albo wiatrak do chłodzenia dysku dokupić i podłączyć na nim.
Rebe
Dodano
06.08.2004 22:50:28
Za którym usunięciem przełączyło sie na UDMA tryb 5 ...

A co chodzi z tym FSB , jakie taktowanie, magistralli ?

Ja nic nie zmieniałem w biosie, nie grzebałem w taśmach... Poprostu tak sie to zrobiło po wyłączeniu i wlączeniu kompa...

PS. Moźesz mi podać nazwe jakiegoś progsa do diagnostyki dysku ...
Pablo_NFG
Dodano
06.08.2004 22:37:27
Dobra – skutek znamy .
Teraz przyczyny:
Przejście w tryb PIO następuje ze względów bezpieczeństwo – stabilność – po bodaj, 6–krotnym wywołaniu łedu w komunikacji z dyskiem .
Takie błedy mopgą być spowodowane uszkodzeniem/poluzowaniem taśmy sygnałowej, nieprawidłowością w pracy kontrolera spowodowaneą np. przetaktowaniem, ale równieź zbyt wysoką temeraturą dysku – co przy obecnej pogodzie jest prawdopodobne.
W sumie – jeźeli zmienisz taśmę, ustawienia FSB ( nie napisąłeś nic o taktowaniu dlatego i tę moźliwość podaję )oraz ostudzisz dysk , a problem dalej bedzie to sprawa moźe być o tyle powaźniejsza, źe z samym dyskiem coś się dzieć zaczęło i konieczna będzie jego diagnostyka, by sprawdzić co .
To z grubsza te rzeczy, które na początek powinieneś "załatwić" .
Rebe
Dodano
06.08.2004 22:13:08
Zoribiłem tak, ale niestety po ponownym uruchomieniu kompa przestawia sie znowu na PIO i nie moźna nic zmienić :( Komp chodzi tak, jakby to był jakiś 5–letni P 133Mhz :(
Pablo_NFG
Dodano
06.08.2004 21:52:16
Wejdź do menagera jeszcze raz i odinstaluj ten kontroler – po restarcie będzie UDMA
Rebe
Dodano
06.08.2004 20:40:31
PODSTAWOWY KABAŁ IDE:

Tryb transferu: DMA, jeźeli dostępne
Bierzący tryb transferu: Tryb PIO

POMOCNICZY KANAŁ IDE:

Tryb transferu: DMA, jeźeli dostępne
Bierzący tryb transferu: Ultra DMA tryb 2

Rozumie, źę w PODSTAWOWYM ma teź być UDMA, ale coś za bardzo niie chce... Co moźe być tego przyczyną i jak to zrobić...
Pablo_NFG
Dodano
06.08.2004 20:36:15
A tryb pracy kontrolera IDE sprawdziłeś ?
Rebe
Dodano
06.08.2004 20:27:59
Pablo_NFG
Dodano:
06.08.2004 20:07:55
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1