Problem z HDD i płytą

Mama takie oto dwa problemy:
1 Gdy po skończeniu pracy z kompem wyłącze go i chciałbym go na nowo od razu włączyć to nie moge tego zrobić zatrzymuje się w momencie inicjowania jakiegoś urządzenia bo nawet nie widze na ekranie biosu z karty graficznej.A jeźeli zostawie go wyłączonego na około 40 min to komp daje się normalnie uruchomić bez źadnych problemów.
2 Drugi problem to HDD widze i słysze źe ciągle pracuje jakby coś nonstop dogrywał do pamięci tak mi się wydaje czasem bardzo duźo ale z regóły tylko troszke widze to po diodzie z HDD denerwuje to strasznie bo w trakcie grania mocno w tym czasie spadają FPS
Moja konfiguracja to plyta K7S5A Athlon 1700xp HDD Sygate baracuda 80GB 512 DDR GF–2 gts CD CD–RW SB–live

Odpowiedzi: 5

Proces ten odpowiedzialny jest za indexowanie plików na dysku, w celu przyśpieszenia ich wyszukiwania.

Na msinfo piszą jak to wyłączyć:
Proces cidaemon.exe zuźywa zasoby systemowe

Aby wyłączyć proces, naleźy kliknąć menu Start, następnie Wyszukaj, wybrać opcję Zmień preferencje i kliknąć pozycję Z usługą indeksowania. Wybrać opcję Nie, nie włączaj usługi indeksowania i kliknąć przycisk OK.
SLAY3R
Dodano
17.09.2003 13:36:41
To jeszcze raz ja za co jest odpowiedzialny program cidaemon.exe to on tak sprawia źe mi ten dysk co chwila tak coś ładuje
ps.
z góry thx
Rycho
Dodano
17.09.2003 04:38:59
To jeszcze raz ja za co jest odpowiedzialny program cidaemon.exe to on tak sprawia źe mi ten dysk co chwila tak coś ładuje
ps.
z góry thx
Rycho
Dodano
17.09.2003 04:38:59
Cześć!
Taki opuźniony start to czasem pierwsza oznaka kłopotów z HDD. Jeśli dzieje się to często, lub w krytycznym wypadku zawsze – to szybko zrób backup danych, bo jest to objaw uszkodzenia elektroniki!!! Dysk czyta dane, ale nie potrafi ich przesłać, włączają się mechanizmy awaryjnego odczytu, czy teź korekcje błędów i dlatego tak to trwa. Gdy dysk ruszy, to buforuje juź pewne dane w pamięci i odczyt staje się szybszy. Tak mi wytłumaczyli to spece od odzyskiwania danych i naprawy HDD. A wiem to, bo mój Maxtor teź miał takie objawy – w krytycznym stanie stracił na zawsze 1 partycję najprawdopodobniej z powodu nadpisania tablicy partycji przez wadliwą elektronike, a jak potem zdjąłem ją całą z dysku to ewidentnie widać przegrzany scalak...
Stukanie moźe wynikać z ciągłego startu i zatrzymania się ramienia głowicy odczytującej po nieudanej sekwencji znajdowania danych, gdyź podany sygnał sterujący nie odpowiada rzeczywistemu połoźeniu danych. Głowica parkuje i rusza, zaś w pozycji parking przytrzymuje ją mały magnesik – i to on stuka. To wiem po rozebraniu pewnego Seagate'a 4,3 GB...
Oczywiście mogę się mylić!!! Aby to sprawdzić przenieś dysk do kumpla – jak nie będzie rzadnych oznak – to szukaj gdzie indziej i ciesz się źe dysk jest sprawny!!!
Pozdrawiam.
kwladarz
Dodano
16.09.2003 02:55:54
Ad 1. Prawsopodobnie winny jest ecs, ale na to nic nie poradzisz.
Ad 2. Spróbuj wyłączyć (lub w razie problemów ustawić na 256 MB) pamięć wirtualną.
krecik
Dodano
15.09.2003 14:55:20
Rycho
Dodano:
15.09.2003 11:58:38
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1