Problem z Hdd 80 gb po Windows Xp
Witam serdecznie . Mam nastepujacy problem.
Posiadam plyte glowna na Chipsecie Via Msi–6380E procesor Athlon 1700+ Fsb 133 . Tak jest ustawione
Moje pytanie jest nastepujace . Nie wiem czemu ale instaluje Windowsa Profesional Pl i Windows XP w Menaderze Urzadzen Wykrywa mi Hdd ale Typ trasferu jest Pio a nie Ultra DMA–2 lub 2. Dlaczego tak jest jak mozna to zmnienic zeby to cholerstwo zaczelo dzialac na Ultra dma . Instalowalem servis Packi , Aktualizowalem najnowszy Bios 5.70
Prosze o pomoc
Posiadam plyte glowna na Chipsecie Via Msi–6380E procesor Athlon 1700+ Fsb 133 . Tak jest ustawione
Moje pytanie jest nastepujace . Nie wiem czemu ale instaluje Windowsa Profesional Pl i Windows XP w Menaderze Urzadzen Wykrywa mi Hdd ale Typ trasferu jest Pio a nie Ultra DMA–2 lub 2. Dlaczego tak jest jak mozna to zmnienic zeby to cholerstwo zaczelo dzialac na Ultra dma . Instalowalem servis Packi , Aktualizowalem najnowszy Bios 5.70
Prosze o pomoc
Odpowiedzi: 7
Wiem na pewno źe mam i miałem 80 źyłową taśme i źe nie chodziło mi na 100 a po upgrade Biosu na tej taśmie chodzi mi 100. Tyle wiem, i wniosek nasuwa mi się sam.
... ale XP nie ko.źysta z ustawień BIOSu, większość takich problemów tkwi w uźyciu 40 źyłowe szmaty (tak się na to mówi :) ), zamiast 80 źyłowej
Pomógł upgrade Biosu. Na przyszłość nie róbcie tego w piątek 13 bo po tej operacji w ten szczególny dzień płyta ani be ani me ani kukuryku. Na szczęście zawsze moźna poratować się programatorem epromów.
jak board ecs to dal mnie wszystko jasne te plyty sa do duuu
Sprawedź czy taśma za pomocą której dysk jest podłączony jest 80–cio źyłowa, bo jeźeli jest 40 to w tym tkwi zapewne problem.
OOOOO właśnie teź miałem pytać. U mnie AIDA32 v3.50 pokazuje źe:
Najszybszy tryb trasnferu UDMA 5 czyli 100
Aktywny tryb transferu UDMA 2 czyli 33
Płyta to ECS K7VTA3v1 a dysk ST340810A czyli niby wszystko obługuje UDMA 5. Instalowałem ViaServicePack 4.41. Biosu na razie nie ruszałem. Czy moźe gdzieś da się to ruszyć źeby chodziło na 100. Czy teź koniecznie zacząć od podniesienia BIOSU.
Najszybszy tryb trasnferu UDMA 5 czyli 100
Aktywny tryb transferu UDMA 2 czyli 33
Płyta to ECS K7VTA3v1 a dysk ST340810A czyli niby wszystko obługuje UDMA 5. Instalowałem ViaServicePack 4.41. Biosu na razie nie ruszałem. Czy moźe gdzieś da się to ruszyć źeby chodziło na 100. Czy teź koniecznie zacząć od podniesienia BIOSU.
A wgryewałeś VIAHYPERION (dawniej VIA4IN1)
Po tym zabiegu powinno pujść DMA.
Tutaj masz link do najnowszej wersji.
http://downloads.viaarena.com/drivers/4in1/VIAHyperion4in1447v.exe
Po tym zabiegu powinno pujść DMA.
Tutaj masz link do najnowszej wersji.
http://downloads.viaarena.com/drivers/4in1/VIAHyperion4in1447v.exe
Strona 1 / 1