Problem z hal.dll a recovery cd

Witam. Mam klasyczny problem polegający na niemożiwości uruchomienia systemu z powodu braku lub uszkodzenia pliku hal.dll Poczytałem już trochę o sposobach jego rozwiązania, jednak już na początku utknąłem. Otóż zalecane jest uruchomienie systemu z płyty cd, jednak ja dysponuję jedynie recovery cd którą dostałem przy kupnie komutera. Po jej uruchomieniu pojawia się: Select menu item: 1. MS-DOS with CD-ROM Support 2. Recover Windows XP to first partition 3. Recover Windows XP to entire HD 4. Recover Windows XP to entire HD with 2 partition Dalej obawiam się cokolwiek zrobić, ponieważ mam na dysku wiele cennych plików, a o ile wiem wybranie opcji recover spowoduje ich skasowanie. Oto moje pytania: 1. Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu bez przywracania systemu na nowo? 2. Jeżeli nie - jak mogę skopiować pliki z dysku C na inny (np. zewnętrzny) aby ich nie stracić podczas przywracania systemu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pzdr.

Odpowiedzi: 6

Dziękuję za podpowiedzi. Problem rozwiązałem jednak radykalnie - uruchomiłe system z płyty Hirren's Boot CD (Mini Windows XP) żeby mieć dostęp do danych na dysku i móc je skopiować na dysk zewnętrzny, po czym zainstalowałem na nowo Windows z recovery cd. Początkowo próbowałem instalować brakujące pliki (miałem dostęp do innego komputera z Windows XP), jednak jak tylko coś uzupełniłem, to pojawiał się nowy brakujący plik. A tak przynajmniej pozbyłem się wszystkich śmieci... Pzdr.
zooey
Dodano
12.01.2010 18:43:39
Można jeszcze inaczej: poszukać na innym kompie tego pliku na swojej płycie Recovery, zapisać ścieżkę dostępu i wtedy odpalić kompa z Recovery z opcją nr 1 czyli spod DOS. Wtedy poleceniem DOS-owym copy przewalić plik z własnej płyty na dysk C. Jeżeli będzie standardowo spakowany to expand też powinien być. PS. dokładnie to do c:\Windows\System32
Ucho
Dodano
11.01.2010 18:18:50
A fak...t :redface: To co, zachęcić do Ubuntu? Płyta z Linuksem LiveCD w napęd, odpal system, pendrive w usb i wielkie kopiowanie na innego kompa. A potem odzyskuj windę.
XanTyp
Dodano
11.01.2010 11:07:20
Xan - tyle że on Menu Start to zobaczy .... dopiero po naprawie ;)
Veers
Dodano
11.01.2010 10:45:05
Zamiast ręcznego podmieniania bibliotek ściąganych skądś tam (co wcale nie musi gwarantować sprawności owego), proponuję bezpieczniejsze rozwiązanie. Pożycz od kogoś płytę ze swoim Windowsem, włóż ją do napędu, po czym, z Menu Start -> uruchom - wpisz sfc /scannow i poczekaj, aż system sam zrobi sobie porządek z bibliotekami. Potrwa to kilka minut, ale to najpewniejszy sposób, że wszystkie pliki będą poprawne. I sprawne.
XanTyp
Dodano
11.01.2010 09:50:55
  • adam_broda 11.01.2010 22:35:45

[quote=XanTyp]Pożycz od kogoś płytę ze swoim Windowsem, włóż ją do napędu, po czym, z Menu Start -> uruchom - wpisz sfc /scannow i poczekaj, aż system sam zrobi sobie porządek z bibliotekami.[/quote] A może by tak konsola odzyskiwania skoro już będzie miał tą płytę, bo jak [quote=Veers]Xan - tyle że on Menu Start to zobaczy .... dopiero po naprawie ;)[/quote]

Z recovery CD nie uda Ci się naprawić tego problemu. Potrzebujesz normalną wersję z Windowsem. Ewentualnie spróbuj z sieci pobrać uszkodzony plik biblioteki DLL i podmienić go.
kacperos
Dodano
11.01.2010 04:25:53
zooey
Dodano:
06.01.2010 14:25:34
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1