Problem z grami
Mój problem jest następujący:
kiedy gram w jakąś gierkę to, albo przy full detalach i rozdzielczości nie wczytują się wszystkie tekstury, albo przy ustawieniach Medium wywala mnie po około pół godziny (max. godzinie) grania.
Mój komp to:
Epox EP–8RDA+
Radeon 9500
Sound Blaster Audigy
512 MB DDRAM
LG CD–RW
LITE–ON DVD–RW (+/–)
Zasilacz 300W
kiedy gram w jakąś gierkę to, albo przy full detalach i rozdzielczości nie wczytują się wszystkie tekstury, albo przy ustawieniach Medium wywala mnie po około pół godziny (max. godzinie) grania.
Mój komp to:
Epox EP–8RDA+
Radeon 9500
Sound Blaster Audigy
512 MB DDRAM
LG CD–RW
LITE–ON DVD–RW (+/–)
Zasilacz 300W
Odpowiedzi: 12
Zainstaluj nieco starcze sterowniki albo jakies ladki z neta pościagaj tego jest pelno w necie
Co do C3.10 – ja mam wxp bez sp1 i dziala b.dobrze :)
He He – przeinstalowałem system po wymianie karty graficznej, mam zainstalowane Catalyst 3.10 i działa prawie dobrze – wywala mnie z gier po około godzinie grania ...
Acha...
Oczywiście przeinstalowałeś juź system bo od tego trzeba byłoby zacząć?
Oczywiście przeinstalowałeś juź system bo od tego trzeba byłoby zacząć?
1. Tutaj moźe mieć mniejsze znaczenie moc zasilacza a jego jakość. Jakiej firmy masz ten zasilacz? Przy połączeniu ATHLON + nForce + RADEON (jakiś lepszy) + ew. podkręcanie ma to bardzo duźe znaczenie.
2. Jakiej firmy masz pamięć bo nForce jest bardzo czuły na pamięci tzw. NONAME zwłaszcza przy połączeniu DUALDDR. Z resztą później gorzej znaleźć identyczną kość (bezwzględny wymóg)
3. Przy SP1 powinno być OK ale moźesz zainstalować SP1a ora DirectX 9.0b
4. Stery najlepiej:
– nForce2 3.13
– Catalyst 3.7 (nie 3.8, 3.9 błędy) ew. 3.10 ale są to najnowsze stery i nie do końca sprawdzone
2. Jakiej firmy masz pamięć bo nForce jest bardzo czuły na pamięci tzw. NONAME zwłaszcza przy połączeniu DUALDDR. Z resztą później gorzej znaleźć identyczną kość (bezwzględny wymóg)
3. Przy SP1 powinno być OK ale moźesz zainstalować SP1a ora DirectX 9.0b
4. Stery najlepiej:
– nForce2 3.13
– Catalyst 3.7 (nie 3.8, 3.9 błędy) ew. 3.10 ale są to najnowsze stery i nie do końca sprawdzone
Mam zainstalowany SP1 – choć moźe zassę jakąś poprawkę. Rozejrzę się po updatach i zobaczę.
Hmm,
Są to sterowniki Omega`i bazujące na Catalyst 3.8.
Co do Catalyst 3.8 niestety były to najgorsze drivy do Radeonów ( powaźne błedy ).
Generalnie sterowniki Omega są mniej wydajne od Catalyst`ów ( zostało to udokumentowane bechmark`ami ).
Spróbuj zainstalować najnowszą wersie ( po wczesniejszym definitywnym usunięciu starych Omeg )
Catalyst 3.10 z www.ati.com .
Co do DirectX 9.0a to niestety on teź powodował błedy w niektórych grach ( info z M$ ).
Radze zainstalować DirectX 9.0b, w którym rozwiązano problem z grami ( takie info dał M$ )
Z tego co się orientuje Omega wypuściła takźe stery serji 2.4 które nie pracowały stabilnie, moźe akurat masz te trefne.
A jak sprawdzają Tobie się orginalne drivy z CD ,moźe one są najodpowiedniejsze :?:
Jedna z ostatnich rad :
Wstaw inny zasilacz np.od kumpla 350/400 i zobacz jak to się bedzie zachowywać.
Swoją drogą, kolega ma Sapphire Radeon 9500 na zasilaczu 300W i nie ma problemów.
Ale hard hardowi nie równy, czasami warto spróbować.
UPDATE :
No tak podałeś info , zanim ja skonczyłem pisać i tego nie widziałem (screen).
To są najnowsze Catalyst 3.10.
KURCZE : :shock:
Oświeciło mnie teraz.
Na smierć zapomniałem o tym :P .
Do poprawnej pracy tego sterownika pod Windows XP musisz mieć zainstalowany dodatek Service Pack 1.
Było nawet napisane na oficjalnej stronie ATi.
Są to sterowniki Omega`i bazujące na Catalyst 3.8.
Co do Catalyst 3.8 niestety były to najgorsze drivy do Radeonów ( powaźne błedy ).
Generalnie sterowniki Omega są mniej wydajne od Catalyst`ów ( zostało to udokumentowane bechmark`ami ).
Spróbuj zainstalować najnowszą wersie ( po wczesniejszym definitywnym usunięciu starych Omeg )
Catalyst 3.10 z www.ati.com .
Co do DirectX 9.0a to niestety on teź powodował błedy w niektórych grach ( info z M$ ).
Radze zainstalować DirectX 9.0b, w którym rozwiązano problem z grami ( takie info dał M$ )
Z tego co się orientuje Omega wypuściła takźe stery serji 2.4 które nie pracowały stabilnie, moźe akurat masz te trefne.
A jak sprawdzają Tobie się orginalne drivy z CD ,moźe one są najodpowiedniejsze :?:
Jedna z ostatnich rad :
Wstaw inny zasilacz np.od kumpla 350/400 i zobacz jak to się bedzie zachowywać.
Swoją drogą, kolega ma Sapphire Radeon 9500 na zasilaczu 300W i nie ma problemów.
Ale hard hardowi nie równy, czasami warto spróbować.
UPDATE :
No tak podałeś info , zanim ja skonczyłem pisać i tego nie widziałem (screen).
To są najnowsze Catalyst 3.10.
KURCZE : :shock:
Oświeciło mnie teraz.
Na smierć zapomniałem o tym :P .
Do poprawnej pracy tego sterownika pod Windows XP musisz mieć zainstalowany dodatek Service Pack 1.
Było nawet napisane na oficjalnej stronie ATi.
Zresztą sami zobaczcie na wersję sterów bo nie mogę się w tym połapać:
Uźywam ATI Catalyst v2.4. W zaawansowanych ustawieniach karty graficznej jeszcze nic nie zmieniałem.
Uźywam DirectX 9.0a
Uźywam DirectX 9.0a
Napisz jakich driverów uźywasz ( Catalyst v.xx, Omega v.xx ) do tego Radeona :?:
Czy moźe ustawiłeś maksymalne ustawienia 3D i Open GL w własciwościach sterownika, albo zmieniałeś zgodność dla 3D, Open GL.
Spróbuj domyślnych ustawień sterownika ( jesli cos zmieniałes ).
Spróbuj teź właczyć alternatywne centrum pixeli
3D – coś moźe się zmieni, albo zmniejsz poziom suwakem jakość/wydajność dla 3D/Open GL na mniejszy.
Pokombinuj z innymi driverami dla karty, ( ale nie Catalyst v.3.8, v3.9 zawierają błedy pisałem na forum o tym ).
Catalyst v.3.9 ma powaźne błedy w grach.
Jakiego uźywasz DirectX :?:
Czy moźe ustawiłeś maksymalne ustawienia 3D i Open GL w własciwościach sterownika, albo zmieniałeś zgodność dla 3D, Open GL.
Spróbuj domyślnych ustawień sterownika ( jesli cos zmieniałes ).
Spróbuj teź właczyć alternatywne centrum pixeli
3D – coś moźe się zmieni, albo zmniejsz poziom suwakem jakość/wydajność dla 3D/Open GL na mniejszy.
Pokombinuj z innymi driverami dla karty, ( ale nie Catalyst v.3.8, v3.9 zawierają błedy pisałem na forum o tym ).
Catalyst v.3.9 ma powaźne błedy w grach.
Jakiego uźywasz DirectX :?:
Grafa się raczej nie przegrzewa – mam duźy radiator i wentylator, a procek ma maksymalnie 55C – podam napięcia na poszczególnych elementach kompa i dane zasilacza (300W):
dla +3.3V = 20A |
dla +5V = 30A | 165W max.
dla +12V = 13A |
dla –5V = 0.5A |
dla –12V = 0.8A | 9.6W max.
dla +5VSB = 2A
dla +3.3V = 20A |
dla +5V = 30A | 165W max.
dla +12V = 13A |
dla –5V = 0.5A |
dla –12V = 0.8A | 9.6W max.
dla +5VSB = 2A
Ja bym stawiał na zasilacz.
Równie dobrze grafika moźe się przegrzewać lub procek, ale to chyba nie.
Równie dobrze grafika moźe się przegrzewać lub procek, ale to chyba nie.
Strona 1 / 1