problem z grafiką ( sterowniki? )
Odpowiedzi: 5
-
[quote=Lamer]1 4.Zmieniles w Biosie przydzial pamieci dla Grafiki ? Wejdz i przydziel jej 512Mb - jaki masz bios ? [/quote] Mam biosa Phoenix "cos tam" ver. 1.12 w Biosie mam ustawione 512 Mb dla grafiki ( i taka mam karte - z 512 Mb). z tego co widziałem w Biosie nie mogę tego zmienić i ta wartość jest ustawiona automatycznie. co do realnej uzywanej pamieci w systemie 32bitowym doklanie nie wiem, ale z tego co slyszalem niewiele ponad 3 GB jest uzywane, nie zaleznie od tego ile sie ma jej naprawdę.
-
[quote=galdor] z tego co widziałem w Biosie nie mogę tego zmienić i ta wartość jest ustawiona automatycznie.[/quote] To trudno... Zobaczymy czy zwiększenie swap-a coś pomogło.
-
[quote=galdor] (....) 4 GB ramu ( ale z racji 32 bitowego systemu 3 GB :P )[/quote]3Gb - dlatego, ze dla Visty --> maksymalna przestrzeń adresowa to 4 GB w 32-bitowym systemie...[quote]Mógłbyś mi napisać jak zwiększyć ten plik stronicowania itd. ?[/quote]Masz Xp ? Panel Sterowania - System - Zaawansowane - Ustawienia umieszczony w sekcji Wydajność - Zaawansowane - Pamiec Wirtualna --> TAM ZOBACZ - czy masz zaznaczona opcje dla dyskow - Rozmiar Kontrolowany przez system... Jesli TAK to zmien (wg. Mnie na): Dysk C: - Rozmiar poczatkowy: 6144Mb Rozmiar koncowy: 10240 Mb [schemat: 1,5xRam, 2,5xRam]..
-
[quote=Lamer][quote=galdor] (....) 4 GB ramu ( ale z racji 32 bitowego systemu 3 GB :P )[/quote]3Gb - dlatego, ze dla Visty --> maksymalna przestrzeń adresowa to 4 GB w 32-bitowym systemie...[quote] <-- nie rozumiem za bardzo, ja mam Win XP Pro 32-bit ok, dzięki wielkie zmieniłem te wartości u mnie na większe i zobaczymy jak to będzie się zachowywać :) ( nie ustawiłem na takie wartości jak zaproponowałeś gdyż gdy próbowałem to zrobić wyskakiwał mi komunikat ze rozmiar końcowy może być równy, większy od początkowego i nie większy niż 4096Mb)
-
[quote=galdor]ok, dzięki wielkie zmieniłem te wartości u mnie na większe i zobaczymy jak to będzie się zachowywać :)[/quote] Bardzo prześlicznie, ale obawiam się, że samo zwiększenie swap-a nie na wiele się zda jeżeli nie przydzielisz więcej RAM-u dla grafiki. Na początek ustaw w BIOS-ie na maksa i zobacz czy to nie wpłynie za mocno na ogólną wydajność systemu. Jeżeli by się tak działo to zmniejsz małe co nieco. PS. Ufff, [b][u]Lamer[/u][/b], nie miałem na myśli aż 512 MB (pytanie ile on ma RAM-u) bo mu system będzie się "grafikował", a nie śmigał :mryellow: bo też się zastanowiłem nad tą pojemnością, którą podał. Kolejna sprawa to pytanie, na ile mu BIOS pozwoli zwiększyć ten przydział.
-
[quote=Ucho][quote=galdor]ok, dzięki wielkie zmieniłem te wartości u mnie na większe i zobaczymy jak to będzie się zachowywać :)[/quote] Bardzo prześlicznie, ale obawiam się, że samo zwiększenie swap-a nie na wiele się zda jeżeli nie przydzielisz więcej RAM-u dla grafiki. Na początek ustaw w BIOS-ie na maksa i zobacz czy to nie wpłynie za mocno na ogólną wydajność systemu. Jeżeli by się tak działo to zmniejsz małe co nieco. PS. Ufff, [b][u]Lamer[/u][/b], nie miałem na myśli aż 512 MB (pytanie ile on ma RAM-u) bo mu system będzie się "grafikował", a nie śmigał :mryellow: bo też się zastanowiłem nad tą pojemnością, którą podał. Kolejna sprawa to pytanie, na ile mu BIOS pozwoli zwiększyć ten przydział.[/quote] Wskazalem mu tyle, bo nie wiem na 100% czy xp 32bit obsluguje na "full" 4Gb Ram'u [z 4Gb - 3Gb system a reszta dla podrzednych urzadzen ? wiec polowe damy na grafe :-P a 512 Mb starczy dla reszty] "(...) GeForce 8600M GT, 4 GB ramu (...)" :mryellow: