Problem z formatowaniem

Witam!!! Mam następujący problem, obecnie mam zainstalowany Windows Xp Media Center, chciał dokonać formatowania i chciałem zainstalować oryginalnego Windows Xp Home lecz pojawiły się następujące informacje: 1. Przy uruchomieniu płyty przy włączonym systemie wyskakuje mi info, że nie można dokonać instalacji ponieważ mam nowszą wersję Windows Xp, która mnie zadawala bo Media Center moim zdaniem jest do bani (ale to jest moja opinia :mryellow: ) Moje pytanie, czy da rade to jakoś obejść?? :-k 2. Pierwszy raz co mi się przydarzyło przy formatowaniu to, to kiedy startuje z instalacją przy boot-owaniu CD zaczyna się ładowanie plików i jest opcja - czy zacząć instalacje systemu Windows naciskam Enter, a tu info: nie znaleziono dysków twardych... sprawdź ble ble ble..... O co tu chodzi, przecież jest dysk i chodzi na nim Windows Xp MC ](*,) Proszę o pomoc [-o< Pozdrawiam

Odpowiedzi: 9

e. tam - se pozwolę, bo wydłubać "zaproszenie" mi się udąło. mx47 - moze zamiast mnie na koszty z podróżą związane narażać zrobisz i opublikujesz prezentację instalacji, z oryginalnego nośnika" winsowsa xp na płycie z jakim nForce2/ KT600, do której podpięty jest dysk S-ATA ? - Oczywiście bez uzywania F6, a jeszcze lepiej wskazując sposób wykorzystania, w takim wypadku Acronisa jako narzędzia umozliwiającego poprzez formatowania ukatwynić widzenie dysku przez instalator. Chętnie sie z takimi możliwościami zapoznam i bez żalu odszczekam wszelkie uwagi, które w tym wątku do Ciebie kierowałem ( zgodzę się nawet na niedogodności związane z używaniem reki, na których kaktusy się pojawią ). W zw. z tym, że Żółty zwrócił mi uwagę na brak zdefiniowania pojęcia "oryginalny nośnik" - wskazuję je w uzupełnieniu: Jest to nośnik zwawierajacy wyłacznie pliki dostarczane na standordowych płytach dystrybuowanych przez MS bez "uzupełnień" dokonywanych - zgodnie lub nie z warunkami licencji - przez domowych grzebaczy czy producentów sprżetu komputerowego.
Rebe
Dodano
01.04.2008 12:32:22
mx47 - co ma wspólnego Centralne itd do faktu, że [b]instalator nie może zobaczyc dysku[/b] ?? No i wypadałoby byś cytowć wypowiedzi sie nauczył bo teraz to ta Twoja wstawka jakoś zniknęła.
Żółty
Dodano
01.04.2008 11:51:46
mx47 - zanim kolejny post w stylu, "a ja..." napiszesz to może raczysz pomyśleć, labo chociaż postarać się zrozumieć o czym mowa, bo kiedy widze że dla Ciebie format = rozpoznanie dysku przez program instalacyjny to ...... nie mam pytań. Istnieją chipsety, które pozwalają zainicjować poprawnie instalację windows xp przy dysku S-ATA, istnieją opcje w BIOS-ie, które ten sam efekt przynoszą, jest możliwość uzycia programu scalającego sterowniki, by opcję z F6 związaną ominąc, ale wszystko to są wyjącia nadmiarowe w stosunku do klasycznego, wg Microsoftu, sposobu instalacji XP na dyskach S-ATA. QED PS. "A ja..." miałem zamontowany CD-ROM w Olivetti 286 przy 4MB RAM-u ( nawet coś na ekranie mogłem, podawane z płyty, zobaczyć ), a w dodatku, na - w tymże samym sprzecie - na dysku 40MB miałem zainstalowane 50MB programów i jeszcze koło 30MB wolnego miejsca. Tyle tylko, że.... kogo to obchodzi.
Rebe
Dodano
01.04.2008 10:54:12
  • mx47 01.04.2008 11:22:26

[quote=Rebe]mx47 - zanim kolejny post w stylu, "a ja..." napiszesz to może raczysz pomyśleć, labo chociaż postarać się zrozumieć o czym mowa, bo kiedy widze że dla Ciebie format = rozpoznanie dysku przez program instalacyjny to ...... nie mam pytań. Istnieją chipsety, które pozwalają zainicjować poprawnie instalację windows xp przy dysku S-ATA, istnieją opcje w BIOS-ie, które ten sam efekt przynoszą, jest możliwość uzycia programu scalającego sterowniki, by opcję z F6 związaną ominąc, ale wszystko to są wyjącia nadmiarowe w stosunku do klasycznego, wg Microsoftu, sposobu instalacji XP na dyskach S-ATA. Nie pisałem "a ja... o ile pragniesz szerszych informaci zapraszam dziś do Centralnego Laboratorium Odzysku Danych w Warszawie. QED PS. "A ja..." miałem zamontowany CD-ROM w Olivetti 286 przy 4MB RAM-u ( nawet coś na ekranie mogłem, podawane z płyty, zobaczyć ), a w dodatku, na - w tymże samym sprzecie - na dysku 40MB miałem zainstalowane 50MB programów i jeszcze koło 30MB wolnego miejsca. Tyle tylko, że.... kogo to obchodzi.[/quote]

mx47 - nie opowiadaj bajek - sam format nic nie da - instalator i tak nie będzie w stanie zobaczyć dysku bez sterowników do kontrolera lub zmiany trybu pracy tegoż kontrolera
Żółty
Dodano
31.03.2008 17:36:45
  • mx47 01.04.2008 10:41:03

[quote=Żółty]mx47 - nie opowiadaj bajek - sam format nic nie da - instalator i tak nie będzie w stanie zobaczyć dysku bez sterowników do kontrolera lub zmiany trybu pracy tegoż kontrolera[/quote] a to nie są bajki! przyjacielu ja używam tylko dysków SATA i SATA1 a format tylko NTFS i nigdy nie potrzebowałem dodatkowych sterowników nie wiem do czego niby te sterowniki? Każdy ma swoje sposoby instalacji systemu czy formatowania dysku więc ma prawo się podzielić informacją,a czy ktoś ją wykorzysta jego sprawa!

Przyjacielu,sformatuj dysk np.Acronisem i nie ma znaczenia czy SATA czy ID tylko dysk formatuj z pozycji DOSa nie Windowsa.Format jest formatem i instalujesz co chcesz.Acronis usuwa partycje nawet po takim wynalazku jak Linux!powodzenia
mx47
Dodano
31.03.2008 16:27:03
no właśnie się tak nad tym zastanawiałem, ale nie byłem pewien :-" jak coś będzie nie tak to napisze :mryellow:
Grieg
Dodano
31.03.2008 13:31:39
Może sterowniki trzeba podać do kontrolera na początku instalacji - pod F6 jest opcja, może wystarczy tryb przestawić dysku - wpisz w szukajke AHCI i poczytaj. Sterowników szukaj na stronach producenta płyty głownej.
Żółty
Dodano
30.03.2008 23:20:12
tak SATA
Grieg
Dodano
30.03.2008 23:17:02
ten dysk to przypadkiem nie jest SATA?
domin45670
Dodano
30.03.2008 22:49:12
Grieg