problem z formatowaniem i systemem plikow
Witam serdecznie!!mam maly problem.mam w domu 2 komputery jeden ma dysk 20 gb i przy formatowaniu system pyta o system plikow fat32 i ntfs natomiast na drugim kompie kaze uzywac tylko systemu plikow ntfs wogole fat32 nie widac zeby mozna bylo zaznaczyc.Dysk w 2 komputerze to segate 40gb barracuda.Prosze o pommoc czy jest mozliwosc zrobiewnia na nim fat32 :?:
Odpowiedzi: 8
Nie, nie bedzie chodzil wolniej.
Jeszcze raz: dla systemu i komputera to bez roznicy.
Jest tu od groma postow na temat roznic miedzy FAT32 a NTFS. Uzyj moze wyszukiwarki forumowej, poczytaj. NTFS jest bezpieczniejszy dla uzytkownika, daje wieksze mozliwosci.
Jeszcze raz: dla systemu i komputera to bez roznicy.
Jest tu od groma postow na temat roznic miedzy FAT32 a NTFS. Uzyj moze wyszukiwarki forumowej, poczytaj. NTFS jest bezpieczniejszy dla uzytkownika, daje wieksze mozliwosci.
LosPiteros:
A czy jesli jeden dysk bedzie ntfs a drugi fat32 to juz raczej nie dobrze?bedzie wolniej chodzil komp?
Będzie dobrze, a czy wolniej ?? Niekoniecznie – defragmentację zapuścisz częściej i będzie dobrze. Zawsze moźesz tego FATa na NTFS przekonwertować – wrzuć do wyszukiwraki forumowej convert i za autora Seekera podaj – to instrukcję znajdziesz ładną ;)
Ale ja klikam jeden raz!!Nie mam pojecia czemu wysyla po dwa razy:( przepraszam ale nie robie tego specjalnie.A czy jesli jeden dysk bedzie ntfs a drugi fat32 to juz raczej nie dobrze?bedzie wolniej chodzil komp?
Nie nerwowo LosPiteros. Wyslesz cos dwa razy, usun. Masz w prawym gornym rogu posta ikonke Usun.
Systemowi to bez roznicy czy ma FAT32, czy NTFS. Nic nie musisz robic.
Systemowi to bez roznicy czy ma FAT32, czy NTFS. Nic nie musisz robic.
hmmm no to teraz troszke inne fytaanie.Jesli przenosze na ten dysk ntfs pliki z dysku fat32 to one automatycznie beda juz ok?czy trzeba jeszcze potem konwertowac?bo boje sie ze beda sie gryzly jakos ze soba:/
Ten drugi komp ma inny system ? Jesli ma rowniez XP, nie sformatujesz na FAT32 partycji wiekszej niz 32GB. To ograniczenie XPka.
Dlaczego nie moze byc system plikow NTFS ? Przeciez jest bezpieczniejszy.
Dlaczego nie moze byc system plikow NTFS ? Przeciez jest bezpieczniejszy.
Przepraszam niechcacy mi sie nacisnelo :( a czy jesli podlacze ten dysk do drugiego kompa i sformatuje to bedzie mozliwosc zrobienia fat32?
Jest mozliwosc, ale nie XPkiem na 40GB. Gdybys dysk podzielil na partycje, daloby rade. Inaczej np. dyskietka awaryjna starego w98.
P.S. Nie badz nerwowy i nie klikaj kilka razy w "Wyslij" :wink: .
P.S. Nie badz nerwowy i nie klikaj kilka razy w "Wyslij" :wink: .
Strona 1 / 1