Problem z formatowaniem – ekran stop
Moja koleźanka ma system w rozsypce + kupe wirusów, gdy chcę sformatować robię wszystkie czynności i gdy dojdzie do uruchomienia programu instalacyjnego to po władowaniu wszystkich kontrolerów itp. pojawia się ekran stop. Dyski są prawidłowo przypięte i skonfigurowane. Jak go obejść i czemu się tak dzieje, moźe dlatego, źe wirus jest w biosie??
Odpowiedzi: 9
war:
Moźe jeszcze jedna rada.
Spróbuj przed instalacją wyłączyć w biosie ochronę antywirusową. Po instalacji systemu oczywiście później włącz z powrotem. Kiedyś teź miałem taki problem i zadziałało.
Jeźli to teź nie pomoźe to sprawdź kości pamięci, spróbuj ewentualnie wymienić taśmę do dysku. Wyjmij i ponownie włóź kartę sieciową, kości pamięci. Dobrze jest teź sprawdzić zasilacz, jak moźesz porzyczyć to podmień.
Twoja rada najprawdopodobniej zadziała bo znajomy mi juź tak mówił tylko źe ten komp jest w Katowicach i źadko kiedy się z nim widuję :) I jeszcze mam pytanko pod jaką nazwą jest ta ochrona antywirusowa?
Dj sun pover:
Sprawdz kolego dysk programem testujacym od producenta.Dysk moze chodzic normalnie a moze byc uszkodzony. Znany to komunikat jest dla mnie bo w firmie czesto tak mamy.W wielu przypadkach zamiana zworek pomaga...koniecznie zrob test dysku
Wyźej pisałem źe dzieje się tak ze wszystkimi dyskami, a chyba wszystkie które mam w domu (5) nie są zepsute.
krypa:
witam
jakoś nie kumam tego formatowania Embarassed jak formatujesz dysk: z dyskietki?,jakims innym programem, jaki dysk, systemowy?jeźeli a:format c to jakie okno stop?
Akurat z dyskietką startową ekranu stop nie ma ale za to coś podobnego. Gdy daję format c: wywala mi źe jest błąd i nie moźe przeprowadzić operacji formatowania.
Sprawdz kolego dysk programem testujacym od producenta.Dysk moze chodzic normalnie a moze byc uszkodzony. Znany to komunikat jest dla mnie bo w firmie czesto tak mamy.W wielu przypadkach zamiana zworek pomaga...koniecznie zrob test dysku
Moźe jeszcze jedna rada.
Spróbuj przed instalacją wyłączyć w biosie ochronę antywirusową. Po instalacji systemu oczywiście później włącz z powrotem. Kiedyś teź miałem taki problem i zadziałało.
Jeźli to teź nie pomoźe to sprawdź kości pamięci, spróbuj ewentualnie wymienić taśmę do dysku. Wyjmij i ponownie włóź kartę sieciową, kości pamięci. Dobrze jest teź sprawdzić zasilacz, jak moźesz porzyczyć to podmień.
witam
jakoś nie kumam tego formatowania :oops: jak formatujesz dysk: z dyskietki?,jakims innym programem, jaki dysk, systemowy?jeźeli a:format c to jakie okno stop?
jakoś nie kumam tego formatowania :oops: jak formatujesz dysk: z dyskietki?,jakims innym programem, jaki dysk, systemowy?jeźeli a:format c to jakie okno stop?
Na 100% dysk nie siadł bo przypinałem drugi a tamten odpinałem i to samo. A konfiguracja chyba nie jest aź tak istotna skoro wcześniej działał bez zarzutów. A kaszani się po wgraniu wirusów, czli tak:
– w biosie wirusów nie ma
– dysk sprawny skoro to samo się dzieje z innym
– konfiguracja nieistotna skoro wcześniej działał
– w biosie dyski skonfigurowane prawidłowo
Moźliwe przyczyny na ekranie stop to:
– sprawdź czy dyski są prawidłowo podłączone
– sprawdź konfigurację dysków oraz czy nie są uszkodzone
– sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów
Więc wszystkie punkty są wykluczone oprócz "– sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów" lecz jeźeli to jest przyczyną ekranu stop to jak je kurde wcześniej usunąć skoro właśnie do tego dąźę i jest ekran stop...
Moźe być jeszcze opcja źe wirus uszkodził sprzęt.
Więc wszystkie punkty są wykluczone oprócz "– sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów" lecz jeźeli to jest przyczyną ekranu stop to jak je kurde wcześniej usunąć skoro właśnie do tego dąźę i jest ekran stop...
Na 100% dysk nie siadł bo przypinałem drugi a tamten odpinałem i to samo. A konfiguracja chyba nie jest aź tak istotna skoro wcześniej działał bez zarzutów. A kaszani się po wgraniu wirusów, czli tak:
emil0076 – wysil się. toź napisanie, źe pojawia isę ekran stopu nic nikomu nie mówi. Istotne jest to co na tym ekranie jest napisane. O treść tego łaśniek omunikatu mi chodzi.
ASUS pod PII/III wydął pewnie paręnaście, o ile nie parędziesiąt modeli płyt więc i tkaa informacja nic nie daje.
Ile razy mam pisać, źe jeźeli oczekujeciep omocy to naleźy napisać wszystko i o wszystkim – wzór tego co ma być w opisie jest na forum.
Bez tych informacji tylko wróźyć mozna.
PS.
Czy ja pisąłem coś o sprawdzaniu wirusów ?
Wydaje mi się, źe sprawność dyksu to jednak co innego, ale pewnie znowu się mylę.
ASUS pod PII/III wydął pewnie paręnaście, o ile nie parędziesiąt modeli płyt więc i tkaa informacja nic nie daje.
Ile razy mam pisać, źe jeźeli oczekujeciep omocy to naleźy napisać wszystko i o wszystkim – wzór tego co ma być w opisie jest na forum.
Bez tych informacji tylko wróźyć mozna.
PS.
Czy ja pisąłem coś o sprawdzaniu wirusów ?
Wydaje mi się, źe sprawność dyksu to jednak co innego, ale pewnie znowu się mylę.
Rebe:
emil0076 – jak myślisz ile jest komunikaów o błedzie stop w tej fazie instalacji?
Ułatwię Ci – więcej niź jeden.
Trochę tego nie zrozumiałem ale jeźeli chodzi Ci o to ile jest ekranów stop to jeden... Jeźeli chodzi o to ile moźe być przyczyn stopu to wszystkie sprawdziłem i gra, prócz jednej "–sprawdz czy na komputerze nie ma wirusow", ale jak je mam usunąć skoro właśnie w tym celu robię format...Jeźeli nie o to Ci chodzi to proszę o objaśnienie.
Sprzęt to płyta z Asusa i procesor Intel PIII 450 MHz, więcej Wam nie mogę powiedzieć bo nie mam tego komputera przy sobie a jak juź pisałem nie jest on mój. Jednak moim zdaniem ze sprzętem raczej nic się nie dzieje skoro działał przez tyle czasu, a błędy są odkąd się zchrzanił system.
Wszystkie partycje są w NTFS i póki co nie umiem z nimi nic zrobić bez instalatora Windows, chyba źe jest jakiś inny sposób?
emil0076 – jak myślisz ile jest komunikaów o błedzie stop w tej fazie instalacji?
Twój post z tego własnie względu nadaje isę włącznie do publikacji "na tablicy" przykładow jak nie naleźy pytań zadawać.
A konfiguracja sprźetowa jaka – to jest istotne, miomo źe Ty mozesz uwaźać inaczej.
A partycja była zdjęta i załoźona nowa?
A dysk był sprawdzany pod kątem sprawności ?
PS.
Wirus w BIOS–ie to raczej juź tylko pomysł chwytającego się brzytwy, bowiem jeźlei przyjąć, źe taki by sie tam zagnieździł to najcźęsciej jego działanie objawiłoby sie ....brakiem działania komputera przed fazą POST.
Update:
robiinho – rozwiń ten światły pomysł, bo za głupi jestem :oops: by zrozumieć czemu go podajesz.
Twój post z tego własnie względu nadaje isę włącznie do publikacji "na tablicy" przykładow jak nie naleźy pytań zadawać.
A konfiguracja sprźetowa jaka – to jest istotne, miomo źe Ty mozesz uwaźać inaczej.
A partycja była zdjęta i załoźona nowa?
A dysk był sprawdzany pod kątem sprawności ?
PS.
Wirus w BIOS–ie to raczej juź tylko pomysł chwytającego się brzytwy, bowiem jeźlei przyjąć, źe taki by sie tam zagnieździł to najcźęsciej jego działanie objawiłoby sie ....brakiem działania komputera przed fazą POST.
Update:
robiinho – rozwiń ten światły pomysł, bo za głupi jestem :oops: by zrozumieć czemu go podajesz.
Strona 1 / 1