Problem z formatem
Odpowiedzi: 9
-
[quote=black034]...niebieski ekran i wyskakiwało że mam jakiś błąd !!! jak będą jakieś pomysły jak to zrobić to pisać!![/quote] Od końca - z racji tego, że b. lubię takie tryby rozkazujące to pozwolę sobie w tym samym stylu: 1. Nauczyć się czytać - wtedy błąd przestanie być jakiś, a przy okazji może zrozumiesz co - dla takich mocarzy jak Ty - napisałem tu: http://forum.centrumxp.pl/Default.aspx?g=posts&t=115640 2; a/ iść do wróżki b/ iść do serwisu. Oba typy usług są płatne i tam możesz sobie do woli "kazać" rzucać pomysłami. PS. O to co znaczy [b]to[/b] w kontekście zrobienia to już nawet pytać nie smiem, bo ........
-
[center]Witam Ja mam znowu inny problem otóż dostałem od swojej kobiety stary komputer Celeron 366MHZ 256SDRAM dysk 6GB. Chce na nim zainstalować XP'ka jednak mam problem szukałem w internecie mojego przypadku z problemem zainstalowania systemu i nie znalazłem dlatego jestem zmuszony napisać to na FORUM może mi coś pomożecie był bym bardzo wdzięczny... Problem polega na tym że po włożeniu płyty do CD-ROMU komputer czyta płytę odpala sie instalator aby sformatować dysk usuwam partycje tworze nowe o dowolnej wielkości na dysku C (tak aby XP sie zamieścił czyli 2GB) oraz D formatuje dysk następnie komputer kopiuje pliki i po skopiowaniu plików karze mi ponownie uruchomić komputer no i oczywiście uruchamia sie wyskakuje po wczytaniu w biosie dysku i cd-romu HDD ERROR PRESS F1 klikam F1 i znowu ponownie uruchamia sie instalator ( a powinno wyskoczyć DOWOLNY KLAWISZ SPOWODUJE ROZRUCH DYSKU... ) od nowa zamiast uruchamiać sie powinien ten instalator na którym wyskakuje 39min że trzeba czekać i instaluje sieć i inne rzeczy no i sie wpisuje key z płyty a tak w moim przypadku nie jest na tym komputerze tylko od nowa uruchamia sie INSTALATOR SPROWADZA KONFIGURACJE oczywiście mam tu na myśli co to napisałem wyżej że znowu sie uruchamia od nowa żeby sformatować i usunąć partycje z dysku próbowałem na NFTS na FAT32 i nic nie pomaga nie wiem co robić kolega mi powiedział że komputer jest stary i potrzebuje dyskietki startowej win 98 ja natomiast sądzę że to wina biosu że jest taki stary chociaż to 20 MARZEC 1999r. ale to raczej nie od tego ponieważ mam komputer 533 PENTIUM III i też bios jest z 1999r. i jest wszystko ok i sie instaluje normalnie na nim system... więc dał mi kolega dyskietkę włożyłem do tego komputera dałem uruchom z cd-romu wpisuje komendę format c: i nic wpisuje f:setup.exe dir:setup.exe config.sys i nic nie pomaga nie wiem co mam zrobić żeby zainstalować na nim system XP nie chce sie męczyć z win 98 bo to nie jest rok 2000 żeby używać takiego systemu poza tym do wszystkiego trzeba płyty bo do większości rzeczy nie wyszukuje 98 sterowników automatycznie a nie chcę sobie nerwów psuć... a ten komputer bratu chcę sprawić ale nie da rady bo nie chce sie zainstalować system. Proszę o pomoc i najlepiej jak można to na maila bo nie mam czasu sprawdzać co chwile kto co napisał: pawelek1520@wp.pl z góry serdeczne dzięki.[/center] [color=darkred][b][i]Po pierwsze: - pomagamy na forum , tu udzielamy odpowiedzi , nie na e-maile - taka jest idea tego forum - jeśli nie chce Ci się co chwila sprawdzać, czy jest odpowiedź na Twój problem , to raczej na pomocy Ci nie zależy , a ewentualnego ,udzielającego odpowiedzi, masz chyba za idiotę. Zauważ ,że pomagający poświęca swój , często cenny czas dla Ciebie tylko z własnej nieprzymuszonej woli. -Seeker-[/i][/b][/color]
-
[center][/center]Więc po proszę o odpowiedź i pomoc tutaj
-
[center][/center][color=blue][/color][size=6][/size]Czyli nie otrzymam pomocy na forum na którym pomoc powinna być?
-
[b][center][color=black][/color][size=7][/size]Czyli nie otrzymam pomocy na zadane mi pytanie ?[color=black][/color][/center][/b]
-
[quote=darekkrk] a jest taka możliwosc zeby np dysk z tamtego komputera podlaczyc pod inny sprawny i zainstalowac system na tamtym dysku przez mojego kompa jest taka mozliwaosc albo chociaz sformatowac ??[/quote] Jest. Tylko zwróć uwagę na zworki na dysku i podłącz prawidłowo. Najlepiej nic nie przestawiaj i podłącz go zamiast oryginalnego dysku jako master. Radzę jednak tylko formatować i nie wgrywać systemu, żeby komplikacji uniknąć. Na początek jednak proponuję zrobić kopię instalki na innym nośniku. Może po prostu napęd tego nośnika nie lubi, jak pisał [b]Seeker[/b].
-
[quote=darekkrk]... a jest taka możliwosc zeby np dysk z tamtego komputera podlaczyc pod inny sprawny i zainstalowac system na tamtym dysku przez mojego kompa jest taka mozliwaosc albo chociaz sformatowac ??[/quote] nie tędy droga. Niemniej przełóż dysk do innego kompa, ale w celu zdjęcia i założenia partycji [najlepiej wszystkich - po uprzednim backupie danych, jeśli takowa konieczność występuje] i sformatowania przynajmniej tej pod system a razie. Nośnik oryginalny i nieporysowany do instalki też byłby wskazany.
-
[center][center][/center]Nie wiem co sie stało ale nagle mi sie w biosie pojawił ten komunikat[b] " DOWOLNY KLAWISZ SPOWODUJE ROZRUCH DYSKU.... "[/b] myślałem że uruchomi sie format jednak teraz na odwrót nie mogę wejść w instalator żeby ustawić partycje itp. klikam na dowolny klawisz i płyta przestaje się kręcić nie wiem znowu co jest tego powodem u kumpla byłem 3 dni temu robiłem na tej płycie mu formatowanie dysku i było wszystko OK już nie mam sił zawsze można kupić procesor Celeron czy tam Pentium III w internecie na aukcjach kosztują 5zł - 6zł zależy jakie... mam na myśli 600mhz lub 700mhz będę musiał zainwestować w XPKA lub po prostu zainstalować stary system który jest tzw " POZDROWIENIA " WIN 98.[/center]