Problem z FDD
Witam wszystkich.
Czy ktoś z Was spotkał sie z wirusem który potrafi zablokowac stacje FDD?
Objawy:
-po kliknięciu na stacje odrazu komunikat: Włóż dysk do stacji dyskietek
-przed załadowaniem systemu wszystko działa ok czyli moge uruchamiac z dyskietek
-na win98 działało az do momentu reinstalacji na xp
-w sieci pojawiły sie jeszcze dwa majace takie same objawy w xp ale nei były ruszane software i hardware.
-nie zapala sie lampka od floppa
Zrobiłem do tego momentu:
-moge zrobic własciwosci stacji i ta czesc działa prawidłowo(zapala sioe dioda)
-system scanowany(nod32, antytrojanami kilkoma)
-syatem reinstalowany, zaktualizowany
-nowy FDD, tasma
-wyciagniety z obudowy(wyeliminowane naprezenia)
-w trayu tylko Novell
-wyłaczone stery od dzwieku i sieciowek
No i na tym pomysłow koniec... :(
Moze ktos miał podobny problem??
Pozdrawiem Marek
Odpowiedzi: 3
Ucho co masz na mysli piszac "pewnej"? to czy była sparwna cz nie widomego pochodzenia, bo testowałem na kilku a te dwa kompy ktore teraz podzieliły los tego nie działajacego nie widziały bankowy tych samych dyskietek.
Zasilanie jest jak było nei ruszane tasmy, zreszta jeden taki wziałem na warsztat i go meczyłem z tasmami i zasilaniem,jak by tasmay byłe odwrotnie to dioda swieci sie cały czas.
Witam.
Być może podłączyłeś odwrotnie taśmę, spróbuj odwrócić połaczenie, albo delikatnie się wygiął pin zasilania.
Odpisz czy zadziałało.
Pozdro.
A sprawdzałeś flopa po wsadzeniu PEWNEJ dyskietki z danymi ? Nie mówię tu o odpalaniu z FDD...
Strona 1 / 1
[quote=mareksmd]Ucho co masz na mysli piszac "pewnej"? to czy była sparwna cz nie widomego pochodzenia,[/quote] Tak, czy była sprawna i inny flop ją odczytywał. Czy sprawdzałeś czy rzeczywiście odpalisz kompa z dyskietki systemowej ? Jeżeli tak, to w XP wywal w menadżerze urządzeń stery do flopa i zrestartuj kompa. Odwrotne połączenie nie ma do tego nic (jak sam pisałeś, wtedy dioda świeci cały czas)