Problem z dźwiękiem
Witam. Zainstalowałem sobie nie dawno system Windows XP (wiem, że późno, ale zawsze :) ) i mam problem dotyczący dźwięku. Mianowicie, gdy np. w grze gra jakaś muzyka (np. podczas ładowania save'u w GTA SA), to po kilku sekundach zaczyna zwalniać, haczyć itp., po czym działa normalnie, znów się zacina itd. Nie przeszkadzało by mi to za bardzo, gdyby nie fakt, że przez to gry się zacinają i nie jest możliwa normalna gra. Próbowałem instalować różne sterowniki, lecz nic to nie pomogło. Bardzo proszę o pomoc. Parametry mojego komputera:
Płyta główna: ASUS A7V8X-X z chipsetem ViA KT400.
Karta dźwiękowa: AC97
Odpowiedzi: 6
Zaktualizuj BIOS, sterowniki do chipsetu płyty głównej i do karty dźwiękowej.
Teraz ja już sam nie wiem, jaka jest przyczyna. Wyłączyłem kompletnie kartę graficzną, a gra nadal się zacinała. Nie znam się za bardzo na informatyce, więc dziękuję, że mi pomagacie.
Napęd w trybie DMA pracuje ??
-
[quote=Żółty]Napęd w trybie DMA pracuje ??[/quote] Tak.
gra chodzi z płyty czy z HDD?
-
[quote=Endrju]gra chodzi z płyty czy z HDD?[/quote] Z płyty.
1. ADI AD1980 AC '97 instalowana razem z SoundMAX Audio Driver.
2. Tak.
3. Dźwięki systemowe odtwarza normalnie, problem występuje tylko podczas gier.
Próbowałem instalować wszelakie sterowniki z płyty, ze strony XP, z internetu i jak dotąd żaden nie podziałał. Próbowałem także instalować wszystko od nowa, lecz to także nie zadziałało. Podczas testu dźwięku wszystko jest OK, ale tuż po włączeniu gry dźwięk zaczyna haczyć, przerywać, zwalniać i przyspieszać. Główny problem polega na tym, że przez to gra podczas generowania danego dźwięku zacina się, co np. w grze Colin McRae 2005 uniemożliwia jakąkolwiek jazdę.
[quote=NDT] Próbowałem instalować różne sterowniki, lecz nic to nie pomogło. [/quote]
1. Co to za karta?
2. Czy masz AC3 filtr?
3. Czy problemy z dźwiekiem i zwalnianiem systemu są tylko podczas gier? Wszystkich czy niektórych?
WIECEJ INFORMACJI!!
Strona 1 / 1