problem z dzwiękiem z AC97

Mam delikatny ale uciąźliwy problem...Mianowicie od pewnego czasu(moźe juź tydzień) mam problemy z odtwarzanym dzwiekiem .Wszystko bylo normalnie,aź pewnego dnia przestało grać :!: :shock: Nie instalowałem w międzyczasie nic ,ani nic nie zmieniałem ...Po prostu – "wzięło i zdechło" ,aczkolwiek nie na długo.Po około 2 godzinach zaczęło wszystko działać normalnie...choć nie do końca właśnie :?: ... Od tego czasu dzwięk jest wyraznie przesterowany,chrypiący,niskie tony sprawiają wraźenie jakby rozdzierały głośniki.I bez znaczenia jest czy słucham z głośników wbudowanych(chodzi o notebooka Acer422dlc) czy zewnętrznych małych głośniczków czy teź jest to dzwięk wyprowadzony na sprzęt stereo... Karta to Realtek AC97,wczoraj ściągnąłem i zainstalowałem najnowsze sterowniki–nic to nie zmieniło.Problem ten występuje podczas odtwarzania na wszystkich popularnych odtwarzaczach...
Ale... uwaga ! Teraz będzie najlepsze :D :?: :!: To zauwazyłem przed kilkoma godzinami: muzyka odtwarzana z odtwarzacza NeroMix przez pierwsze 30–40 minut brzmi zupełnie prawidłowo a dopiero potem wszystko przechodzi w stan taki jak opisałem wcześniej...A nawet wtedy nie brzmi aź tak drastycznie jak na innych playerach :?:
Nie twierdzę ,źe to problem spędzający mi sen z powiek ,nie mniej jednak chwilami dość uciąźliwy i niepokojący,gdyź oznacza ,źe coś gdzieś jest "nie w porządku", a poza tym lubię jak coś mi brzęczy za uchem przy pracy :lol: ... Chętnych do rozwiązania tej zagadki zapraszam do wyraźania swoich opinii i pomysłów na reanimację....

Odpowiedzi: 4

U mnie znów jest tak.Mam nowego kompa(win xp he sp1).Ale dzwiękową zintegrowaną...Realteka AC97 (na płycie Abita,chipset intelka) i....odtwarza muze ze 30 minut...czasami moźe mniej i się zacina...przestaje odtwarzać....i wyskakuje loading w programie (np.wmp9 ale to samo w innych) Instalowałem juź wszystko...od najstarszych po najnowsze sterowniki i lipa centralna!:D W grach podobnie...zanika i se pograć nie moge:(! Czasami wraca...ale to juź rzadkość. Czy jedyna moźliwość to reinst.systemu?:( (o przegrzaniu nie ma mowy) Tak więc jak widać Realtek Rulez:P
Rafcioch
Dodano
04.09.2004 04:38:47
To jest mozliwe :) Ten sprzet to masz nowy?? czy uzywany??
Aha–spróbuj jeszcze przeinstalować stery od "płyty głównej" no bo skoro masz zintegrowana muzę to w tych sterach do mobo powinny być stery do muzy (bo nie zawsze najnowsze stery musza oznaczac najlepsze i na odwrót) poszukaj tez nowszysch sterów do pł.głownej :D
MS
Dodano
17.03.2004 00:27:40
MS:
Hmm:
1. przeinstalowac stery od muzy (jeszcze raz, z uprzednim calkowitym odinstalowaniem poprzednich)
2. reinstalka systemu :P
3. sprawdzenie antywirem (u kumpla dzwiek sie rwał i raz bylko wszystko ok, a raz do d***, okazalo sie ze ma wira ktory uszkodzil ster od muzy)
4. a moze cos sie przegrzewa? :roll:

ad1. zrobione
ad2. z tym moźe poczekam narazie i wykonam w ostatecznosci :wink:
ad3. zrobione na wiele sposobów
ad4. a moźe ? :?:
mcgregor99
Dodano
16.03.2004 23:34:34
Hmm:
1. przeinstalowac stery od muzy (jeszcze raz, z uprzednim calkowitym odinstalowaniem poprzednich)
2. reinstalka systemu :P
3. sprawdzenie antywirem (u kumpla dzwiek sie rwał i raz bylko wszystko ok, a raz do d***, okazalo sie ze ma wira ktory uszkodzil ster od muzy)
4. a moze cos sie przegrzewa? :roll:
MS
Dodano
16.03.2004 20:13:40
mcgregor99
Dodano:
16.03.2004 18:46:03
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1