Problem z dźwiękami windows i innymi
Witam.
Mam dziwny problem dotyczący dźwiękow wydawanych przez windows... Mianowicie: Wczoraj zainstalowalem system, po czym sterowniki karty dźwiękowej i jak wiadomo wszelkie niezbędne programy... Wszystko dzialało bez zarzutow... Rano odpalam maszynę a windows nawet się ze mną nie "przywitał", spostrzegłem rownierz ze w tray'u nie widnieje ikonka regulacji głośnosci ... Problem Tkwi w tym ze proby uruchomienia czy dzwiękow, czy choćby samej ikonki w tray'u spełzają na niczym.
Panel Sterowania\Dźwięki i urządzenia audio - w zakladce "Dzwięki" nawet jesli utworze nowy schemat dzwiękowy, system nie pozwala mi odsluchiwac dzwiękow przypisanych do danego zdarzenia...
Dodam rownierz co jest bardzo wazne... wszelkie oprogramowanie niezalezne wymuszające emisje dzwiękow tj. Winamp czy inne programy multimedialne bez problemow działają
Pierwszy raz spotykam się z takim problemem, więc jesli ktos jest juz zaznajomiony z podobnym tematem to proszę o pomoc, nie interesuje mnie ciągłe stawianie nowego systemu bo to raczej nie jest zbyt pasjonujące zajęcie :)
Z góry dziekuje i pozdrawiam
Odpowiedzi: 2
1. Zapisanie poniższych wpisów w pliku .reg i zaimportowanie do rejestru:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32]
"midimapper"="midimap.dll"
"wavemapper"="msacm32.drv"
"aux"="wdmaud.drv"
"wdmaud.drv"="wdmaud.drv"
"wave"="wdmaud.drv"
"mixer"="wdmaud.drv"
"midi"="wdmaud.drv"
2. Skorzystanie z opcji [Registry] Fix non-working system sound w Codec Tweak Tool z K-Lite.
(About Codec Tweak Tool, [Registry] Fix Non-working system sound)
3. Reinstalacja domyślnych kodeków systemowych (w tym również Indeo, Cinepak, ...).
Panel sterowania > Dodaj sprzęt > Tak, urządzenie zostało już podłączone > Dodaj nowe urządzenie sprzętowe (ostatnia pozycja) > Zainstaluj sprzęt, który wybiorę ręcznie z listy > Kontrolery dźwięku, wideo i gier > (Standardowe urządzenia systemowe) > Z dysku... > Kopiuj pliki producenta z: > Przeglądaj > katalog /Windows/System32, plik mmdriver.inf > Mimo to kontynuuj > Microsoft ADPCM Audio CODEC > przy pytaniu o lokalizację plików, wskaż Windows/System32 > Mimo to kontynuuj
Operację powtarzamy także dla innych kodeków systemowych.
4. Opcja naprawy z płyty instalacyjnej systemu. (Poprawki systemowe jak i DirectX trzeba przeinstalować.)
Zainstalowane wcześniej kodeki (XviD, ...) trzeba ponownie zainstalować jeśli mają być widoczne np. w VirtualDub (dotyczy pierwszych trzech punktów).
Witam,
mam identyczny problem i nie mogę sobie poradzić.proszę jakąś podpowiedź (najlepiej na maila grzesinek_c@interia.pl ).Z góry dzięki.
1 sposób zadziałał od razu i bez restartu natomiast 3 sposób nie zadziałał i wymaga restartu. Sprawdzone na Win XP Pro PL SP2