Problem z dyskiem
Akcja jest taka, ze kumpla nie ma w chacie a jego siostra ni umiała sobie dysku podpiąć i mnie o to poprosila. Wiec na luzaku poszedłem, bo co towpiąć taśmę. niestety rzeczywistośc okazała się bardziej brutalna :wink:
są dwie taśmy od płyty głównej. Niestey pod zadąnie wykrywa dysku. Kombinowałem ze zworkami ale teź lipa.
albo krzyczy źe " insert system disc" albo "boot feilure" i coś tam coś tam. o co mu chodzi, niewiecie?
są dwie taśmy od płyty głównej. Niestey pod zadąnie wykrywa dysku. Kombinowałem ze zworkami ale teź lipa.
albo krzyczy źe " insert system disc" albo "boot feilure" i coś tam coś tam. o co mu chodzi, niewiecie?
Odpowiedzi: 4
Wiesz ten dysk to normalnie pracował, tylko sięcoś zje...o innego i jakiś majster gmerał przy płycie głównej. nie wiem czy cośtam nie spieprzył
Objawy takie jak po działaniu Czarnobyla. Jeśli nie wykrywa równieź cd–romu to to sprawdź antywirem dysk a potem uaktualnij bios.
To jest jedyny dysk jaki tam jest w tym kompie i na nim jest pstawiony system. Jak mówiłem 2 tasmy wychodzą z płyty głównej,i pod rzadną go niewykrywa. Zworki jak zmienie to teź to samo. I ciekawostka: zabrałem dyskdo siebie, na swój komp źeby sprawdzić czy on wogóle chodzi. Podpiąłem jak drugi dysk ( na slava)i go normalnie wykrył, mozna było go przeglądać i wszystko działa. Zrobiłem teź inną rzecz, mianowicie wypiąłem swój dysk i podpiąłem tamten na MASTERA. I normalnie zastartował system z teamtego dysku ( tam był ME ja mam XP)
No i nie wiem czym to jest uwarunkowane źe u mnie pięknie śmiga a tam nie chce ruszyć
No i nie wiem czym to jest uwarunkowane źe u mnie pięknie śmiga a tam nie chce ruszyć
TO czy system wykrywa dyzie czy nie ogladasz w Biosie.... jesli tam jest wykryty DYZIO na swoim odpowiednim miejscu( jesli jedyny w systemie to Primary MASTER , jesli nie to odpoweidnio PRIMARY SLAVE lub secoundary MASTER ,SLAVE)to pol BIedy juz za Toba... reszta moze byc spowodowana brakiem odpowiedniego wpisu w MBR dyzia z ktorego winda lub cos innego ma byc startowane ( domyslnie Primary MASTER) czli HDD0
zwroc Uwage jak podpioles Dysk... przy kontrolerze i do ktorej Tasmy....
Jesli na kompie znajduje sie juz jeden dyzio GLOWNY a ty podpinasz Inny to najlepiej by uniknac wszelkich zgryzow podpinaj go pod inny kanal (inna tasma) i zawsze jako nadrzedny MASTER wzgledem innych urzadzen znajdujacych sie na tym kanale , jesli to jedyny dysk w kompie i chcesz go podpiac to dobrze by byl na pierwszym kanale jako MASTER a na dyziu ustaw zworki na (MASTER SINGLE DRIVE) nastepnie w biosie ustawiasz kolejnosc BOtowania i dajesz odpowiednio HDD0>floppik>cala reszta chyab ze masz awarie dyzia wtedy floppik zamianiesza kolejnoscia z HDD0. Jesli dysk podpiety jest pod Inny kanal IDe to w biosie ustaw HDD2 lub HDD1 i zobacz czy startuje....
* piszac system mam na mysli zestaw hardware'u jaki sie znajduje w obudowie komputera
Insert system disk albo boot failure oznacza nic innego jak w przypadku pierwszego zwrotu " wloz dyskietke systemowa" a drugiego "Bootowanie zawiodło" (blad).
zwroc Uwage jak podpioles Dysk... przy kontrolerze i do ktorej Tasmy....
Jesli na kompie znajduje sie juz jeden dyzio GLOWNY a ty podpinasz Inny to najlepiej by uniknac wszelkich zgryzow podpinaj go pod inny kanal (inna tasma) i zawsze jako nadrzedny MASTER wzgledem innych urzadzen znajdujacych sie na tym kanale , jesli to jedyny dysk w kompie i chcesz go podpiac to dobrze by byl na pierwszym kanale jako MASTER a na dyziu ustaw zworki na (MASTER SINGLE DRIVE) nastepnie w biosie ustawiasz kolejnosc BOtowania i dajesz odpowiednio HDD0>floppik>cala reszta chyab ze masz awarie dyzia wtedy floppik zamianiesza kolejnoscia z HDD0. Jesli dysk podpiety jest pod Inny kanal IDe to w biosie ustaw HDD2 lub HDD1 i zobacz czy startuje....
* piszac system mam na mysli zestaw hardware'u jaki sie znajduje w obudowie komputera
Insert system disk albo boot failure oznacza nic innego jak w przypadku pierwszego zwrotu " wloz dyskietke systemowa" a drugiego "Bootowanie zawiodło" (blad).
Strona 1 / 1