Problem z Dyskiem
A ja mam taki problem :arrow: .Czy jest jakas róźnica mam dysk 80GB i jak lepiej zrobic 2 partcyje czy wiecej np.4 jest jakas roznica ,bo slyszalm ze im mniej partycji tym lepiej :?: :?:
–––––
Nieodpowiedni dzial. Przenosze do Sprzetu. brtx
–––––
Nieodpowiedni dzial. Przenosze do Sprzetu. brtx
Odpowiedzi: 8
Jeszcze raz wielkie dzieki zrobilem jush partycje NTFS –C:10GB –FAT32 D:40GB E:30GB mam nadzieje ze bedzie wszystko oki! :D POZDRAWIAM
Czym więcej partycji tym lepiej, ale :
Wszystko zaleźy od ich wielkości.
Zakładając partycję przeznacznoną na system, wybieramy mały jej rozmiar, optymalnym rozwiązaniem jest ~ 3 GB – 10GB na OS i sterowniki, ewentualnie waźniejsze aplikacje, ma to związek z stanem fragmentacj plików.
Mniejszą partycję zdefragmentujemy w szybszym czasie.
Partycja systemowa najszybciej się fragmentuje.
Kolejne partycje to juź indywidualny wybór user`a.
Naleźy jednak zwrócić uwagę na partycję na której mamy programy, gry i dobrać odpowiedni jej rozmiar.
Pliki znajdujące się na niej ulegają szybszej fragmentacji, gdy często wykorzystujemy tą zawartosć.
Ostatnią największą partycje najlepiej przeznaczyć na filmy, muzykę, zdjęcia , backup`y itp. , poniewaź z tego korzystamy w mniejszym stopniu i rzadko fragmentacja ma wpływ na wydajność pracy.
Kolejna rzecz to czas dostępu do danych.
Logiczną rzeczą jest, źe system instalujemy na partycji C , czyli pierwszej.
Jest to uwarunkowane tym, źe dysk " czyta " szybciej dane znajdujące się na początku dysku niź na jego końcu.
Odnosi to się takźe do wszelkich danych zawartych na naszym HDD.
Czym dane znajdują się bliźej początku dysku tym szybszy mamy do nich dostęp, oczywiście teoretycznie.
Wszystko zaleźy od ich wielkości.
Zakładając partycję przeznacznoną na system, wybieramy mały jej rozmiar, optymalnym rozwiązaniem jest ~ 3 GB – 10GB na OS i sterowniki, ewentualnie waźniejsze aplikacje, ma to związek z stanem fragmentacj plików.
Mniejszą partycję zdefragmentujemy w szybszym czasie.
Partycja systemowa najszybciej się fragmentuje.
Kolejne partycje to juź indywidualny wybór user`a.
Naleźy jednak zwrócić uwagę na partycję na której mamy programy, gry i dobrać odpowiedni jej rozmiar.
Pliki znajdujące się na niej ulegają szybszej fragmentacji, gdy często wykorzystujemy tą zawartosć.
Ostatnią największą partycje najlepiej przeznaczyć na filmy, muzykę, zdjęcia , backup`y itp. , poniewaź z tego korzystamy w mniejszym stopniu i rzadko fragmentacja ma wpływ na wydajność pracy.
Kolejna rzecz to czas dostępu do danych.
Logiczną rzeczą jest, źe system instalujemy na partycji C , czyli pierwszej.
Jest to uwarunkowane tym, źe dysk " czyta " szybciej dane znajdujące się na początku dysku niź na jego końcu.
Odnosi to się takźe do wszelkich danych zawartych na naszym HDD.
Czym dane znajdują się bliźej początku dysku tym szybszy mamy do nich dostęp, oczywiście teoretycznie.
Ja mam przenośnego małego HDD 40 GB i mam na nim całą partycje, a w kompe mam 160 GB i mam na 4 partycje podzielone. 10(system)/40 Gry/30inne/80filmy o3wiście podałem w przybliźeniu wielkości partycji. Ale pod system polecam zrobić format plikoof NTFS i pod wieksze niź 60–80 GB partycje takźe NTFS.
Dzieki za odpowiedz myslalem ze ma to znaczenie POZDRAWIAM i jeszcze raz THX :)
hehe, ok marsiu. Dzieki za wyjasnienie :).
Winchester: Nie pisz bzdur, nie przepadło Ci źadne miejsce na dysku. W okienku eksploratora to co widzisz to zaokrąglone (przelicznik bajtów na większe jednostki!) informacje, nie pokazuje tam miejsca na dysku z dokładnością do bajta.
Ale wejdź we właściwości danej partycji to zobaczysz z taką dokładnością. Przykład: partycja C u mnie w eksploratorze 4,87 GB a we właściwościach 5 237 444 608 B, masz róźnicy prawie 400mega na tak małej partycji.
Sprawdź sobie dokładnie w bajtach ile masz miejsca, powinieneś mieć w sumie ok. 80 000 000 000 :D bajtów.
ma–xx:Ilość partycji zaleźy głównie od twoich potrzeb, robisz tyle ile uwaźasz za słuszne na dyku danej wielkości. Ja mam np. na 120GB 4 partycje (2 małe, po kilka GB, na 2 systemy, 98 i XP, i 2 duźe na resztę rzeczy), a na 80GB mam jedną partycję i to ustawienie mi odpowiada. Reasumując – kwestia wyboru.
Ale wejdź we właściwości danej partycji to zobaczysz z taką dokładnością. Przykład: partycja C u mnie w eksploratorze 4,87 GB a we właściwościach 5 237 444 608 B, masz róźnicy prawie 400mega na tak małej partycji.
Sprawdź sobie dokładnie w bajtach ile masz miejsca, powinieneś mieć w sumie ok. 80 000 000 000 :D bajtów.
ma–xx:Ilość partycji zaleźy głównie od twoich potrzeb, robisz tyle ile uwaźasz za słuszne na dyku danej wielkości. Ja mam np. na 120GB 4 partycje (2 małe, po kilka GB, na 2 systemy, 98 i XP, i 2 duźe na resztę rzeczy), a na 80GB mam jedną partycję i to ustawienie mi odpowiada. Reasumując – kwestia wyboru.
No wiadomo ze zrobienie partycji zzera troche miejsca na dysku. ja tez mam 80 i mam 2 partycje – 5GB i 69,5. Wiec jak widzisz, przepadlo mi 5,5 GB. Pozdrawiam.
No wiadomo ze zrobienie partycji zzera troche miejsca na dysku. ja tez mam 80 i mam 2 partycje – 5GB i 69,5. Wiec jak widzisz, przepadlo mi 5,5 GB. Pozdrawiam.
Strona 1 / 1