problem z dyskiem

siemanko mam taki problem : jak sie laduje windows to na pare sekund wylacza mi sie dysk i zawiecha – i tak w kolko wlacza sie i wylacza, musze czekac az w koncu zalapie albo zrobic reseta. Ostatnio nawet zaladowal sie normalnie i gralem se w mafie a tu nagle zawiecha i slysze jak sie dysk wylacza :/ teraz to nawet jak leci muza na winampie i np.otwieram jakas strone w necie to mi "spowalnia" muze moze zwalona tasma sygnalowa ? a moze zwalona plyta glowna ? Dysk WDC WD400JB na AS Rock k7s8xe+ ustawiony w biosie na mastera.

Odpowiedzi: 6

jesli masz dysk i cdrom na jednej tasmie IDE to sie nie dzsiw ze cos moze mulic. zeby bylo dobrze (czytaj: szybko) dysk i cdrom powinny byc na osobnych tasmach.
FlaQs
Dodano
06.09.2004 12:19:59
A moźe źle wloźyleś pasek IDE. Czerwony pasek na IDE ma być od strony zasilajądej dysk.
espen
Dodano
05.09.2004 20:59:05
o jakiej mówisz wtyczce, zasilającej???. bo jeźeli tak to musisz mieć więcej wtyczek, conamniej 4, pewnie są spiente gdzieś w kompie, pamientaj jeźeli wtyczka sie wkłada do gniazda to ta, bo musisz mieć więcej wtryczek do dysków. a co do tego dysku to podepni go do innego kompa i sprawć czy dzieje sie to samo, jeźeli tak, to moźesz uźyć funkcij FIXMBR w konsoli na płycie widowsa xp, poczym go sformatawć najlepiej teź utwzyć odnowa partycije, moźesz tesz uzyć programów do regeneracij HDD, HDD Regenerator ti jeden z prostszych w obsłudze ale teź mało skuteczny. jednak na stronie producenta dysku dostaniesz programy które mogą rozwiazać twój problem, pamientaj źeby najpierw przeczytać instruknije tych programów, bo nieumiejętne koźystanie z niech mogą całowicie uszkodzić twój dysk. jeźeli to nie pomoźe to napisz albo kup naowy dysk lub zanieś do sierwisu.
powodzenia
Bulletoss
Dodano
05.09.2004 18:10:19
*** z tasma nic zrobic nie moge – jedna wtyczka jest do cd–romu a jedna do dysku i zmienic tego nie mozna :/ a dysk zamula...
Stryq
Dodano
05.09.2004 16:46:15
Wygląda na to źe to jednak coś ze sprzętem – dobrze myślałeś o tej taśmie. Nie musi być od razy zwalona, ale zywczajnie źle dociśnięta od strony dysku i od strony MOBO. Taśmę –jeśli ma trzy wtyczki – spróbuj podpiąć wtyczką której do tej pory nie uźywałeś, sprawdź wtyk zasilający dysk.
Seeker
Dodano
05.09.2004 13:51:51
zajrzalem do podgladu zdarzen no i jest pare bledow : 1. Urządzenie DeviceIdeIdePort0 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.
2.Struktura systemu plików na dysku jest uszkodzona i nie do uźytku. Uruchom narzędzie chkdsk na woluminie C:.
3.W urządzeniu DeviceHarddisk0D wystąpił zły blok.
Temperatury i napiecia sa ok, wirow tez mi nie wykrywa, ale zauwazylem ze po takim wylaczeniu dysku chwilowo jest duze zuzycie procka (nawet do 100%)
Stryq
Dodano
05.09.2004 13:29:54
Stryq
Dodano:
05.09.2004 01:32:33
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1