Problem z dyskiem ?!

Witam ! Mam problem moim zdaniem z dyskiem, a wglada to tak że coś robie na komputerze i dysk zaczyna głośno pracować wtedy komp się na ten czas ok 3/7sek. się przywiesza. To samo jest z grami - gram i gra się przycina na czas słyszalnej pracy dysku twardego. Dysk pracuje cicho, ale często wydaje dziwne dźwięki i w tym momencie programy/gry się przycinają/zawieszają na chwilke. Komputer ma niespełna rok czas, jest na gwarancji, ale w sklepie twierdzą że dysk działa i nie można mu nic zarzucić, pracuje tak jak powinien. Jak sprawdzić dysk, żeby było pewne czy to jego wina ?

Sprzęt to :
Płyta Główna - Gigabyte GA-K8NE
Pamięć - DDR 512Mb PDP
Procesor - AMD Athlon62 3000+
Karta Graficzna - Gigabyte GeForce 6600 128Mb PCI-E Heat Pipe
Dysk Twardy - Maxtor 160Gb Sata

(co oznacza oznaczenie przy np. pamieci PDP czy przy karcie graf. PCI-E Heat Pipe? )

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 1

Wrzuć dysk na jakieś testy , Sandra , czy podobne . Możliwe również , że defrag by się przydał , a poza tym , jeśli przy obciążeniu takie cuda robi może zasilacz nie wyrabia  - najszybciej sprawdzisz podmieniając na inny , lub mierząc napięcia w stresie na tym zasilaczu i porównując ze specyfikacją ATX
Seeker
Dodano
13.09.2006 22:29:00
  • Misiorex 13.09.2006 23:15:50

Seeker - dzięki śliczne za odp. Nie kapuje w og&oacute;le Sandry więc nie wiem czy będe w stanie cokolwiek z tym zrobić samemu. A i zasilacza nie mam skąd wziąć ... zasilacz ma oznaczenie Feel - 350ATX. <br />

Misiorex
Dodano:
13.09.2006 22:07:11
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1