Problem z dyskiem twardym oraz instalacją Windows XP

Kilka dni temu przestał mi działać system Windows XP. Nie da sie go uruchomić, poniewaz kiedy ma sie wgrac pulpit systemu Windows XP, komputer sie samoczynnie restartuje. Reatartuje sie za kazdym razem, kiedy ma pojawic sie pulpit. Przez bardzo krótki czas pokazuje sie jakis niebieski ekran z jakimis komunikatem o błędach (nie jestem w stanie zobaczyc jakie to błedy, poniewaz czas jest bardzo krótki). Uruchomienie systemu w trybie awaryjnym rowniez powoduje restartowanie sie komputera w tym samym momencie.

Postanowawiłem, wiec przeinstalować Windows XP. Sformatowałem partycje NTFS w szybkim trybie (wymazywanie) i podczas kopiowania plików (instalacji systemu) zaczeły wyskakiwac mi komunikaty:

Skopiowanie pliku netfxocm.dll nie było mozliwe...

oraz

Skopiowanie pliku wiaservc.dll nie było mozliwe...

Nie moze znalesc tych plikow na płycie instalacyjnej Windows XP oraz przegrac mimo, ze płyta jest sprawna na 100 procent. Dałem wiec, zeby pominał te pliki.

Po zainstalowaniu systemu przy pierwszym uruchomieniu wyskoczyły mi nastepujace komunikaty:

Rundll32.exe
Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło sie, poniewaz nie znaleziono framedyn.dll. Ponowne zainstalowanie aplikacji moze rozwiazac problem.

a nastepnie po nim pojawia sie ten komunikat:

Wystapił bład podczas ładowania srclient.dll. Nie mozna odnalesc okreslonego pliku.

i system sie uruchamia. Zauwazyłem, ze nie ma Internet Explorer. System wgrał sie nieprawidłowo. Prosze mi powiedziec dlaczego system podczas instalacji nie moze odnalesc okreslonych plików i sie instaluje niepoprawnie ???

Inna rzecza jaka zauwazylem jest to, iz bedac w trybie instalacyjnym systemu operacyjnego program widzi dysk o pojemnosci 30 GB, czyli jedna partycje podstawowa, mimo, ze dysk ma 80 GB i ma 4 partycje. Sformatowałem, wiec ta partycje 30 GB i tam zainstalowałem system, ktory mimo wszystko nie daje sie zainstalowac poprawnie :?

Prosze o rady jak rozwiazac ten problem. Dziekuje.

Odpowiedzi: 9

O to, źe kontrola SMART jest przez dysk obsługiwana, ale w BIOS–ie wyłączona.
Rebe
Dodano
10.05.2005 10:58:58
na poczatku startu komputera pojawia sie komunikat:

"ultra dma mode–5, s.m.a.r.t. capable but disable"

o co chodzi ???
Tomasso
Dodano
10.05.2005 10:17:06
U kumpla jesli sie nie myle to poszly pamieci ale na twoim miejscu tez bym sprawdzil czytnika tak dla pewnosci
Rat
Dodano
09.05.2005 00:17:41
Przeczytaj proszę raz jeszcze pierwsze zdanie z postu Bobiego i zacznij testy pamięci, oraz sprawdź czy inny czytnik lub nośnik nie spowoduje cudownego "pójścia" instalacji.
Rebe
Dodano
08.05.2005 20:45:38
wymieniłem tasme na inną. Nadal jest podobny problem. Program instalacyjny widzi tylko jedną partycje o pojemnosci 30 GB a podczas instalacji systemu wywala m.in. "skopiowanie pliku iexplore.chm nie było mozliwe" i nadal instalacja nie przebiega bezproblemowo. Tasma, wiec jest dobra.
Tomasso
Dodano
08.05.2005 18:24:48
Błędy na dysku, uszkodzone pamięci oraz napęd to z reguły pierwsze miejsca gdzie nalezy szukać problemu co nie wyklucza innych mozliwosci.
Zdejmij partycje i postaw ją na nowo, narzedziami przygotowanymi przez producenta HDD tez nie zaszkodzi sprawdzic.
Znajdziesz je na stronie firmowej w zaleznosci producenta.
Dysk nie podpiety do kontrolera SATA ??
Podociskaj zworki i kable, sprawdz je mogą byc uszkodzone.
Pamiec najlepiej bedzie podmienić na sprawną –pozyczoną, napęd tak samo.
Przedtem pamiątki wyjmij z banku, przeczysc styki i dobrze osadz.
Bobi
Dodano
08.05.2005 18:00:18
sprawdz formatowanie dlugim bo sprawdza czy są BAD SEKTORY na dysku jesli bedą to nie wiem
Demik
Dodano
08.05.2005 17:51:56
Procesor nie jest podkrecony. Wczesniej system Windows XP dał sie zainstalowac normalnie, nie było takich problemów, wiec raczej nie jest to wina systemu operacyjnego.
Tomasso
Dodano
08.05.2005 17:25:59
Tez mialem podobny problem z Xp!!!
Jak instalowalem xp z SP1 to ni cholery nie chcial sie zainstalowac a bez SP chodzil jak burza.
Po drugie z identico problemem spotkalem sie u kumpla
stawialem mu XP chyba ze 20 razy i nic. W koncu powiedzialem zeby oddal do serwisu i okazalo sie ze cos tam bylo ze sprzetem – cos mu nawalilo.
A mam pytanie: Czy nie masz podkreconego proca bo czasami um mnie tez nie moglem postawic XP gdy mialem proca skreconego
Rat
Dodano
08.05.2005 17:24:12
Tomasso
Dodano:
08.05.2005 16:56:23
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1