Problem z dyskiem SATA i RAID
Witam!
Mam problem z odpaleniem instalacji Xp.
Posiadam dysk SATA i musze ładować przy instalacji sterowniki RAID, gdy je załaduje przystępuje do naprawy systemu ale on się zacina. Prubowałem to samo ze zwykłą instalacją.
www.dhost.info/tesla/IMGP0104.JPG
Na dolnym pasku widać co ładuje i tam się zacina.
Posiadam dysk SATA i musze ładować przy instalacji sterowniki RAID, gdy je załaduje przystępuje do naprawy systemu ale on się zacina. Prubowałem to samo ze zwykłą instalacją.
www.dhost.info/tesla/IMGP0104.JPG
Na dolnym pasku widać co ładuje i tam się zacina.
Odpowiedzi: 8
ewelina1985 – a szukalas na plycie CD dostarczonej wraz z plyta glowna, tam powinny byc zapewne sterowniki, dokladnie opisane, ktore do czego, takze w instrukcji od plyty glownej powinno byc to opisane...
:?: ja tez mam sata tylko ze asus A7V880 chipset VIA
ale nie wiem z kad mam wziasc sterowniki. a przy instalacji xp ten chce tylko dyskietke z nimi , a takowej nie mam :cry:
pomocy
z kad wziasc odpowiednie ? ze str asusa? tylko ze tak jest ich tyle ze nie wiem ktore sa wlasciwe....
ale nie wiem z kad mam wziasc sterowniki. a przy instalacji xp ten chce tylko dyskietke z nimi , a takowej nie mam :cry:
pomocy
z kad wziasc odpowiednie ? ze str asusa? tylko ze tak jest ich tyle ze nie wiem ktore sa wlasciwe....
Ten poprzedni post napisał mój braciak, winda nie działa od 2 dni a on juź głupieje :P.
Co do tego RAID'a, wygląda to tak jakby nie mógł przeczytać dysku, bo za kaźdym razem jak coś próbuję z nim zrobić to cały komp się zawiesza. Ale dysk raczej nie jest uszkodzony bo mam na nim takźe linuksa (PLD 2.0) i chodzi bez problemu. Próbowałem naprawić partycje z windowsem podpinając stary dysk, ale gdy i on zechciał czytać z SATA teź się zawiesił.
A tak po za tym to wiecie moźe jak zainstalować przeglądarkę www do PLD, bo mam samo basic i otoczenie graficzne GNOME. Od razu mówię źe instalowałem go z NET'a i nie mam płyt CD z których bym mógł to wziąć :P.
Moźe jest w necie ale nie wiem jak to ściągnąć, tz. Nie wiem co wpisać aby mi np. Poldek to ściągnął i zainstalował.
!!!HELP!!!
Co do tego RAID'a, wygląda to tak jakby nie mógł przeczytać dysku, bo za kaźdym razem jak coś próbuję z nim zrobić to cały komp się zawiesza. Ale dysk raczej nie jest uszkodzony bo mam na nim takźe linuksa (PLD 2.0) i chodzi bez problemu. Próbowałem naprawić partycje z windowsem podpinając stary dysk, ale gdy i on zechciał czytać z SATA teź się zawiesił.
A tak po za tym to wiecie moźe jak zainstalować przeglądarkę www do PLD, bo mam samo basic i otoczenie graficzne GNOME. Od razu mówię źe instalowałem go z NET'a i nie mam płyt CD z których bym mógł to wziąć :P.
Moźe jest w necie ale nie wiem jak to ściągnąć, tz. Nie wiem co wpisać aby mi np. Poldek to ściągnął i zainstalował.
!!!HELP!!!
Rebe:
Seeker:
ADI–mistrzu:
A gdzie jest to miejsce w BIOSIE bo jakoś niemoge go znaleźć a bios servis packa 1 jest inny a 2 teź jest inny więc podaj mi szczegułowo jak wejść do tego polecenia.
:shock: ADI–mistrzu , o czym piszesz?
Pewnie o konsoli, ale to tylko nieśmiała supozycja.
Obrazek chciałem nawet obejrzeć, ale coś mnie nie lubią – jakie 403 Forbidden .
A guzik tam to screen z BIOSu (RAID na disabled) i w tym względzie SP1 czy 2 mnie zdziwił
Ps. Moźe byś cache i ciasteczka wywalił to Cię ImaheShack zechce :wink:
Seeker:
ADI–mistrzu:
A gdzie jest to miejsce w BIOSIE bo jakoś niemoge go znaleźć a bios servis packa 1 jest inny a 2 teź jest inny więc podaj mi szczegułowo jak wejść do tego polecenia.
Pewnie o konsoli, ale to tylko nieśmiała supozycja.
Obrazek chciałem nawet obejrzeć, ale coś mnie nie lubią – jakie 403 Forbidden .
Nawet nie będę gdybał czy to wina sterownika czy czegoś innego, bo przeciez czort wie czy tak jest "od zawsze" czy od czasu jakiegoś.
ADI–mistrzu:
ADI–mistrzu:
Witam!
Posiadam dysk SATA i musze ładować przy instalacji sterowniki RAID, gdy je załaduje przystępuje do naprawy systemu ale on się zacina. Prubowałem to samo ze zwykłą instalacją
Terz walczylem s dyskiem SATA ale mi się udało ale najlepiej zrób zgodnie z tą instrukcją .
Przestaw i biosie
http://img454.imageshack.us/my.php?image=beztytuu0jk.jpg
Strona 1 / 1