Problem z dyskiem laptopa...potrzeba speca

Witam, mam troche zakrecony problem, ktoremu sam jestem winien,ale nie bardzo wiem co teraz moge zrobic.mam laptopa hp gdzie chcialem zrobic recovery z partycji na dysku,mam 2 dyski,gdzie partycja recovery jest na 1,dysk 1 podzielilem na dwwie partycje jak i dysk 2, czyli 4 partycje.robiac recovery program zainstalowal mi nowy system nie na C, ale na 2 partycji, czyli nic sie nie zminilo bo nadal uruchamial sie z C.wpadlem na pomysl aby za pomoca partition magica ta druga partycje zlikwidowac.i tak zlikwidowalem,system zainstalowal sie na C, ale przy okazji program recovery nieprzydzielone miejsce z zlikwidowanej partycji dolaczyl do C. wszytsko dziala, ale gdy teraz wlacze partition magica mowi mi ze, i tu przytocze komunikat: disk 1 appears to have partitions created using a different drive geometry (1h 42s). This serious problem can lead to data loss.No partition manipulations should be made to disk using this product.you should back up the data on the disk, deelete partitions, create new partitions under new drive geometry and restore data using backup. czyli niby wszytsko napisane, ale jka moge to zrobic, mam tylko ten programik,ale on ma tylko mozliwosc formatu tej partycji, ale nawet kiedy wlacze format, po restrcie konczy sie bledem i dalej nie mam pojecia co mozna by zrobic, aby mozna bylo podzielic ten dysk na partycje i znow przywrocic system z recovery partition.chyba dobrze opislame problem, prosez o pomoc.pozdrawiam

Odpowiedzi: 5

W archiwum czy w BIOS-ie ( manualu) się to szperanie odbywało? Co do pierwszego na pewno jest mowa o tym co zrobić ( często w parze z sugestią dot. użycia nLite idąca ), co do drugiego - nadal tylko Ty wiesz jakie, w tym konkretnym wypadku, są opcje BIOS-u. PS. ciekawość mnie coraz bardziej rozpala, który to z noteboków HP ma fabrycznie montowane dwa dyski ? - Może w koncu dotrze do Ciebie jakiej informacji nie chcesz ujawnić.
Rebe
Dodano
15.08.2007 12:07:01
poszperalem troszke, ale niestety nic pomocnego nieznaazlem, jesli mial by ktos kakas koncepcje, prosze o podpowiedz.
kopciuszek
Dodano
15.08.2007 00:34:24
Wrzxuć w wyszukiwarkę [b]AHCI[/b] - dowiesz isę co i jak ( to remedium na brak dysku przy instalacji ). Nie będę isę wdawał w rozważania dlaczego recovery zachowąła isę tak, an ie inaczej, bo mnie nic do tego, a nawet gdybym chciał to na podstawie informacji o model sprżetu sprowadzających isę do hp błoby mi trudno.
Rebe
Dodano
14.08.2007 14:44:18
witajcie,jesli uwazacie ze zle wybralem, prosez przeniescie temat. ale wracajac do problemu, nie jest do konca tak jka mowisz, bo kiedy na 1 dysku zrobilem 2 partycje, recovery zainstalowal mi system na 1 obok niego czyli u mnie 2 partycji, wiec sam nic nie laczyl.. a i tego probowalem, chcialem wrzucic winde i z 2 dyskui sprobowac sformatowac dysk 1, ale instalator mowi, z nie wyryl zadnych dyskow na tym kompie, nawet przepinalem kolejnosc dyskow, odpinalem 2 i winda nie widzi dyskow.. macie jakies pomysly?chodzi o to jka moge sformatowac ten dysk, bo teraz system nic nie mowi jest 100gb i nie ma problemu, ale gdy chce go podzielic,albo sformatowac nie ma sily
kopciuszek
Dodano
14.08.2007 13:50:54
Nie można, bo recovery przywraca fabryczny podział dysku ( w tym wypadku jedna partycja ). Niby samej partycji recovery mozna isę pozbyć ( HP na swoich stronach dostarcza narzędzie do zgrania jej zawartości na płytę ), ale to nic nie zmieni, bo czy potem użyjesz płyty czy kopii odtworzeniowej wocisz do punktu wyjścia. Jedyną możliwością jest rezygnacja z recovery i korzystanie z "normalnego" instalatora, ale . problemem bedą sterowniki, które trzeba dołożyć, a i pewnie oryginalny klucz wypnie isę na taką instalację. PS. Na pewno to ten dział ? Tak tylko pytam, bo jeżlei tak to jest to kolejne uzasadnienie dla moich niegdysiejszych oporów dla tworzenia wydumanych podziałów ( Tak, Anathema, to moje osobiste malkontenctwo ).
Rebe
Dodano
14.08.2007 09:01:00
  • Anathema 14.08.2007 11:06:56

[quote=Rebe]PS. Na pewno to ten dział ? Tak tylko pytam, bo jeżlei tak to jest to kolejne uzasadnienie dla moich niegdysiejszych oporów dla tworzenia wydumanych podziałów ( Tak, Anathema, to moje osobiste malkontenctwo ).[/quote] Raczej nie ten ;-) A o wspomnianych podziałach to już chyba kiedyś rozmawialiśmy, tak więc...

kopciuszek
Dodano:
14.08.2007 07:19:24
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1