Problem z dyskiem i S.M.A.R.T
Witam, mam problem z dyskiem twardym – prawie nowy komp, a wiec prawie nowy samsung 80GB, podzielony na trzy partycje – podstawowa, potem rozszerzona i na niej dwa dyski logiczne (chyba koniecznosc) bo windows 98 nei widzi kilku dyskow podstawowych??? Sam windows98 hula doskonale, dysk laduje sie bez problemu na poziomie biosu i w windzie tez jest wszystko widoczne tak jak ma byc, ale wczoraj podpialem dysk jako drugi oprocz mojego systemowego na innym kompie.
I tutaj pojawia sie problem – gdy ten samsung jest podpiety jako drugi wysypuje nastepujacy blad na poziomie identyfikacji dyskow przy uruchamianiu kompa (na poziomie biosu): primary slave harddisk: s.m.a.r.t. status bad, backup and replace.....
Ignoruje ten komunikat, uruchamiam windowsa xp lub 2000 z tego dysku primary master i okazuje sie, ze z tamtym jest wszystko ok. (na podstawie standardowych narzedzi windowsa 2000, xp).
Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? Czy mozliwe aby standard tego dysku (niedawno kupiony) nie byl kompatybilny z ta druga plyta glowna (na ktorej hula 2000 i xp)? Nie wiem czy pytanei ma sens bo jesli ten dysk podepne jako jedyny na tym moim starszym kompie to w biosie przechodzi bez problemow....
Co to jest s.m.a.r.t??? Generalnei wydaje mi sie, ze nei jest to uszkodzenei dysku tylko jakis inny problem z tym smart–em... Tylko o co tutaj chodzi?!?
Czekam na jakies sugestie dotyczace rozwiazan, ew programow diagnostycznych. z gory dzieki
I tutaj pojawia sie problem – gdy ten samsung jest podpiety jako drugi wysypuje nastepujacy blad na poziomie identyfikacji dyskow przy uruchamianiu kompa (na poziomie biosu): primary slave harddisk: s.m.a.r.t. status bad, backup and replace.....
Ignoruje ten komunikat, uruchamiam windowsa xp lub 2000 z tego dysku primary master i okazuje sie, ze z tamtym jest wszystko ok. (na podstawie standardowych narzedzi windowsa 2000, xp).
Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? Czy mozliwe aby standard tego dysku (niedawno kupiony) nie byl kompatybilny z ta druga plyta glowna (na ktorej hula 2000 i xp)? Nie wiem czy pytanei ma sens bo jesli ten dysk podepne jako jedyny na tym moim starszym kompie to w biosie przechodzi bez problemow....
Co to jest s.m.a.r.t??? Generalnei wydaje mi sie, ze nei jest to uszkodzenei dysku tylko jakis inny problem z tym smart–em... Tylko o co tutaj chodzi?!?
Czekam na jakies sugestie dotyczace rozwiazan, ew programow diagnostycznych. z gory dzieki
Odpowiedzi: 3
http://forum.pcmaniak.pl/ftopic14616.php&sid=727bc9d1ca47d3ff5f09f5b37afedbcc i wszystko jasne
Dodam jeszcze źe jesli Dyski posidają wadę która objawia się tym źe w trakcie bootowania pojawaia się
komunikat SMART STATUS BAD (komunkat moźna wyłączyć w biosie
komunikat SMART STATUS BAD (komunkat moźna wyłączyć w biosie
Moźe być kilka przyczyn takiego zachowania na innym komputerze – zasilanie, niezgodność itp.
Moźesz – u siebie sprawdzić w parametrach HDD w programie AIDA32/Everest czy dane dot. dysku są "w normie".
Strona 1 / 1