Problem z dwoma dyskami
Mam 2 dyski: Fujitsu 17GB i Samsung 40GB. Na samsungu mam zainstalowanego windowsa a na fujitsu filmy i kopie zapasowe. Problem polega na tym, ze gdy ustawię samsunga na Master, a fujitsu na Slave to ten drugi nie jest wogóle wykrywany. Kiedy zrobie na odwrót partycja z fujitsu ustawia sie automatycznie jako dysk C: i windows z samsunga nie odpala. co robic?? dlaczego nie wykrywa dysku??
Odpowiedzi: 6
kiedy podlacze fujitsu–master, samsung–slave wszystko jest OK. kiedy podlacze odwrotnie, bios nie wykrywa fujitsu.
Jeśli nie wykrywa tego Fujitsu jako napęd Master jako jedyny podłączony do płyty to oznacza jedynie zgon w/w.
dysk nie jest wykrywany przez bios. moze jest uszkodzony, czy cos. moze da sie zmienić litere partycji z fujitsu, która po ustawieniu na master domyślnie ustawia się jako c:??
Miałem taki problem z Caviarem i Samsungiem. Nie pamiętam w jaki sposób problem rozwiązałem, spróbuj tych kombinacji.
1. HDD0: Fujitsu–Master; HDD0: Samsung–Slave;
2. HDD0: Samsung–Master; HDD0: Fujitsu–Slave;
3. HDD0: Fujitsu–Master; HDD0: Samsung–Cable–Select;
4. HDD0: Samsung–Master; HDD0: Fujitsu–Cable–Select;
1. HDD0: Fujitsu–Master; HDD1: Samsung–Slave;
2. HDD0: Samsung–Master; HDD1: Fujitsu–Slave;
3. HDD0: Fujitsu–Master; HDD1: Samsung–Cable–Select;
4. HDD0: Samsung–Master; HDD1: Fujitsu–Cable–Select;
HDD0: – pierwszy kontroler
HDD1: – drugi kontroler
Cable Select – zazwyczaj oznaczony jako CS
W BIOSie ustaw na AUTO wykrywanie dysków twardych i odłącz CD–ROM(DVD, CDR–W) pozostaw jedynie dyski twarde, przy którymś ustawieniu powinno zadziałać.
1. HDD0: Fujitsu–Master; HDD0: Samsung–Slave;
2. HDD0: Samsung–Master; HDD0: Fujitsu–Slave;
3. HDD0: Fujitsu–Master; HDD0: Samsung–Cable–Select;
4. HDD0: Samsung–Master; HDD0: Fujitsu–Cable–Select;
1. HDD0: Fujitsu–Master; HDD1: Samsung–Slave;
2. HDD0: Samsung–Master; HDD1: Fujitsu–Slave;
3. HDD0: Fujitsu–Master; HDD1: Samsung–Cable–Select;
4. HDD0: Samsung–Master; HDD1: Fujitsu–Cable–Select;
HDD0: – pierwszy kontroler
HDD1: – drugi kontroler
Cable Select – zazwyczaj oznaczony jako CS
W BIOSie ustaw na AUTO wykrywanie dysków twardych i odłącz CD–ROM(DVD, CDR–W) pozostaw jedynie dyski twarde, przy którymś ustawieniu powinno zadziałać.
Sprecyzuj – Fujitsu jako slave nie jest wykrywany w BIOS–ie czy przez system?
Jeźeli to drugie to wystarczy pewnie w zarządzaniu komputerem, zarządzaniu dyskami przypisać temu hdd literę.
Jeźeli w Biosie to juź wypadąłoby się dłuźej pozastanawiać – od ustawienie wartości CHS ręcznie poprzez błąd – mimo wszystko – zworkowania i/lub taśmy, do kontrolera.
Jeźeli to drugie to wystarczy pewnie w zarządzaniu komputerem, zarządzaniu dyskami przypisać temu hdd literę.
Jeźeli w Biosie to juź wypadąłoby się dłuźej pozastanawiać – od ustawienie wartości CHS ręcznie poprzez błąd – mimo wszystko – zworkowania i/lub taśmy, do kontrolera.
mam xp.
Strona 1 / 1