Problem z dwoma dyskami

Mam 2 dyski: Fujitsu 17GB i Samsung 40GB. Na samsungu mam zainstalowanego windowsa a na fujitsu filmy i kopie zapasowe. Problem polega na tym, ze gdy ustawię samsunga na Master, a fujitsu na Slave to ten drugi nie jest wogóle wykrywany. Kiedy zrobie na odwrót partycja z fujitsu ustawia sie automatycznie jako dysk C: i windows z samsunga nie odpala. co robic?? dlaczego nie wykrywa dysku??

Odpowiedzi: 6

kiedy podlacze fujitsu–master, samsung–slave wszystko jest OK. kiedy podlacze odwrotnie, bios nie wykrywa fujitsu.
Anonymous
Dodano
21.08.2004 01:54:21
Jeśli nie wykrywa tego Fujitsu jako napęd Master jako jedyny podłączony do płyty to oznacza jedynie zgon w/w.
spiderko
Dodano
21.08.2004 01:14:49
dysk nie jest wykrywany przez bios. moze jest uszkodzony, czy cos. moze da sie zmienić litere partycji z fujitsu, która po ustawieniu na master domyślnie ustawia się jako c:??
Anonymous
Dodano
21.08.2004 00:46:45
Miałem taki problem z Caviarem i Samsungiem. Nie pamiętam w jaki sposób problem rozwiązałem, spróbuj tych kombinacji.
1. HDD0: Fujitsu–Master; HDD0: Samsung–Slave;
2. HDD0: Samsung–Master; HDD0: Fujitsu–Slave;
3. HDD0: Fujitsu–Master; HDD0: Samsung–Cable–Select;
4. HDD0: Samsung–Master; HDD0: Fujitsu–Cable–Select;

1. HDD0: Fujitsu–Master; HDD1: Samsung–Slave;
2. HDD0: Samsung–Master; HDD1: Fujitsu–Slave;
3. HDD0: Fujitsu–Master; HDD1: Samsung–Cable–Select;
4. HDD0: Samsung–Master; HDD1: Fujitsu–Cable–Select;

HDD0: – pierwszy kontroler
HDD1: – drugi kontroler
Cable Select – zazwyczaj oznaczony jako CS

W BIOSie ustaw na AUTO wykrywanie dysków twardych i odłącz CD–ROM(DVD, CDR–W) pozostaw jedynie dyski twarde, przy którymś ustawieniu powinno zadziałać.
spiderko
Dodano
20.08.2004 21:32:05
Sprecyzuj – Fujitsu jako slave nie jest wykrywany w BIOS–ie czy przez system?
Jeźeli to drugie to wystarczy pewnie w zarządzaniu komputerem, zarządzaniu dyskami przypisać temu hdd literę.
Jeźeli w Biosie to juź wypadąłoby się dłuźej pozastanawiać – od ustawienie wartości CHS ręcznie poprzez błąd – mimo wszystko – zworkowania i/lub taśmy, do kontrolera.
Rebe
Dodano
20.08.2004 21:25:03
mam xp.
Anonymous
Dodano
20.08.2004 20:10:55
Anonymous
Dodano:
20.08.2004 19:33:55
Komentarzy:
6