Problem Z Duronem 1,8 GHz

Mam płytę główną ECS–a K7VTA3 v.3.1. Ostatnio wymieniłem durona 1,2 na 1,8 i zaraz po tym pojawił się problem. Komputer nie rozpoznaje mi rodzaju procesora. Identyfikuje go jako 1,8 GHz ale nie potrafi podać jego charakterystyki. Podejrzewam źe to wina biosu ale na stronie producenta nie ma nic powyźej 3.0d. Poradźcie co w takim przypadku moźna zrobić i czy ma to jakiś wpływ na pracę procesora? Dzięki za pomoc.

Odpowiedzi: 8

mariusz25l:
Wstrząsnęła mnie wasza historia :!: skoro bios nie wychwytuje pełnych informacji to naleźy zmienić sobie płytke główną :lol: czyli dopasuj sobie taką płytke źeby bios widział całokształt procka :] Pozdrawiam :!:

Hmmm... ale po co?? Działa komp? BIOS nie ma tu nic do rzeczy. Gdyby to od niego miało zaleźeć czy komp działa, czy nie, to źaden by nie działał. Przecieź aby BIOS sie wykonał potrzeba sprawnego procka, bo to jest normalny program. Dlatego teź o podstawowych parametrach pracy procesora decyduje sprzęt, którego nie obchodzi co to za procek, tylko jak go zasilić, taktować itp.(a te dane producenci zapisują w pewien znormalizowany sposób). Nazwa procesora jest "kosmetyczną" rzeczą i bajerem. Z resztą proszę sprawdzić jak na tym ECS–sie wygląda np sprawa napięcia rdzenia procesora itp. Na pewno jest ono takie jakie być powinno. Jeśli nie ma nowszego BIOS'a to trzeba:
a) pogodzić sie z tym
b) cierpliwie czekać
c) napisac sobie własnego ;)
Ko_rex
Dodano
14.10.2004 01:06:09
Wstrząsnęła mnie wasza historia :!: skoro bios nie wychwytuje pełnych informacji to naleźy zmienić sobie płytke główną :lol: czyli dopasuj sobie taką płytke źeby bios widział całokształt procka :] Pozdrawiam :!:
mariusz25l
Dodano
12.10.2004 09:50:54
Radeon:
Podejrzewam źe to wina biosu ale na stronie producenta nie ma nic powyźej 3.0d.

Przecieź napisał źe na stronie producenta nie ma nic nowszego niź 3.0d – zakładam źe taki właśnie Radeon posiada. Pozdrawiam.
Zibi
Dodano
11.10.2004 16:16:32
sproboj zainstalowac najnowszy bios z strony producenta powinno pomoc.
Arturec
Dodano
11.10.2004 16:03:30
mariusz25l:
Szanowny kolego jeśli mogę tak napisać jeźeli chodzi o bios to masz racje to jest jego wina ale to nie znaczy źe on jest uszkodzony 8) poprostu zrób sobie aktualizacje biosu czyli UPGARDE nawet program typu AIDA ci nie poda jakiego procka uzywasz wyswietli sie napis UNKNOWN Pozdrawiam :!:

Podejrzewam źe to wina biosu ale na stronie producenta nie ma nic powyźej 3.0d.

I to by było na tyle w temacie czytania ze zrozumieniem.
Znalazłeś nowszy BIOS – podaj link, a nie to moźe nie dokonuj odkryć , które Kolumb, przed wiekami, poczynił.
Rebe
Dodano
11.10.2004 14:58:56
Szanowny kolego jeśli mogę tak napisać jeźeli chodzi o bios to masz racje to jest jego wina ale to nie znaczy źe on jest uszkodzony 8) poprostu zrób sobie aktualizacje biosu czyli UPGARDE nawet program typu AIDA ci nie poda jakiego procka uzywasz wyswietli sie napis UNKNOWN Pozdrawiam :!:
mariusz25l
Dodano
11.10.2004 14:30:20
Wpływu nie ma.
A faktycznie moźe to być wina biosu.
Odpal CPU–Z ,powinien wykrywać prawidłowo,jeźeli tak nie masz się czym przejmować.
MarcinX
Dodano
07.10.2004 23:10:44
Wpływu nie ma.
A faktycznie moźe to być wina biosu.
Odpal CPU–Z ,powinien wykrywać prawidłowo,jeźeli tak nie masz się czym przejmować.
MarcinX
Dodano
07.10.2004 23:10:44
Radeon
Dodano:
07.10.2004 20:42:04
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1