PROBLEM Z DUAL CHANEL
kupiłem dzieciom na Gwiazdke nową kość do pary (kingmaxa) bo chciałem uruchomić dual chanel ale to źe wkładam te DDR'Y na wszystkie moźliwe sposoby programik pokazuje simgle chanel 2 x 512 w sumie 1024 jest poprawa ale to nie to co dual chanel .mam płyte gł. MSI 865PE HT i P4 2.8 kartę graficzna GF Fx Golden limit. 5700 agp x8 ,256 MB ,win XP pro.
co moźna zrobić źeby to zagrało ? prosze poradźcie !!
co moźna zrobić źeby to zagrało ? prosze poradźcie !!
Odpowiedzi: 12
TĘ WIADOMOŚĆ MOŻNA WYKORZYSTAĆ
prawdziwym skutkiem zadziałania Dual channel na płycie MSI była tylko zmiana kolejności wkładania kości.Kość która była oznaczona jako pierwsza została włozona do banku trzeciego a kość która była druga została włoźona do banku pierwszego .
poprostu zamieniłem kolejność wkładania RAM"u
prawdziwym skutkiem zadziałania Dual channel na płycie MSI była tylko zmiana kolejności wkładania kości.Kość która była oznaczona jako pierwsza została włozona do banku trzeciego a kość która była druga została włoźona do banku pierwszego .
poprostu zamieniłem kolejność wkładania RAM"u
dziękuję wszystkim za rady !!!!!!!!!!
an dlatego źe coś sie zmieniło
teraz mam dalej zapis SINGLE CHANNEL OR VIRTUAL CHANNEL zamiast starych napisów przy restarcie
a jeszcze lepiej źe gierki typu FAR CRY,MEDAL OF HONOR PACYCIK ASSAULT ,HALF LIFE 2 chodza na full detal nic się nie tnie itd.
do zob.
an dlatego źe coś sie zmieniło
teraz mam dalej zapis SINGLE CHANNEL OR VIRTUAL CHANNEL zamiast starych napisów przy restarcie
a jeszcze lepiej źe gierki typu FAR CRY,MEDAL OF HONOR PACYCIK ASSAULT ,HALF LIFE 2 chodza na full detal nic się nie tnie itd.
do zob.
bodo0010:
jak się wyłancza Reset Case Open Status
Jak " jak" :shock:
Uruchamiasz BIOS odnajdujesz opcję w/w lub zbieźną tej nazwie i ustawiasz na Disable.
Masz Manual do MOBO to zobacz w jakiej lokalizacji jest ustawiona ta opcja i jaka jest poprawna nazwa dla Twojej MOBO dla tej opcji.
Co do Dual Channel Controller to mam jeszcze pytanie czy oprócz tych dwóch kości nie masz przypadkiem włoźonej jeszcze jakiejś 3 kości ? ( co de facto moźe mieć wpyłw na prace kontrolera ).
Generalnie sprawa z nim u Ciebie jest dośc dziwna dlatego, źe Dual powinien działać jeśli :
Są to dwa identyczne układy ( FREQ i organizacja układów ).
Moźe nie posują układy RAM tej MOBO i automatycznie przestawia ona na tryb Single lub poprostu w BIOS musisz uaktualnić ten tryb ( chociaź mało prawdopoboble, dlatego źe większość MOBO automatycznie wykrywa prace kontrolera pamięci ).
Jesli nic nie poradzisz to proponuje kontakt z jakimś Twoim kumplem co ma aktywny Dual.
Niech weźmie swoje kostki i sprawdzić lub jeśli nie masz takiej moźliwości to na service niech sprawdzą jak się zachowuje pod Dual`em na Dual Kit`ach :wink:
jak się wyłancza Reset Case Open Status
Masz w BIOS włączony Alert, który informuje w przypadku otwarcia obudowy i powoduje załadowanie Default BIOS gdy ma to miejsce ( fotodioda ).
Wyłącz Reset Case Open Status lub podobnie.
Wyłącz Reset Case Open Status lub podobnie.
a teraz po restarcie w lini po załadunku Ram'u
pojawia się napis" single channel" natychmiast na tym napisie pojawia się biały pasek z napisem YOUR COMPUTER CASE HAD BEEN OPENED i przez około 10 sekund wlącza sie sygnał beep potem normalnie ładuje się BIOS i WIN , komputer jest pozamykany a pamięci ram poźądnie pozapinane .
co to jest ? pomocy !!!
pojawia się napis" single channel" natychmiast na tym napisie pojawia się biały pasek z napisem YOUR COMPUTER CASE HAD BEEN OPENED i przez około 10 sekund wlącza sie sygnał beep potem normalnie ładuje się BIOS i WIN , komputer jest pozamykany a pamięci ram poźądnie pozapinane .
co to jest ? pomocy !!!
w tym programie jest tak
type DDR–SDRAM
Size 1024 MBytes
Channels Single
Performance Mode disabled
type DDR–SDRAM
Size 1024 MBytes
Channels Single
Performance Mode disabled
Sprawdzałeś w BIOS czy masz włączony Dual Channel ?
Niektóre MOBO identyfikują DUAL jako Single 128 bit tak jak w przypadku GA.
Everest takźe podaje info o trybie pracy pamięci.
Niektóre MOBO identyfikują DUAL jako Single 128 bit tak jak w przypadku GA.
Everest takźe podaje info o trybie pracy pamięci.
Zassij CpuZ :
http://www.cpuid.com/cpuz.php
Zakładka Memory powinna wyglądać tak :
http://www.cpuid.com/cpuz.php
Zakładka Memory powinna wyglądać tak :
co to jest CpuZ i jak to uruchomić ?
są to kingmax 400
wkładałem wszystkie moźliwe kombinacje
np po dwie w jeden kolor,po jednej w róźne kolory ale w w pierwsze sloty potem w drugie itd
i nic sie nie zmieniało
cały czas dual jest nieaktywny
tryb pracy jest dual
wkładałem wszystkie moźliwe kombinacje
np po dwie w jeden kolor,po jednej w róźne kolory ale w w pierwsze sloty potem w drugie itd
i nic sie nie zmieniało
cały czas dual jest nieaktywny
tryb pracy jest dual
Wsadź moduły w jednokolorowe porty,obojętnie które.
Jakie to kości ?
Jedna to Kingmax ale jaki 333,400 ?
Jaka druga kość ?
Odpal CpuZ :
W zakładce Memory wypisze tryb pracy.
Jakie to kości ?
Jedna to Kingmax ale jaki 333,400 ?
Jaka druga kość ?
Odpal CpuZ :
W zakładce Memory wypisze tryb pracy.
Strona 1 / 1