Problem z drukarką Lexmark.
Jeszcze niedawno jakies 3 tygodnie temu drukarka Lexmark Z34 była zainstalowana na komputerze i działała. Od jakis kilku dni zauwazyłem, ze nagle znikneła ! Nie ma jej w Panelu Sterowania w "Drukarka" – jesli daję "Dodaj drukarke" to wyskakuje mi taki komunikat (1.jpg).
Nie moge rowniez odinstalowac drukarki, driverów z posiomu programu deinstalującego Lexmarka. Wyskakuje wtedy bład (2.jpg).
Próbowałem zainstalowac na nowo, nałozyc sterowniki – jednak nic nie pomogło i nadal nie ma zainstalowanej drukarki. Oryginalne sterowniki z płyty, program Setup.exe nie chciał wogóle zainstalowac driverów. Sciagnałem nawet najnowsze sterowniki z internetu i rowniez nic to nie dało. Wyskoczył komunikat o zainstalowaniu sterowników i ponownym uruchomieniu komputera, lecz nadal jest tak samo – nie ma drukarki zainstalowanej, widocznej w Panelu Sterownia "Drukarki".
Jesli jestem w Wordzie i daje "Drukuj" to nic sie nie dzieje. Tak samo jest jesli chce wejsc do "Centrum obsługi dukarki Lexmark" to nic sie nie dzieje, nie wchodzi – jest tylko szybki przebłysk właczenia i wyłaczenia programu.
O co chodzi ??? Dlaczego tak nagle, z dnia na dzien Drukarka przestała byc widoczna ??? Wspomne jeszcze, ze nie mam zadnego wirusa, ani robaka (najnowsze aktualizacje baz wirusów, ad–ware i skanowanie nic nie pokazało, firewall tez działa w tle). Co moze byc nie tak ???
Nie moge rowniez odinstalowac drukarki, driverów z posiomu programu deinstalującego Lexmarka. Wyskakuje wtedy bład (2.jpg).
Próbowałem zainstalowac na nowo, nałozyc sterowniki – jednak nic nie pomogło i nadal nie ma zainstalowanej drukarki. Oryginalne sterowniki z płyty, program Setup.exe nie chciał wogóle zainstalowac driverów. Sciagnałem nawet najnowsze sterowniki z internetu i rowniez nic to nie dało. Wyskoczył komunikat o zainstalowaniu sterowników i ponownym uruchomieniu komputera, lecz nadal jest tak samo – nie ma drukarki zainstalowanej, widocznej w Panelu Sterownia "Drukarki".
Jesli jestem w Wordzie i daje "Drukuj" to nic sie nie dzieje. Tak samo jest jesli chce wejsc do "Centrum obsługi dukarki Lexmark" to nic sie nie dzieje, nie wchodzi – jest tylko szybki przebłysk właczenia i wyłaczenia programu.
O co chodzi ??? Dlaczego tak nagle, z dnia na dzien Drukarka przestała byc widoczna ??? Wspomne jeszcze, ze nie mam zadnego wirusa, ani robaka (najnowsze aktualizacje baz wirusów, ad–ware i skanowanie nic nie pokazało, firewall tez działa w tle). Co moze byc nie tak ???
Odpowiedzi: 20
Działa! Po stokroć dzieki Żółty !!!!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
sliver:
[SC] OpenService Falied 1060
Otwórz listę usług (start –> uruchom –> services.msc) i sprawdź jaką krótką nazwę ma ta usługa Lexmarka (będzie napisane Nazwa usługi: ....) ... I tą krótką nazwę podaj poleceniu sc delete ...
Jak dalej nie będzie działać to wykonaj drugie polecenie i ponów próbę instalacji sterowników.
[SC] OpenService Falied 1060
sliver:
PS Jak sc delete wywali błąd to zamiast "LexBce Server" podaj LexBcS (bez cudzysłowu)
Za kazdym razem wyskakuje błąd.
Jaki ??
PS Jak sc delete wywali błąd to zamiast "LexBce Server" podaj LexBcS (bez cudzysłowu)
Za kazdym razem wyskakuje błąd.
sliver:
Próbowałem juz wszytkiego.
Spróbuj Start –> Uruchom –> cmd i w oknie wiersza poleceń
i teraz instalacja sterowników (ewentualnie po restarcie systemu).sc delete "LexBce Server"
sc config spooler depend= RpcSs
Próbowałem juz wszytkiego. Zawsze jak instaluje na nowo to pojaiwa sie komunikat ze instalacja anulowana przez uzytkownika lun ze nie zanany monitor wydruku. Doszedłam do etapu w którym sie dowiedziałem ze przyczyna tkiwi włsnie w tej usłudze a ja nie mam jej uruchominej. Jest w trybie automatycznym ale nie moza jej uruchomic.
Więcej tu http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=356327#356327
i tu http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=13294&highlight=
Jak pewnie zauwazycie bujam sie z tym problemem szmat czasu ale bronie sie przed formatem. Choc bardzo potrzebuje ostatnio drukarki.
Więcej tu http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=356327#356327
i tu http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=13294&highlight=
Jak pewnie zauwazycie bujam sie z tym problemem szmat czasu ale bronie sie przed formatem. Choc bardzo potrzebuje ostatnio drukarki.
sliver:
Moźna jakos temu zaradzic?
Spróbuj odinstalować sterowniki do drukarki i usunąć drukarkę i ponownie zainstaluj.
Witam!
Mam dokładnie ten sam problem. Jednak ja nie moge uruchomic tej usługi. Jej tryb jest ustawiny na automatyczny. Natomiest gdy chce ja uuruchomic pojawia sie komunikat: Nie mozna uruchomić usłygi LexBce Server na komputerze Komputer lokalny. Błąd 3. Nie moźna odnaleźć określonej scieźki.
W oknie własciwosci nie mam podanej sciezki ale i tez nie mozna jej tam recznie wpisac bo ta linia jest nieaktywna. Natomiast istenieje plik LexBce.exe w folderze windows/system32.
Usłge bufor wydruku mam uruchominą.
Mam dokładnie ten sam problem. Jednak ja nie moge uruchomic tej usługi. Jej tryb jest ustawiny na automatyczny. Natomiest gdy chce ja uuruchomic pojawia sie komunikat: Nie mozna uruchomić usłygi LexBce Server na komputerze Komputer lokalny. Błąd 3. Nie moźna odnaleźć określonej scieźki.
W oknie własciwosci nie mam podanej sciezki ale i tez nie mozna jej tam recznie wpisac bo ta linia jest nieaktywna. Natomiast istenieje plik LexBce.exe w folderze windows/system32.
Usłge bufor wydruku mam uruchominą.
Udało sie rozwiazac problem. Okazało sie, źe usługa "LexBce Server" była wyłączona. Po jej właczeniu mogłem właczyc mozna było uruchomic "Bufor wydruku". Wszystko juz działa OK. Dzieki wszystkim za pomoc.
Bardzo wazne jest to co pisze tutaj:
http://www.akron.wroc.pl/~punkserwis/screeny/101.jpg
Błąd 1068: Uruchomienie usług zaleźności lub grupy nie powiodło się.
Bez uruchomienia tej usługi nie ma co marzyć o drukowaniu w XP. Jakie jest na to rozwiazanie ???
Jak uruchamiam "chkdsk /f" to wyskakuje mi:
http://www.akron.wroc.pl/~punkserwis/screeny/102.jpg
natomiast jak urcuchamiam "sfc /scannow" to szybko mignie i sie wyłacza (ułamek sekundy) i nie wiem co sie dzieje. Jak zrobic, zeby sie ie wyłaczało po wykonaniu operacji ???
Błąd 1068: Uruchomienie usług zaleźności lub grupy nie powiodło się.
Bez uruchomienia tej usługi nie ma co marzyć o drukowaniu w XP. Jakie jest na to rozwiazanie ???
Z uruchom komenda chkdsk /f i sfc /scannow.Niech sprawdzi błędy i pliki.Włóź płyte z XP do napędu.
Jak uruchamiam "chkdsk /f" to wyskakuje mi:
http://www.akron.wroc.pl/~punkserwis/screeny/102.jpg
natomiast jak urcuchamiam "sfc /scannow" to szybko mignie i sie wyłacza (ułamek sekundy) i nie wiem co sie dzieje. Jak zrobic, zeby sie ie wyłaczało po wykonaniu operacji ???
Jeszcze to.
Z uruchom komenda chkdsk /f i sfc /scannow.Niech sprawdzi błędy i pliki.Włóź płyte z XP do napędu.
Po chkdsk i sfc spacja.
Po chkdsk i sfc spacja.
Chodzi jednak głównie o ten problem, który pojawia sie wtedy kiedy automatycznie windows chce zainstalować drukarke:
Problem przedstawia sie tak:
Podczas instalacji drukarki pod koniec instalacji pojawia sie komunikat, ze "serwer RPC jest niedostepny", przez co nie udalo sie drukarki zainstalowac pod Windowsem. Usluga "Serwer" jest wlaczona automatycznie, a mimo to ciagle jest ten sam problem. Nie mozna ani zainstalować drukarki, ani odinstalować. Folder "Drukarki" nie jest w stanie przeprowadzić akcji "Dodaj drukarkę".
"Zdalne wywołanie procedur" mam ustawione na "automatyczne". Screan ponizej:
http://www.akron.wroc.pl/~punkserwis/screeny/100.jpg
Uruchomiłem róznieź poleceniam:
"net start spooler" program buforujący
i nadal ten sam problem. Zreszta szybko mi przebłyskuje komunikat po wpisaniu tego polecenia, wiec nie wiem co tam sie pojawiło. Jak zrobic tak, zeby po zakonczeniu operacji okno polecen nie znikało, zebym mógl zobaczyc co pisze ???
"Bufor wydruku" rowniez jest ustawiony na "automatyczny", tylko, ze pisze "Stan usługi: zatrzymano". Kiedy chce uruchomic pisze:
Serwer RPC jest niedostepny
Problem przedstawia sie tak:
Podczas instalacji drukarki pod koniec instalacji pojawia sie komunikat, ze "serwer RPC jest niedostepny", przez co nie udalo sie drukarki zainstalowac pod Windowsem. Usluga "Serwer" jest wlaczona automatycznie, a mimo to ciagle jest ten sam problem. Nie mozna ani zainstalować drukarki, ani odinstalować. Folder "Drukarki" nie jest w stanie przeprowadzić akcji "Dodaj drukarkę".
"Zdalne wywołanie procedur" mam ustawione na "automatyczne". Screan ponizej:
http://www.akron.wroc.pl/~punkserwis/screeny/100.jpg
Uruchomiłem róznieź poleceniam:
"net start spooler" program buforujący
i nadal ten sam problem. Zreszta szybko mi przebłyskuje komunikat po wpisaniu tego polecenia, wiec nie wiem co tam sie pojawiło. Jak zrobic tak, zeby po zakonczeniu operacji okno polecen nie znikało, zebym mógl zobaczyc co pisze ???
"Bufor wydruku" rowniez jest ustawiony na "automatyczny", tylko, ze pisze "Stan usługi: zatrzymano". Kiedy chce uruchomic pisze:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=6711Tomasso:
... lecz wyskakuje komunikat:Serwer RPC jest niedostepny
Nic nie dało przywrócenie tamtych usług na "automatyczne".
Poza tym nie bawiłem sie tymi usługami, tylko były polecane do wyłaczenia w Komputer Swiat, zeby lekko przyspieszyc komputer. Czyli na wlaczonych czy wylaczonych jest tak samo, jest nadal ten sam problem.
Prosze o dalsze rady.
Oto logi z Hijack–a. Moze to wina jakiegos robala, którego nie wykryła Ad–Aware ani SpyBot ???
Poza tym nie bawiłem sie tymi usługami, tylko były polecane do wyłaczenia w Komputer Swiat, zeby lekko przyspieszyc komputer. Czyli na wlaczonych czy wylaczonych jest tak samo, jest nadal ten sam problem.
Prosze o dalsze rady.
Oto logi z Hijack–a. Moze to wina jakiegos robala, którego nie wykryła Ad–Aware ani SpyBot ???
Logfile of HijackThis v1.99.0
Scan saved at 10:59:51, on 2005–01–05
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccProxy.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccSetMgr.exe
C:Program FilesNorton Internet SecurityISSVC.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedSNDSrvc.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedSPBBCSPBBCSvc.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccEvtMgr.exe
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:WINDOWSSystem32CTHELPER.EXE
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccApp.exe
C:WINDOWSSystem32LXSUPMON.EXE
C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
C:Program FilesTlen.pl len.exe
C:Program FilesPopTrayPopTray.exe
C:WINDOWSsystem32cisvc.exe
C:Program FilesNorton Internet SecurityNorton AntiVirus avapsvc.exe
C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedCCPD–LCsymlcsvc.exe
C:Program FilesOperaOpera.exe
C:WINDOWSsystem32cidaemon.exe
C:Documents and SettingsTomassoPulpithijackthisHijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://www.google.pl/
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Local Page =
R0 – HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Local Page =
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:Program FilesAdobeAcrobat 6.0 CEReaderActiveXAcroIEHelper.dll
O2 – BHO: (no name) – {53707962–6F74–2D53–2644–206D7942484F} – C:Program FilesSpybot – Search & DestroySDHelper.dll
O2 – BHO: Norton Internet Security – {9ECB9560–04F9–4bbc–943D–298DDF1699E1} – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedAdBlockingNISShExt.dll
O2 – BHO: NAV Helper – {BDF3E430–B101–42AD–A544–FADC6B084872} – C:Program FilesNorton Internet SecurityNorton AntiVirusNavShExt.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
O3 – Toolbar: Norton Internet Security – {0B53EAC3–8D69–4b9e–9B19–A37C9A5676A7} – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedAdBlockingNISShExt.dll
O3 – Toolbar: Norton AntiVirus – {42CDD1BF–3FFB–4238–8AD1–7859DF00B1D6} – C:Program FilesNorton Internet SecurityNorton AntiVirusNavShExt.dll
O4 – HKLM..Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE NvQTwk,NvCplDaemon initialize
O4 – HKLM..Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM..Run: [WINDVDPatch] CTHELPER.EXE
O4 – HKLM..Run: [UpdReg] C:WINDOWSUpdReg.EXE
O4 – HKLM..Run: [ccApp] "C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccApp.exe"
O4 – HKLM..Run: [SSC_UserPrompt] C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedSecurity CenterUsrPrmpt.exe
O4 – HKLM..Run: [Symantec NetDriver Monitor] C:PROGRA~1SYMNET~1SNDMon.exe
O4 – HKLM..Run: [LXSUPMON] C:WINDOWSSystem32LXSUPMON.EXE RUN
O4 – HKCU..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
O4 – HKCU..Run: [Komunikator] C:Program FilesTlen.pl len.exe
O4 – Startup: PopTray.lnk = C:Program FilesPopTrayPopTray.exe
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:PROGRA~1MICROS~2OFFICE11EXCEL.EXE/3000
O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:WINDOWSSystem32msjava.dll
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:WINDOWSSystem32msjava.dll
O9 – Extra button: Badanie – {92780B25–18CC–41C8–B9BE–3C9C571A8263} – C:PROGRA~1MICROS~2OFFICE11REFIEBAR.DLL
O23 – Service: Symantec Event Manager – Symantec Corporation – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccEvtMgr.exe
O23 – Service: Symantec Network Proxy – Symantec Corporation – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccProxy.exe
O23 – Service: Symantec Password Validation – Symantec Corporation – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccPwdSvc.exe
O23 – Service: Symantec Settings Manager – Symantec Corporation – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedccSetMgr.exe
O23 – Service: ISSvc – Symantec Corporation – C:Program FilesNorton Internet SecurityISSVC.exe
O23 – Service: Norton AntiVirus Auto–Protect Service – Symantec Corporation – C:Program FilesNorton Internet SecurityNorton AntiVirus avapsvc.exe
O23 – Service: NVIDIA Driver Helper Service – NVIDIA Corporation – C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
O23 – Service: SAVScan – Symantec Corporation – C:Program FilesNorton Internet SecurityNorton AntiVirusSAVScan.exe
O23 – Service: ScriptBlocking Service – Symantec Corporation – C:PROGRA~1COMMON~1SYMANT~1SCRIPT~1SBServ.exe
O23 – Service: Symantec Network Drivers Service – Symantec Corporation – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedSNDSrvc.exe
O23 – Service: Symantec SPBBCSvc – Symantec Corporation – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedSPBBCSPBBCSvc.exe
O23 – Service: Symantec Core LC – Symantec Corporation – C:Program FilesCommon FilesSymantec SharedCCPD–LCsymlcsvc.exe
Włącz te usługi,restart kompa i zobacz.
Mówiłem nie bawić się usługami.
Tą usługe co wymieniłeś nie włączaj,to nie systemowa.
Mówiłem nie bawić się usługami.
Tą usługe co wymieniłeś nie włączaj,to nie systemowa.
Witam.
Nie mam juź winXP ale w usługach masz włączone coś o PrintTray? Z tego co pamiętam, jak to wyłączyłem to mi teź zniknęła drukarka.
Nie mam juź winXP ale w usługach masz włączone coś o PrintTray? Z tego co pamiętam, jak to wyłączyłem to mi teź zniknęła drukarka.
– Zdalne wywołanie procedur RPC
– Serwer
są ustawione cały czas na automatyczny.
W "Zdalne wywołanie procedur RPC" nie moge nic zmienic w zakładce ogólne. Jest zablokowane i ustawione juz na "Automatyczne".
Zauwazyłem, ze mam wyłaczoną taka usługę:
LexBce Server
który odwołuje się do:
C:WINDOWSsystem32LEXBCES.EXE
więcej o ty pliku tutaj:
www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/lexbces/
właczyc tą usługe ???
Nadal nie da sie zainstalowac, ten sam problem.
Wczesniej wyłaczyłem usługi:
– usługa indeksowania
– kompozycje
– posłaniec
– przegladarka komuptera
– klient sledzenia łaczy rozproszonych
– usługa raportowania błedów
lecz były one polecane do wyłaczenia by troche przyspieszyc komputer.
Co w takim razie moze byc nie tak ???
– Serwer
są ustawione cały czas na automatyczny.
W "Zdalne wywołanie procedur RPC" nie moge nic zmienic w zakładce ogólne. Jest zablokowane i ustawione juz na "Automatyczne".
Zauwazyłem, ze mam wyłaczoną taka usługę:
LexBce Server
który odwołuje się do:
C:WINDOWSsystem32LEXBCES.EXE
więcej o ty pliku tutaj:
www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/lexbces/
właczyc tą usługe ???
o tym restart kompa zobacz czy są na automatyczny i instaluj.
Nadal nie da sie zainstalowac, ten sam problem.
Nie bawiłeś się w ustawianie usług.
Wczesniej wyłaczyłem usługi:
– usługa indeksowania
– kompozycje
– posłaniec
– przegladarka komuptera
– klient sledzenia łaczy rozproszonych
– usługa raportowania błedów
lecz były one polecane do wyłaczenia by troche przyspieszyc komputer.
Co w takim razie moze byc nie tak ???
Sprawdz usługi czy masz włączone na automatyczny.
Panel sterowania – narzedzia administracyjne –usługi
Zdalne wywołanie procedur RPC na automatyczny.
Serwer na automatyczny
Po tym restart kompa zobacz czy są na automatyczny i instaluj.
Panel sterowania – narzedzia administracyjne –usługi
Zdalne wywołanie procedur RPC na automatyczny.
Serwer na automatyczny
Po tym restart kompa zobacz czy są na automatyczny i instaluj.
Wiec tak:
1.Przełozyłem kabel do inneog portu USB i zrestartowałem komputer.
2.Wykryło drukarke po ponownym uruchomieniu komputera.
3.Windows chce doinstalowac sterowniki, lecz wyskakuje komunikat:
4. Instaluję sterowniki recznie i po zakonczeniu wgrywania sterownikow pisze:
5.Próbuje instalatorem z płyty cd w setup.exe i wyskakuje ponownie:
www.republika.pl/ankatatanka/komunikat.jpg
Drukarki nadal nie ma w Panelu Sterowania i nadal są te komunikaty co wczesniej:
http://www.centrumxp.pl/forum/files/2_117.jpg
http://www.centrumxp.pl/forum/download.php?id=2498
Prosze o pomoc.
1.Przełozyłem kabel do inneog portu USB i zrestartowałem komputer.
2.Wykryło drukarke po ponownym uruchomieniu komputera.
3.Windows chce doinstalowac sterowniki, lecz wyskakuje komunikat:
Serwer RPC jest niedostepny
4. Instaluję sterowniki recznie i po zakonczeniu wgrywania sterownikow pisze:
Został zainstalowany nastepujący sprzet:
Printer
Wystąpił błąd podczas instalacji urządzenia.
Okreslony port jest nieznany
5.Próbuje instalatorem z płyty cd w setup.exe i wyskakuje ponownie:
www.republika.pl/ankatatanka/komunikat.jpg
Drukarki nadal nie ma w Panelu Sterowania i nadal są te komunikaty co wczesniej:
http://www.centrumxp.pl/forum/files/2_117.jpg
http://www.centrumxp.pl/forum/download.php?id=2498
Prosze o pomoc.