Problem z dodaniem programu do autostartu
Napisałem sobie pewien programik z myślą żeby chodził dla mnie jako pewna usługa w tle. Dodałem go do autostartu dodając odpowiedni klucz do rejestru. Program się uruchamia na starcie z tym nie ma problemu. Niuans polega na tym, że program ten na starcie otwiera pewien plik tekstowy, który znajduję się w tym samym folderze co plik .exe. Otwieram go za pomocą ścieżki względnej tj. 'plik.txt'. Gdy program jest uruchamiany ręcznie poprzez kliknięcie w plik exe to wszystko chodzi dobrze, jednak gdy program uruchamia się poprzez autostart to plik tekstowy nie jest widoczny. Dzieje się tak dlatego, że dla programu uruchamianego z autostartu startową ścieżką dostępu jest 'c:\documents and settings\nazwa_uzytkownika' a więc w ogólności jest to zupełnie inny folder niż ten z plikiem .exe, plik tekstowy jest szukany pod ścieżką: 'c:\documents and settings\nazwa_uzytkownika\plik.txt', czyli tam gdzie go nie ma! Moje pytanie jest takie: w jaki sposób można ustawić opcje uruchamiania programu z autostartu z 'normalną' początkową ścieżką dostępu (o ile w ogóle można to zrobić)? Z wiadomych względów nie chce rezygnować z używania ścieżki względnej do otwierania pliku tekstowego. Zastanawiam się jak wybrnąć z tej sytuacji, myślę, że jest to ciekawe zagadnienie. Z góry dzięki za pomoc.
Odpowiedzi: 3
Nie jestem do końca pewny, ale zdaje mi się że problem ścieżek też można jakoś rozwiązać bawiąc się w edycję "Zmiennych środowiskowych".
No więc dodałem mój program jako usługę tak jak poradziłeś, tylko że zrobiłem to za pomocą tej instrukcji: http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=7723&st=15&p=63903entry63903 gdyż nie mogłem zlokalizować Resource Kit`a z programem sc.exe o którym mowa na stronie miscosoftu którą podałeś. W każdym razie nowa usługa działa bez zarzutu nie licząc tego, że tym razem bieżącym folderem aplikacji jest 'c:\windows\system32' no ale to i tak lepiej niż folder z 'documents and settings'. Dzięki za radę.
A to "ciekawe zagadnienie" nie może być rozwiązane poprzez uruchamianie programu w trybie usługi ? (http://support.microsoft.com/kb/251192)
Strona 1 / 1