Problem z CD–rom'em
wlasnie niedawno usywalem z plytki cd rw pliki i w trakcie komp mi sie zaciol to zresetowalem go jak wlaczylem i chcialem odpalic np gierke z cd to cd rom nie wykrywal mi CD w napedzie, tak jakby jej tam nie bylo, co mam zrobic??
Odpowiedzi: 12
To nie ty napisałes tylko ja :mrgreen:
Damianos:
hehehehe napisałem źe nie poleca sie a nie ze nie mozna. Czytaj uwaźniej :mrgreen:
Wskaź mi gdzie napisałem słowo "nie moźna" – skup się trochę
Seeker:
Damianos:
JN:
Moźe brudny wyczyść oczko lasera,płytą czyszczącą,ręcznie.
Płytą czyszczącą nie polecam, jak juź to ręcznie. Płyty podobno mogą naruszyć delikatny laser nagrywarki i kupa. Moze byc tak źe jej źywotnosc sie skruci. Tak samo nie zalecane jest długotrwałe odtwarzanie płyt w nagrywarce bo laser szybciej sie brudzi.
Pomijając fakt ,źe po pól roku psa z kulawą nogą obchodzą takie rady – wszak nie dość źe wyczyścić mógł sobie ze 144 razy , a kupić 2x.
To co piszesz o płytach czyszczących, nie wiem skąd to przeświadczenie – masz na to jakieś dowody?, widziałeś jak taka płyta czyszcząca wygląda? , mniemam źe nie bo byś czegoś takiego nie napisał.
A to źe laser się zuźywa, jak długo odtwarzamy w nagrywarce, – daj spokój chłopie, tak samo mozna by napisać by nie uźywać kompa długo bo procek się grzeje i starzenie elementów występuje.
IMO jakieś mity tworzysz
hehehehe napisałem źe nie poleca sie a nie ze nie mozna. Czytaj uwaźniej :mrgreen:
Damianos:
JN:
Płytą czyszczącą nie polecam, jak juź to ręcznie. Płyty podobno mogą naruszyć delikatny laser nagrywarki i kupa. Moze byc tak źe jej źywotnosc sie skruci. Tak samo nie zalecane jest długotrwałe odtwarzanie płyt w nagrywarce bo laser szybciej sie brudzi.
Pomijając fakt ,źe po pól roku psa z kulawą nogą obchodzą takie rady – wszak nie dość źe wyczyścić mógł sobie ze 144 razy , a kupić 2x.
To co piszesz o płytach czyszczących, nie wiem skąd to przeświadczenie – masz na to jakieś dowody?, widziałeś jak taka płyta czyszcząca wygląda? , mniemam źe nie bo byś czegoś takiego nie napisał.
A to źe laser się zuźywa, jak długo odtwarzamy w nagrywarce, – daj spokój chłopie, tak samo mozna by napisać by nie uźywać kompa długo bo procek się grzeje i starzenie elementów występuje.
IMO jakieś mity tworzysz
JN:
mozliwe jest ze
zaciąL Ci sie Komp dlatego ze nagrywarka sie zepsula...... a nie,.... nagrywarka sie zepsula bo zacial Ci sie komp..... brales To pod uwage ???
zaciąL Ci sie Komp dlatego ze nagrywarka sie zepsula...... a nie,.... nagrywarka sie zepsula bo zacial Ci sie komp..... brales To pod uwage ???
ale to chyba nie wada samej nagrywarki, bo wszystko sie zaczelo od tego ze wymazywalem pliki z plyty cdrw i nagle mi si komp zaciol, zresetowalem go i od tamtej pory tak sie dzieje... :/
Wnioskuje źe masz nagryware a nie CDROM.
Jak wszystko zrobiłeś co poprzednicy pisali.
Sprawdz na innym kompie.
Jak gwarancja to serwis bo moźe koniec jej.
Jak wszystko zrobiłeś co poprzednicy pisali.
Sprawdz na innym kompie.
Jak gwarancja to serwis bo moźe koniec jej.
Z kaźdą płytką która włoźe do kompa jestm tak samo
Moźe płytka jest czysta albo ma naruszoną strukturę plików albo system plików...
odinstalowalem i zainstalowale ponownie – walek
przepinalem tasme – walek
a xpk wykrywa chyba cd rom bo normalnie jest jak dam na moj komputer
;/
przepinalem tasme – walek
a xpk wykrywa chyba cd rom bo normalnie jest jak dam na moj komputer
;/
...::: Wnioskuje ze cd–rom zachowuje się podobnie dla kazdej plytki CD. Mozna sprobowac odinstalowac naped, usunac go calkowicie z menadzera urzadzen, a potem zainstalowac go ponownie. Posprawdzac tasmy, powyciagaj je i powpinaj na nowo. Sprawdz czy system (tez przypuszczam XP) automatycznie wykrywa naped, po restarcie.:::...
Strona 1 / 1