problem z c:\

Witam , mam następujący problem z dyskiem systemowym. Mam wolne około 3 GB. Niekiedy samoczynnie zmniejsza się do 1-1.5 GB i czzasem wraca po jakimś czasie do stanu początkowego, jakby komputer coś pobierał z netu, albo instalował. Jak to sprawdzić? Rejestr i Temp files czyszczę na bieżąco. Jestem raczej ostrożny przy serfowaniu i przy instalacji programów. Spotkał się ktoś z czymś takim? I jeszcze jedno pytanie: w momencie kiedy instaluję program, który jest w postaci pliku który sam się rozpakowuje (bez zapytania o miejsce rozpakowania ) , to gdzie komputer zapisuje te dane ? (wiem że gdzies na c:\) :) Bardzo proszę o pomoc

Odpowiedzi: 7

Nawiązując do wypowiedzi użytkownika Ucho,chciałem nadmienić że oczywiście przy 1GB RAM po wyłączeniu stronnicowania mogą się zacząć problemy. Jednakże ja miałem przypadek z 4GB RAMu. Uwierz mi że stronnicowanie w tym momencie odgrywało negatywną rolę i spowalniało system. Po wyłączeniu wszystko chodził zdecydowanie lepiej. Konkluzja może być taka że w dzisiejszej dobie wielkości, mało kto się rozwodzi o 1,5 GB na 200GB dysku, ale nie można powiedzieć że nikt. Pozdrawiam ;)
Razorek
Dodano
05.10.2008 00:05:02
Dobra Panowie. Mniej więcej już łapię. To chyba rzeczywiście Pagefile. Dzięki serdeczne !!!
czuk
Dodano
04.10.2008 21:26:51
Jeżeli powodem znikania wolnego miejsca jest dynamiczny plik wymiany to bym tego nie robił tylko się z tym pogodził. Równie dobrze można ustawić stały plik wymiany i skoków ilości wolnego miejsca nie będzie, natomiast wyłączania pamięci wirtualnej nie polecam bo zawsze jej brakuje, a potem zabawa z ponownym ustawianiem.
Ucho
Dodano
04.10.2008 20:01:39
Że też wcześniej na to nie wpadłem...PPM na "Mój komputer" Właściwości>Zaawansowane. Tam: Wydajność>Ustawienia. Tam z kolei Zaawansowane. Na polu pamięć wirtualna klikasz zmień. Plik stronnicowania jest używany w celu powiększenia pamięci wirtualnej. Czyli jak masz mało pamięci RAM. Jeżleli posiadasz 1GB RAM lub więcej możesz to spokojnie wyłączyć.
Razorek
Dodano
04.10.2008 19:44:59
[quote=czuk]I jeszcze jedno pytanie: w momencie kiedy instaluję program, który jest w postaci pliku który sam się rozpakowuje (bez zapytania o miejsce rozpakowania ) , to gdzie komputer zapisuje te dane ? (wiem że gdzies na c:\) :) [/quote] To zależy od pliku. Może tworzyć nowy folder na C:\, czasem w C:\Winndows\Temp, czasem w miejscu położenia, a jeszcze inaczej to w C:\Documents...\TwojaNazwa\Ustawienia Lokalne\Temp O znikającym miejscu na dysku poszukaj w szukajce, było bardzo dużo na ten temat.
Ucho
Dodano
04.10.2008 19:43:48
To nie do końca rozwiązuje mój problem. Owszem zwolniłem sobie około 1 GB przez kompresję starych plików. Ale problem pozostał, dalej samoczynnie "zżera" mi miejsce na c: :( Prosze też o pomoć w drugim pytaniu... Dzięki
czuk
Dodano
04.10.2008 12:54:55
Spróbuj PPM na dysk We właściwościach ogólnych jest opcja oczyszczania dysku. Tam powinno być wszystko co ma związek zasobami HDD potrzebnymi do funkcjonowania systemu i śmieciami, które dysk zapychają a mają związek z systemem.
Razorek
Dodano
04.10.2008 12:15:31
czuk
Dodano:
04.10.2008 12:03:08
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1