Problem z Buforem wydruku...

Witam!

Jakiś czas temu kupiłem uźądzenie wielofunkcyjne LeXmark X1170. Przez jakiś czas wszystko było OK. Jednak dzisiaj wyskoczył mi błąd, źe stery do w/w uźądzenia nie są zainstalowane i mam je zainstalować ponownie :? Więc w dodaj suń usunąłem wszystko co trzeba ponownie uruchomiłem kompa i włoźyłem CD ze sterami. No i sie zaczęło... Wyskoczył błąd, iź bufor wydruku jest wyłączony i instalacja nie moźe być kontynułowana. No to Wciskam START > URUCHOM... i wpisuje SERVICES.MSC odszukuje bufor wydruku i... okazuje się źe tryb uruchomienia jest ustawiony na AUTOMATYCZNY. Nie wiem co robić.. nic nie pomaga. Mam Win XP SP2 Home Edition. Proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 19

Nie ma za co.
Endrju:
...polskojęzyczne strony MS, ale te "oryginalne" są nieco bogatsze
Zgadza sie. Na nasz jezyk przetlumaczono jedynie fragment ogromnej bazy danych Microsoftu. Zreszta nawet polskojezyczna zawartosc internetu jest nieporownywalnie skromniejsza i z zasady powinno sie wyszukiwac informacje w jezyku angielskim.
EL NINO
Dodano
28.08.2005 17:27:19
dzięki EL NINO. Widzę, źe dotąd moje zainteresowanie kierowało mnie na polskojęzyczne strony MS, ale te "oryginalne" są nieco bogatsze w zasoby wiedzy. niemniej pozwolę sobie od czasu do czasu zakłócić spokój Waszej egzystencji jakimś pytankiem. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Endrju
Dodano
28.08.2005 17:02:14
Endrju, zaprawde powiadam Ci, wszystko o dostepnych komendach lub ich przelacznikach znajdziesz u zrodel, czyli na stronach M$. Opisana jest kazda komenda, kazdy przelacznik, opisane sa komendy dodane przez kolejne SP. Nic tylko czytac.
Maly przyklad o SFC lub WFP –> http://www.microsoft.com/whdc/winlogo/drvsign/wfp.mspx
EL NINO
Dodano
28.08.2005 02:02:19
Dzięki Bobi. Niemniej dręczy mnie jeszcze jedna sprawa [jeśli mogę pomęczyć Ciebie bądź innych kolegów na forum]. Mianowicie niedawno w rozwiązaniu problemu gdzie naleźało włączyć a następnie wyłączyć kontroler plików systemowych podano jako polecenia do realizacji powyźszego komendy

SFC /CANCEL oraz SFC /START

Ni czorta nie widzę tych przełaczników na liście opcji polecenia SFC w cmd.exe ani w linkach od Ciebie. jeśli była to merytorycznie poprawna porada to jak w takim razie tworzyć takie komendy? I znów skąd zaczerpnąc wiedzy na ten temat.
Endrju
Dodano
27.08.2005 23:51:10
http://republika.pl/elektronikjk/g5.html
http://republika.pl/elektronikjk/n5.html

Przejrzyj sobie te dwie strony
Bobi
Dodano
27.08.2005 23:12:16
w związku z tą [i innymi podobnymi komendami] mam pytania, a nie chcę zakładać nowego topicu.
1. Jak dokopać się do listy wszystkich komend nie znając ich nazw, gdy np. nie widać jej po wyświetleniu się polecenia "help" w cmd.exe? jak w przypadku powyźszej i czy jest to wogóle moźliwe. Mało tego po wpisaniu sc /? nie ma na liście podopcji "config". Zapewne zagłębiając się w kolejne poziomy sytuacja jest podobna.
2. A tak w ogóle czy lista poleceń w cmd.exe zaleźy od rodzaju systemu XP [Home lub Pro].
W przypadku gdy niemoźliwym by było wyświetlenie pełnego wykazu poleceń prosiłbym ewentualnie o link do strony na której byłyby wszytkie te polecenia wypisane i ewentualnie omówione bądź tytuł pozycji ksiąźkowej. Z góry dzięki.
Endrju
Dodano
27.08.2005 23:03:19
kamaa:
komendą jest
sc config
??
Calosc to komenda, w torbe jeza.
EL NINO
Dodano
27.08.2005 20:09:48
Główną jest sc, pozniej sa inne parametry, helpa sobie oglądnij
sc /?
sc config /?
Bobi
Dodano
27.08.2005 19:54:20
komendą jest
sc config
??
kamaa
Dodano
27.08.2005 19:48:18
kamaa:
co to jest, czy to jest nadpisanie nowego procesu czyli buforu?? czy inne procesy równieź moźna tak podmienić??

1. To jest komenda.
2. Nie.
3. Tak – uslugi.
EL NINO
Dodano
27.08.2005 19:38:59
Żółty:
Spóbuj tak: Start –> uruchom –> cmd i w oknie wiersza poleceń klepnij
sc config spooler depend= RpcSs

co to jest, czy to jest nadpisanie nowego procesu czyli buforu?? czy inne procesy równieź moźna tak podmienić??
kamaa
Dodano
27.08.2005 12:45:34
ToMi_16:

Dzięki wielkie!!! Wszystko pięknie śmiga 8) :D

Proszę bardzo :)

ToMi_16:
Mam tylko jedno pytanko: Z kąd wiedziałeś jakie jest rozwiązanie ??

Nie pamiętam – gdzieś kiedyś widziałem i jakoś mi się skojarzyło z Twoim problemem. ;)
Żółty
Dodano
26.08.2005 17:41:04
Żółty:

Dzięki wielkie!!! Wszystko pięknie śmiga 8) :D
Mam tylko jedno pytanko: Z kąd wiedziałeś jakie jest rozwiązanie ??
ToMi_16
Dodano
26.08.2005 16:14:36
Żółty
Dodano
26.08.2005 15:44:55
EL NINO:
Otworzysz wlasciwosci tej uslugi i znajdziesz miejsce oznaczone jako "Zaleznosci". Przegladniesz liste i sprawdzisz czy uslugi od ktorych zalezny jest bufor sa uruchomione.

Usługa buforu jest zaleźna od Zdalne wywoływanie procedur RPC. Jednak ta usługa jest włączona :( A bufor nadal się nie chce uruchomić.
ToMi_16
Dodano
26.08.2005 15:27:42
Otworzysz wlasciwosci tej uslugi i znajdziesz miejsce oznaczone jako "Zaleznosci". Przegladniesz liste i sprawdzisz czy uslugi od ktorych zalezny jest bufor sa uruchomione.
EL NINO
Dodano
26.08.2005 12:18:41
A jak mam to zrobić ?? :oops:
ToMi_16
Dodano
26.08.2005 12:16:17
ToMi_16:
USŁUGA ZALEŻNOŚCI NIE ISTNIEJE LUB ZOSTAŁA ZAZNACZONA DO USUNIĘCIA.
Sprawdz wiec od jakich uslug zalezny jest bufor wydruku i czy sa one zalaczone.
EL NINO
Dodano
26.08.2005 03:16:35
ERROR 5:
spróbuj moźe zatrzymać i ponownie uruchomić usługę (szansa źe problem sie rozwiąźe przynajmniej chwilowo zawsze jest)

Niestety nie pomogło. Ale mam nowe wiadomości. Gdy klikam 2 razy na bufor wydruku to otwiera się okieno jego właściwości. Zauwaźyłem, źe STAN to ZATRZYMANO. Gdy klikam na uruchom to wyskakuje błąd:

NIE MOŻNA URUCHOMIĆ USŁUGI BUFOR WYDRUKU NA KOMPUTERZE KOMPUTER LOKALNY.

BŁĄD 1075: USŁUGA ZALEŻNOŚCI NIE ISTNIEJE LUB ZOSTAŁA ZAZNACZONA DO USUNIĘCIA.

Nic z tego nie rozumiem...
ToMi_16
Dodano
25.08.2005 19:49:52
ToMi_16
Dodano:
25.08.2005 18:59:42
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1