Problem z botowaniem instalki winXP z dyskiem Serial ATA

Witam
mam problem z instalacja windy a raczej z autostartem płytki, juź cały dzień siedzę i juź mam dosyć tego abita NF7–S
wiec przedstawie w czym rzecz, kupiłem dysk Serial ATA Samsunga 160 Giga i oczywiście chce miec tylko ten jeden dysk a 40GB na IDE podarować, ale mniejsza z tym...
problem polega na tym źe płytka z winXP nie chce się zabotować gdy jest podłaczony ten dysk, natomiast jak jest tylko stary dysk pod IDE to autostrat instalki bez najmniejszego problemu rusza!
Co do samego dysku Sata to CD–Rom podłaczalem juź na wszelkie mozliwe sposoby i w biosie jako pierwszy dysk botujący ustawione jest własnie na CD–ROM, drugi naped Serial ATA no i trzeci Floppy... i efekt jest taki ze juz pojawia mi sie: "BOOT FROM ATAPI CD–ROM:" klikam specja czy enter, oczywiście CD–Rom rozpedza sie po chwili floppy woła o dyskietke no i wkońcu ciach!! –> DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wspomne ze dysk podczas ładowania jest wykryty i nawet na F4 jak wchodze do opcji Raida to jest widoczny... potem wpadłem by recznie zainstalować win2000 sp4, wiec wchodze z dyskietki startowej win98 do dosa, odpalam z ciekawosci jeszcze PartitionMagic i dysk pieknie w całej okazalosci dziele na partycje i wszytko gra, ale co z tego ze nawet recznie wpisując potem Setup to instalka nie rusza, i cały czas te same krzaczki?
Juź nie wiem co jeszcze wypróbować, Abita mam od tygodnia i juź takie problemy! a to najlepsze mobo pomijając DFI pod SoketA
Miał ktos cos podobnego? zalezy mi na czasie bo juź nie mam nerwów

Odpowiedzi: 6

[quote="broch"
Z mobo NF7–S sa problemy z SATA. Sproboj aktualizowac BIOS

Boźe istniejesz!!!!! wreszcie ktoś przyznał ze abity są kłopotliiwe... Jezu dziękuje
adik154
Dodano
05.02.2005 18:46:04
1. jesli w BIOSie masz ustawiony SATA RAID to nic sie nie zainstaluje przy jednym dysku.
2. Jesli uzywasz zlych sterownikow (do SATA RAID zamiast SATA base) to tez nic sie nie zainstaluje jesli masz jeden dysk

Wreszcie zakladajac iz poprawnie skonfigurowales powyzsze:
Z mobo NF7–S sa problemy z SATA. Sproboj aktualizowac BIOS

edit:
Aha, jesli robisz instalacje z czegos mniej niz SP1 to calego dysku (ponad 137GB) nie zobaczysz. LBA 48–bit jest wspierane od SP1. Jesli nie chcesz instalowac SP to mozna wyedytowac rejestr. Zgodnie z opisem MS jest to rozwiazanie tymczasowe (?), ale dziala.
broch
Dodano
05.02.2005 18:38:51
Masz wpięte dwa zasilania hdd ?
Kontroler SATA w biosie załączony/ustawiony ?
Masz pewność źe hdd sprawne ?
Jeźeli na dysku IDE działa dobrze to czego czepiasz się płyty.
Takie problemy występują kiedy nie przeczyta się ksiąźeczki o nazwie Manual.
MarcinX
Dodano
05.02.2005 13:58:56
Heh no to nie mam pojęcia
adik154
Dodano
05.02.2005 13:43:45
wiem ze jak ruszy instalka to musze naciskajac klawisz F6 załadować sterowniki pod SerialATA, ale nie zrozumiałeś mnie, nie chce sie zabotowac instalka WinXP, wogóle nie chce ruszyć, a w przypadku jednego dysku pod IDE wszytko hula jak się patrzy
carno
Dodano
05.02.2005 13:22:31
carno:
juź cały dzień siedzę i juź mam dosyć tego abita NF7–S

Nie mów tak bo znowu wyskoczy niejaki darek_dede i będzie mówił jakie to abity są piękne a ty je oczerniasz... :lol: znam to z praktyki

A problem tkwi w tym źe musisz zainstalować sterowniki dysku SATA... W tym momęcie kiedy krzyczy o Dyskietke (powinieneś takową dostać z dyskiem) jeśli nie to idź tam gdzie kupiłeś dysk
adik154
Dodano
05.02.2005 13:19:58
carno
Dodano:
05.02.2005 13:08:06
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1