Problem z Bootowaniem z płyty

Mam taki problem: komputer przy starcie nie bootuje płyt i pendriva. W biosie jest ustawiona odpowiednia kolejność. Płyty startowe - linux, ubcd, windows xp, są dobre (bootowalne) sprawdzone programem PowerISO. Komputer rusza z płyty tylko gdy włączę program COMBOFIX. W trakcie jest restart systemu i wtedy jest dobrze ale po zakończeniu działania kolejny restart już tylko z twardego dysku. Co jest grane?

Odpowiedzi: 7

Odpiąłem taśmy przeczyściłem i zadziałało ale tylko z pierwszym razem. Przy kolejnej próbie już nie bootował
cider
Dodano
15.04.2010 23:28:59
Dzięki - jutro to zrobię i dam znać czy pomogło
cider
Dodano
14.04.2010 01:24:40
A może po prostu napęd niewłaściwie odpowiada? Wyłącz kompa, wypnij taśmy z gniazd, przedmuchaj, nie wiem, przeczyść je może.... wepnij ponownie i spróbuj raz jeszcze.
XanTyp
Dodano
14.04.2010 01:00:26
Podczas działania programu COMBOFIX (działa w trybie dosowym - niebieskie okno) wykonuje on jakieś czynności w tle poczym wyskakuje komunikat że komputer zostanie zresetowany i żeby nie uruchamić jakiś innych programów, po czym następuje reset i przy uczytaniu systemu jeżeli bootowalna płyta np z UBCD jest w napędzie to komputer najpierw (zgodnie z ustawieniam BIOS-u) wczytuje to co jest na płycie np UBCD i to chodzi. Po zakończeniu działania UBCD komputer przechodzi to wczytywania Windowsa (kolejność ustawienia bootowania w BIOSIE (1- CD/DVD-Rom 2- HDD)) i kończy działanie programu COMBOFIX. Ale gdyby teraz zrobić reset to automatycznie wczytuje Windowsa z HDD pomijając płytę CD/DVD wg. kolejności BIOSU. Dziwne. Testowałem RAM Memtestem (właśnie m.in. do tego potrzebne jest bootowanie z płyty - udało się bo w czasie Combofixa nie wyjąłem płyty z napędu - przypadkiem) nie znalazł błędów.
cider
Dodano
14.04.2010 00:35:30
Nadal jednak nic nie wyjaśniłeś odnośnie mojego cytatu.
XanTyp
Dodano
13.04.2010 23:52:56
Niestety. To jest starsza płyta ASROCK K7S8X mam wgrany ostatnią wersję dostępną BIOSU. Płyty są napewno dobre.
cider
Dodano
13.04.2010 21:08:32
[quote=cider]Komputer rusza z płyty tylko gdy włączę program COMBOFIX.[/quote]Nie bardzo rozumiem - jak to rusza z płyty, po uruchomieniu Combofixa? Napęd cd/dvd jest ustawiony jako first boot device i nie ma że boli - każda bootowalna płyta musi się zainicjować. Imo, masz coś nie tak z tymi płytami, niezależnie od tego, co Ci podpowiada PowerISO. Albo z Biosem. Może warto by mu zapodać nowsze oprogramowanie...?
XanTyp
Dodano
13.04.2010 21:02:15
cider
Dodano:
13.04.2010 20:30:25
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1