Problem z bootowaniem , i z klawiatura.

Zaczne od tego ze kupilem dysk wd 320 GB SATA/150, zamontowalem go i chcialem podzielic na partycje fdiskiem, wiec probowalem odpalic plyte z XP bootowaniem...pojawia sie "press any key for boot from CD" naciskam i nic...poprostu tak jakby kalwiatura jeszcze nie reagowala, albo nic by w dysku nie bylo....poprostu laduje sie system i juz.....jesli chodzi o partycjowanie to zrobilem to Part. Magic 8....ale nie daje mi brak bootowania spokoju....bo jak bede musial zrobic reinstall systemu kiedys to jak? skoro nie bootuje? o co wiec chodzi?

moze to wina klawiatury?
mam ja podlaczona przez USB ...bo cos nie chce dzialac fioletowe wejscie ...

Jeszcze jedno pytanie jak zrobic rescue diskietke w XP Pro?
ps.
W BIOSie mam ustawione bootowanie najpierw z cd–rw....a pozniej z pozostalych napedow.
Pomozcie.
Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 20

pax vobiscum
1) są chipsety na via które mają jednak taką bariere źe nie mają obsługi klawy z USB oraz mją ograniczenie co do dysków .
Nie znamy MOBO . rozwiązaniem moze byc odłaczenie dysku z systemem ,moze on zaskoczyc . jesli nie pomoze to poprosic kogoś kto ma płyte gł o identycznym chipsecie o zainstalowanie systemu i juz
pow3r_shell
Dodano
23.11.2005 01:57:05
Seeker:

O dyski 300GB juź nie pytam , wystarczy , źe Rebe się teraz...czepia :roll:

No właśnie – swojego się czepiaj, a moje zostaw :mrgreen:
Rebe
Dodano
22.11.2005 08:28:00
"AAAaaa juz cicho byc..." :D

sorki za zamieszanie :P
wikear
Dodano
22.11.2005 04:49:21
wikear:
Seeker:
wikear:

Rescue dyskieteke (RESCUE DISC) zrob u kolegi z WinXP.

A na co ma mu się ta dyskietka przyda? moźesz to rozwinąć?

Chce, to mowie mu jak ma zrobic... czemu sie czepiasz?

Nie czepiam się tylko pytam retorycznie , bo wiem, źe rada ta nie przyda się do instalacji XP napewno

wikear:
Seeker:
wikear:

Ostatnia sprawa:

JESLI NIE BEDZIESZ MIAL OPCJI "USB KEYBOARD SUPPORT" TO JEST OGROOOMNA SZANSA ZE TWOJA PLYTA NIE OBSLUGUJE DYSKOW POWYZEJ 300GB!!!

A tu juź przyznam rozłoźyło mnie na dobre, nie wiem co...napisać :shock:

Wiele starszych plyt nie potrafiacych obslugiwac klawiatur USB nie mialo w BIOS aktywowanej / dodanej obslugi ogromnych dyskow. Naprawde nie masz sie w zyciu z czego smiac? Moze nie brzmi to polaczenie zbyt profesjonalnie, ale takie plyty widzialem i jak komus update'owalem bios zeby mu dyski wykrywalo to z reguly tez pojawialasie opcja klawiatury w BIOS'ie. Nie wiem czy plyta wczesniej mogla takowe obslugiwac czy nie, ale opcji nie bylo. Wiec jak bedziesz mial ochote sie posmiac to polecam www.funiaste.net a nie innych ludzi chcacych podzielic sie doswiadczeniem, jakie by ono nie bylo... dosc na ten temat.

Z czego Twym zdaniem wynika, lub inaczej gdzie jest jakiś zwrot w tym co napisałem, źe się z czegoś lub kogoś śmieję?
Sam o tym piszesz, więc albo coś w tym jest na rzeczy , albo przewraźliwiony jesteś.
To po pierwsze, po drugie, nikt Ci nie wytyka , źe chciałeś pomóc, chodzi o to by ta pomoc w błąd nie wprowadzała lub nie tworzyła jakichś nowych definicji które więcej szkody niź poźytku uczynić mogą.
Stwierdzenie: tak jest bo ja tak miałem , nie jest źadną wytyczną w rozwiązaniu problemu.
Ja widziałem taką płytę na której był procesor – chyba któryś z rodziny pierwszych Pentium – , a obsługiwała dyski powyźej 80GB, a których wówczas nawet na rynku nie było, ba nawet w projektach , a standardem był dysk 1GB. Tylko co z tego wynika ? –,absolutnie nic.

Ps. I jeśli moźesz wyedytuj swojego posta powstawiaj
we właściwych miejscach, bo trochę dziwnie wygląda – nie wiadomo co kto pisze.
O dyski 300GB juź nie pytam , wystarczy , źe Rebe się teraz...czepia :roll:
Seeker
Dodano
21.11.2005 20:15:01
nie wiem skad sie bierze, i jakich dyskow dotyczy... nie mam wiedzy technicznej tylko doswiadczenie pochodzace z metody prob i bledow... ot co.
wikear
Dodano
21.11.2005 15:46:45
Kruca, raz człowiek kawyczek* nie wstawi i od razu go o nieznajomość sposoow poruszania się w "przywracaniu systemu" podejrzewają.
Jednak nie omieszkam zwórcić uwagi, źe nie odpowiedziałeś na pytanie podstawowe – to dotyczące bariery 300GB.

* = cudzysłów.
Rebe
Dodano
21.11.2005 15:16:39
uno: to nie kalendarz :D kliknij...

due: jakos tak mi sie kojarzy ze te dwie mozliwosci chipsetu zawsze ida w parze.. nie ma jedna nic wspolnego z druga, ale jak nie widzialem USB KBRD w BIOSie to dysku tez nie moglem duzego uruchomic... pewnie sie myle ale jakos w moim (POWTARZAM MOIM) doswiadczeniu tak bylo... moze zbieg okolicznosci... nie wiem... pewnie tak

tres: chyba sam teraz wygladam jak pokolenie KŚa :D hehe :oops:
wikear
Dodano
21.11.2005 15:09:16
wikear – co prawda link do ...kalendarza podąłeś, ale..... oświeć mnie jaką to barierę stanowi 300GB, skąd ona isę bierze i jakich dysków dotyczy.

A związek pomiędzy USB, a moźliwościami chipsetu w zakresie obsługi dysków okreslonej pojemności juź nawet boję się pytać, by na kompletnego ignoranta nie wyjść.
Rebe
Dodano
21.11.2005 15:00:06
Seeker:
wikear:

Chce, to mowie mu jak ma zrobic... czemu sie czepiasz?

Seeker:
wikear:

Ostatnia sprawa:

JESLI NIE BEDZIESZ MIAL OPCJI "USB KEYBOARD SUPPORT" TO JEST OGROOOMNA SZANSA ZE TWOJA PLYTA NIE OBSLUGUJE DYSKOW POWYZEJ 300GB!!!

Wiele starszych plyt nie potrafiacych obslugiwac klawiatur USB nie mialo w BIOS aktywowanej / dodanej obslugi ogromnych dyskow. Naprawde nie masz sie w zyciu z czego smiac? Moze nie brzmi to polaczenie zbyt profesjonalnie, ale takie plyty widzialem i jak komus update'owalem bios zeby mu dyski wykrywalo to z reguly tez pojawialasie opcja klawiatury w BIOS'ie. Nie wiem czy plyta wczesniej mogla takowe obslugiwac czy nie, ale opcji nie bylo. Wiec jak bedziesz mial ochote sie posmiac to polecam www.funiaste.net a nie innych ludzi chcacych podzielic sie doswiadczeniem, jakie by ono nie bylo... dosc na ten temat.
wikear
Dodano
21.11.2005 14:51:26
Dzieki za rade.

Wiec jak zrobic ta dyskietke bezpieczenstwa jakby mi komp padl.....hehe 4 lata mam jakiegos kompa kolo siebie i nigdy sie o to nie martwilem ale ostatnie klopoty sklonily mnie do tego..... :D

A twoje zdanie jakie jest....robic update Biosu?
W instrukcji plyty glownej jest napisane zeby nie robic dopoki nie jest to naprawde konieczne....no a chyba nie jest , bo wyglada na to ze wszystko juz dziala i sie bootoje z cd....tylko to fioletowe lacze PS2 nawalilo nie wiadomo czemu....
PZDR!
Sobax
Dodano
21.11.2005 07:20:27
wikear:

wikear:

Ostatnia sprawa:

@Sobax moja rada : wiecej czytać ze zrozumieniem mniej pisać i na razie nie brać się za rzeczy do których rady przypadkowo się usłyszało,czy przeczytało, bez moźliwości ich przeanalizowania i nie jest to bynajmniej złośliwa rada, ale troska byś krzywdy zbytniej swojemu komputerowi nie zrobił i na wydadki niepotrzebne siebie nie naraził .

Żołty zamilkł, pewnie pismo nosem poczuł i wiedział jak ten temat się dalej rozwinie :lol: :wink:
Seeker
Dodano
21.11.2005 07:00:42
mam klawe USB i tak uzywam jej teraz ale wczesniej ja wkladalem do fioletowej przejsciowki i dzialala tez a teraz nie dziala, musi isc przez USB.
ta linia polecen to to okienko w menu start"run"?
Pozdrawiam!
I dziekuje za pomoc.
Sobax
Dodano
21.11.2005 05:45:13
hehe... fajnie by bylo abys wspomnial ze miales takowe urzadzenie jak zewn DVD. ktos moglby wpasc na to ze trzeba je odlaczyc. ech :roll: KŚ normalnie hehehe

fioletowe ci nie dziala? a nie masz klawiatury USB?

fdiska uruchamiasz z linii polecen ( C:\> ) jak uruchomisz system z CD win XP to nie ma na niej chyba fdisk'a, ale szczerze powiedziawszy nie pamietam. Ja partycje robilem instalatorem WinXP Pro. Nie jest to najlepszy sposob, ale dziala.
wikear
Dodano
21.11.2005 04:41:27
No i problem sie chyba rozwiazal....wyglada na to ze trzeba bylo wylaczyc zewnetrzna nagrywarke DVD.
Wylaczylem i teraz sie bootuje. pytanie mam takie jak sie uruchamia fdiska , dotychczas partycjowalem za pomoca Part.Magic 8 i nie narzekam ale chcialbym wiedziec....bo jak zabootowalem z orginalnej plytki z XP to nie widzialem tam zeby cos pisalo o fdisku.

Jest tylko jedno ale, dlaczego mi nie dziala fioletowe wejscie PS2 na klawiature.

Jakies pomysly?
Sobax
Dodano
21.11.2005 04:37:23
no tak powinno byc. hmmm... sprobuj pomieszac tasmami. tzn zmien kolejnosc podlaczenia glownego dysku i CD. czasami ma to dziwny wplyw na dzialanie systemu, ale nie wiem czy w tym przypadzku da to cos.

sprobowac nie zaszkodzi nie?
wikear
Dodano
21.11.2005 04:37:06
Spox.

ale ja nie odpalam systemu z tego nowego 300gb dysku ja mam windowsa na innym tym co ma 80 gb,.....chodzi mi o to ze jak bede chcial zreinstalowac system to nie mam jak bo jak daje cd z widowsem (orginalna) do napedu , wlaczam kompa to mimo ze stukam w klawisze to system staruje z twardego dysku a nie z cd, poprostu przestal mi bootowac z cd, i nie wiem co mam zrobic.
jak powinno byc ustawione w biosie? na pierwszym miejscu mam cd.
Sobax
Dodano
21.11.2005 04:05:27
Bynajmniej nie chcialem Cie obrazic :D

Update'uj BIOS jesli jest nowy.

To ze widzi ci partycje na 300GB dysku nie znaczy ze pozwoli z niego odpalic system. Nie wiem czemu tak bywa, ale czasamitak jest.

Zawsze badz UP TO DATE :D najnowsze sterowniki, patche itd. Nawet jesli cos popsuja, zawsze mozne cofnac... no prawie zawsze. :D
wikear
Dodano
21.11.2005 03:36:02
Mam zainstalowanego Windowsa Xp Pro, i orginalny dysk z nim wiec chyba nie musze isc do kolegi.

Co do zapisywania zmian w biosie to wiem ze sie nie da , tylko zle sie wyrazilem , wiec zostalem tak a nie inaczej zrozumiany,
co do dzieciaka z komp.swiata, to moze nim i jestem bo nie jestem ekspertem od komputerow tak jak wielu na tym forum i nie tylko,
.......
moja plyta glowna to MSI 6785 ATX albo ( MSI 875 P neo z ICH5 chipset) kupilem ja rowne 2 lata temu i wtedy miala bardzo dobre recenzje, i nie byla raczej z tych tanszych.
Nie wiem czy to ma znaczenie jakies ale na kompie mam w sumie 3 dyski :

WD 80GB , WD 80GB i ten nowy WD 320 GB SATA......
Windows jest zainstyalowany na jednym z tych 80GB....

Kilka dni temu zainstalowalem cos tkiego jak MSI Live Update....wykrylo ze mam dostepny nowy Bios ale nie moglem go zupdatowc bo nie mialem w domu dyskietek (juzm mam ).....ten nowy bios jak pisali ci od MSI naprawia pokazywanie temp. kompa i pozwala na korzystanie z dyskow twardych powyzej 136 gb....

Dysk zainstalowalem na biosie starym i chodzi bez problemow zrobilem na nim 3 partycje i mam tam foty , filmy , muze .....itd. , ale tak jak mowie cosa komp sie wiesza czasem....a klawiatura juz wczesniej nie dzialala.

niew wiem co jest grane bo ten komputer mam juz 2 lata i nie mialem z nim zadnych problemow port PS2 (ten fioletowy dzialal) a teraz mam klawe przez USB podlaczona. Reinstalowalem na nim juz chyba z 5 razy windowsa nigdy zadnych problemow....dopiero teraz jakies jaja.

Jakies sugestie . co mam robic?
Tak jak kolega wikear zauwazyl nie jestem ekspertem od kompa ale calkowicie nie jestem zielony.

Robic update biosa? tego troche sie boje bo nie robilem tego nigdy.
Pomozcie!
Sobax
Dodano
21.11.2005 03:14:56
nie obraz sie Sobax, ale wygladasz na dzieciaka z pokolenia Komputer Swiata... sorki. Uzywasz pojec, ktore nie wiesz co znacza, albo nie jestes pewien do czego sluzy efekt koncowy... ech.

Rescue dyskieteke (RESCUE DISC) zrob u kolegi z WinXP. U siebie nie zrobisz bez zainstalowanego Windowsa, albo bez mozliwosci instalacji takowego.

Ustawien BIOSu nie dasie zapisywac na dyskietce. Mozna na niej zapisywac BIOS, ale nie ustawienia. :)

KEYBOARD SUPPORT poszukaj dokladnie, jesli nie ma (mozliwe w przypadku starszych plyt glownych, albo jakis noname'ow) to jestes FCUKED UP ;)... powinno sie to nazywac: USB KEYBOARD SUPPORT

Komputer zawiesza ci sie przy uruchamianiu? SPrawdz kosc pamieci, pozycz od kolegi i zobacz czy twoja nie jest uszkodzona. Istnieje taka mozliwosc.

Po zrobieniu partycji czesto jeszcze trzeba ustawic partycje aktywna ACTIVE PARTITION (np. w FDISKu).

Ostatnia sprawa:

Jesli mam racje to nic straconego. Poszukaj modelu plyty, znajdziemy ci nowy BIOS i sobie go update'ujesz. Powodzenia!
wikear
Dodano
21.11.2005 02:36:09
Nie znalazlem konkretnie "keyboard support" ale znalazlem dwie opcje dotyczace USB w jednym bylo enabled, a w drugiej bylo disabled a zmienilem na all devices...ale nie pomoglo dalej nie bootuje z cd z Windowsem ....

pojawil sie jeszcze jeden problem zanim jescze zmienilem cokolwiek........mianowicie zeby sie dostac sie do Biosa to musialem kilka razy wylaczac i wlaczac kompa bo wszystko stawalo jakies 5 sekund po wlaczeniu ...tzn, czarny ekran i wypisane wszystko co mam w kompie.....i nic dalej.....wieszal sie....az wkoncu za ktoras proba uruchomienia nie zacial sie.
Jakis pomysl co sie dzieje.....zrobie reinstalacje na pewno ale niech mi zaczenie bootowac. Kurde.

Help!
Sobax
Dodano
21.11.2005 02:21:23
Sobax
Dodano:
21.11.2005 01:23:41
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2